Zvuci dobre suradnje

Zajednički koncert tamburaša iz Subotice i Osijeka

Dobro poznati zvuk Subotičkog tamburaškog orkestra odjeknuo je ponovo u petak, 16. ožujka, Velikom vjećnicom Gradske kuće u Subotici. Na Koncertu nove tamburaške glazbe nastupili su Subotički tamburaški orkstar, Subotički tamburaški kvartet i gosti, Akademski tamburaški orkestar Umjetničke akademije iz Osijeka. Na koncertu je nastupila i vokalna solistica Alenka Ponjavić, orkestrom je ravnala dirigentica Marijana Marki, dok je orkestrom iz Osijeka ravnao Tihomir Ranogajec.    

Od početka ove školske godine na Umjetničkoj akademiji u Osijeku otvoren je odsjek za novu glazbu, koji ima smjer žičani instrumenti, gdje pripadaju tambura i gitara, te smjer teorija i kompozicija. Tamburaški orkestar iz Osijeka čine studenti ove akademije.

»Ovo je prva generacija studenata koja je upisala akademiju za tamburu. To je velika stvar za tamburaše u svijetu, jer ovo je prvi studij tambure«, rekao je dirigent orkestra i asistent odjela za novu glazbu na Umjetničkoj akademiji u Osijeku Tihomir Ranogajec.

Na ovom koncertu orkestar iz Osijeka je nastupio u svojem smanjenom, komornom sastavu.

Po riječima Stipana Jaramazovića, počasnog člana Subotičkog tamburaškog orkestra, koji se i ovoga puta našao i u ulozi voditelja, suradnja s tamburašima iz Osijeka postoji već dugi niz godina.

»S brojnima tamburašima iz Hrvatske imamo izvrsnu suradnju, a napose s tamburašima iz Osijeka, koji su nam po boji i zvuku tambure najbliži. Poseban vid suradnje imamo s dirigentom Tihomirom Ranogajecom, koji je kompozitor novije generacije i naše viđenje kako treba pisati za tamburu nas je dodatno zbližilo«, rekao je Jaramazović.   

Na koncertu je nastupio i Subotički tamburaški kvartet, koji je u proteklih tjedan dana osvojio dvije prve nagrade u kategoriji komornih orkestara, i to na Festivalu umjetničke tambure u Novom Sadu i na Festivalu Vojvođanske tambure koji je održan u Bačkoj Palanci. U ovome sastavu već tri godine sviraju Ivana Mačković, Ivan Ivanković Radak, Lucija Ivanković Radaković i Ištvan Sakač, a s njima rade Stipan Jaramazović i Sonja Berta, profesorica tambure u Muzičkoj školi u Subotici. Ovaj koncert, kao i koncerti koji slijede su priprema za koncertnu turneju u Izraelu, koja čeka ove mlade tamburaše. Početkom svibnja oni odlaze u Izrael, gdje imaju ugovorena tri koncerta. Kvartet je nešto novo u tamburaškoj glazbi, a po riječima Jaramazovića formiran je po uzoru na kvartete klasičnog tipa.

Ž. V.

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika