Kultura Kultura

Upitni novac i procedura

 

Trenutno su u tijeku radnje koje se odnose na drugi korak, tj. radi se na stvaranju preduvjeta za izlijevanje spomenika u bronci. Potrebno je prikupiti značajna financijska sredstva. Bilo bi jako dobro do konca ove 2018. godine to učiniti, ali bojim se da će to biti vrlo teško izvedivo, kaže vlč. Ivanković Radak* Već nekoliko mjeseci se čeka na dozvolu za postavljanje biste Aleksi Kokiću ispred katedrale. No, na dozvolu koju treba dati Grad Subotica čekamo od kolovoza 2017., to je sada već punih osam mjeseci.

Na ovogodišnjim Razgovorima koji su održani u sklopu Dana Ivana Antunovića spomenuto je kako se planira postavljanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću. Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom Katoličkog društva Ivan Antunović vlč. dr. Ivicom Ivankovićem Radakom.

O čemu je riječ i gdje se planira postavka spomenika biskupu Ivanu Antunoviću?

Podizanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću u Subotici vezano je za proslavu jubileja 200 godina od njegova rođenja, što je proslavljeno 2015. godine. To je zajednička inicijativa: Katoličkog društva Ivan Antunović, Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Još tijekom pripreme za proslavu spomenute obljetnice nastala je ideja o podizanju spomenika. Prvotnu molbu je uputilo Hrvatsko nacionalno vijeće, te je Komisija za podizanje i održavanje javnih spomenika na teritoriju Grada Subotice 2014. godine, uvažavajući prijedlog Subotičke biskupije, a koja je prethodno pitala za mišljenje Katoličko društvo, odobrila prostor pokraj katedrale-bazilike sv. Terezije Avilske. Koordinaciju daljnjih aktivnosti je preuzelo Katoličko društvo Ivan Antunović, koje je najprije 2015. godine donijelo odluku o osnivanju Odbora za podizanje spomenika, čiji su članovi predstavnici triju institucija, a predsjednik odbora je mons. Stjepan Beretić. Radi se o mjestu gdje je donedavno stajao spomenik Presvetom Trojstvu i upravo je u to vrijeme njegovo premještanje, tj. vraćanje u centar grada bilo u tijeku. Danas posjet katedrali sve više postaje sastavni dio kulturne i turističke ponude grada, čemu doprinosi i prije desetak godina uređen prostor ispred katedrale, kao i sama obnova katedrale koja je u tijeku. Podizanjem spomenika biskupu Antunoviću ostavio bi se neizbrisiv trag na kulturnoj i povijesnoj mapi Subotice.

U kojoj fazi je izrada spomenika i tko će ga raditi?

Prvotna nakana članova Odbora je bila prikupiti temeljite informacije oko samoga postupka podizanja spomenika, te kolika bi sredstva to iziskivalo. Najprije je 2016. godine Odbor za podizanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću uputilo četvorici kipara poziv za idejno rješenje. Nakon što je svoje mišljenje dala Komisija u sastavu doc. dr. art. Goran Kujundžić, akademski slikar-grafičar, prof. Bela Duranci, povjesničar umjetnosti i Tibor Szarapka, kipar, Odbor je donio Odluku o izboru idejnog rješenja akademskog kipara Bernarda Pešorde. Članovi Komisije su bili zamoljeni od četiri pristigla, izdvojiti dva najbolja rješenja. Zanimljiv je bio detalj, kako su sva tri člana Komisije, neovisno jedan od drugome, izdvojila ista dva prijedloga, a dvojica su upravo rješenje kipara Pešorde stavili na prvo mjesto. Utoliko je prinos i rad komisije bio vrlo dragocjen, što je Odboru bilo od iznimne pomoći.

Realizacija spomenika je podijeljena u tri koraka, ide se postupno. Najprije, prvi korak je izrada gipsanog odljeva spomenika, potom slijedi izlijevanje u bronci i na koncu kao treći korak je postavljanje spomenika. Autor, akademski kipar Bernard Pešorda, tijekom jeseni 2017. godine je izradio gipsani odljev spomenika. Trenutno su u tijeku radnje koje se odnose na drugi korak, tj. radi se na stvaranju preduvjeta izlijevanja spomenika u bronci. Drugim riječima, potrebno je prikupiti značajna financijska sredstva. Bilo bi jako dobro do konca ove 2018. godine to učiniti, ali bojim se da će to biti vrlo teško izvedivo.

Tko financira ovaj projekt?

Ovo je ključno pitanje, jer kada bi postojala osigurana sredstva, mogli bismo već ove godine imati postavljen spomenik. Redoslijed u realizaciji spomenika se ujedno poklapa i s okvirnom financijskom strukturom. Nažalost, ne postoji unaprijed osiguran budžet, nego se javljamo na natječaje što znači da je i ovaj projekt, kao i svi drugi projekti unutar zajednice, podložan vrlo parcijalnim izvorima financiranja. U financiranju sudjeluju sve tri institucije koje vode realizaciju ovoga projekta. Osim toga, značajna financijska pomoć do sada je stigla od  Hrvatske biskupske konferencije, potom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i Veleposlanstva Republike Hrvatske, ali sve je ovo za sada još daleko od potrebnih sredstava. Jednako tako, ništa manji doprinos su i privatna sredstva koja svatko od nas daje kako bi se išlo naprijed.

Kada se planira postavljanje biste?

Ponovit ću vrlo otvoreno: kada bude dovoljno financijskih sredstava bit će postavljen i spomenik biskupu Antunoviću. Shodno tome, daljnje rokove do konačne realizacije spomenika Odbor za sada ne može definirati. Načelno stoji da bi izrada brončanog odljeva bila do konca 2018. godine, ali je puno realnija iduća 2019. godina. U najboljem slučaju, postavljanje spomenika bi se moglo dogoditi 2019. godine. Riječ je o tri spomenuta koraka, i za svaki od ta tri koraka se radi zasebna financijska konstrukcija. Osim toga, valja imati još jednu stvar na umu, a to je dozvola Gradske uprave Grada Subotice. Naime, osim što postoji nova procedura postavljanja spomenika i spomen obilježja na prostoru Grada Subotice, kako to kod nas biva, teško je dobiti odgovarajuću informaciju što konkretno treba učiniti slijedeći novu proceduru i kome se treba obratiti. Trenutno je teško doći do informacije što dalje. Već nekoliko mjeseci se čeka na dozvolu za postavljanje biste Aleksi Kokiću ispred katedrale, što je jedan drugi projekt u tijeku. No, na dozvolu koju treba dati Grad Subotica, čekamo od kolovoza 2017., to je sada već punih osam mjeseci.

Ž. Vukov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika