Sport i zabava Sport i zabava

Zlato iz Baje

Uspjeh veslača HKUD-a Vladimir Nazor

Veslači HKUD-a Vladimir Nazor Salašari somborski osvojila je prvo mjesto na natjecanju u Baji Dragon boat. Nazorovi veslači na ovom natjecanju sudjelovali su prvi puta, i to s dvije ekipe: Salašari somborski 1 i Salašari somboski 2. Najbolji plasman izborila je prva postava veslača iz Sombora, a za nju su veslali Gašpar Matarić, Bojan Jozić, Ivica Pekanović, Tomica Vuković, Siniša Kirasić, Jelena Ademi i Gorana Koporan.

Snaga i eksplozivnost

Ovogodišnju veslačku sezonu Salašari somborski počeli su ranije nego obično i to ne treninzima nego natjecanjem i to pomalo neobičnim. Sujelovali su na natjecanju Dragon boat koje je održano u mađarskom gradu Baji. Natjecanje je to u kome protivničke ekipe veslaju u istom, dugom  čamcu, ali svaka na svoju stranu, slično navlačenju konopa. Pobjednik je onaj koji uspije da snagom zaveslaja odgura protivničku ekipu koja sjedi u istom čamcu, ali vesla u suprotnom smjeru

»Imamo već iskustva u ovakvom natjecanju, jer smo 2016.  i 2017. godine sudjelovali na natjecanju Dragon boat koje je održano u Bezdanu. Dakle, nismo u Baju otišli bez predstave što nas čeka. Iskreno, bili smo odlični i dominirali smo. Tu su presudni snaga zaveslaja, brzina i eksplozivnost, a mi smo sve to imali«, kaže kapetan veslačke ekipe Salašari somborski Gašpar Matarić.

Tomica Vuković, dugogodišnji veslač Salaša somborskih pojašnjava da su pravila natjecanja takva da u roku od jedne minute jedna od veslačkih ekipa u čamcu mora pomjeriti čamac dva, dva i pol metra. Ukoliko se to ne dogodi, pravi se pauza od tri minuta i natjecanje se ponavlja.

»Mislim da je za naš uspjeh presudna bila snaga i to na smom startu, jer smo u vrlo kratkom vremenu uspjeli okončati natjecanje. Trebalo nam je između pet i deset sekundi, što je tek nekoliko zaveslaja. Mi smo tako formirali ekipu i našu taktiku. Išli smo na snagu i na to da u što kraćem vremenu pokušamo okončati natjecanje, jer smo bili svjesni da su nam šanse manje ukoliko se natjecanje otegne, jer je tada osim snage potrebna i izdržljivost«, kaže Tomica.

Imali su Salašari somborski još jednu taktiku: prvo se natjecala druga veslačka postava, što je protivnike zavaralo, jer su očekivali da će se lako izboriti i s prvom veslačkom ekipom.

»Bilo je to za mene jedno novo i zanimljivo natjecanje. Sudjelovali smo mi i prijašnjih godina na natjecanju Dragon boat u Bezdanu, ali to je bilo na kanalu, a ne kao u Baji na bazenu i bilo je daleko manje ekipa nego što ih je bilo u Baji, gdje smo u našoj grupi imali 11veslačkih ekipa. Mislim da su ovdje presudile snaga i težina u čamcu. Iskreno, očekivao sam da su naši protivnici mnogo bolji i uvježbaniji«, kaže Bojan Jozić, također dugogodišnji Nazorov veslač.

Osim Salašara somborskih 1 koji su se iz Baje vratili sa zlatnim odličjem na natjecanju je sudjelovala i druga postava: Salašari somborski 2. Nju su činili Srđan Radmilović, Danijel Mandić, Antonio Gromilović, Nikola Paštrović, Nebojša Nećak, Marija Mandić i Livia Ivanić.

Potpora bezdanskih kajakaša

Na natjecanje u Baji Salašari somborski otišli su zahvaljujući kajakašima iz Bezdana koji su u Baji bili pratitelji Nazorovim veslačima.

»Bili su nam potpora i naši navijači, što nam je bilo značajno jer smo ipak imali malo strepnje kako će sve proći, ali mislim da smo iznenadili i njih i sebe«, kaže Tomica.

Gašpar dodaje da domaći veslači nisu baš sportski podnjeli što su na natjecanju dominirali gosti iz Sombora, pa je bilo i negodovanja i nimalo sportskih reakcija. Takva reakcija nije u sportskom duhu, ali ako se zna da je ovo natjecanje razvijeno i popularno u Mađaraskoj i ne iznenađuje što domaćini nisu lako prihvatili dominaciju Nazorovih veslača.

»Dragon boat način je na koji mađarski veslači tijekom zime provjeravaju svoju formu. Organiziraju se takva natjecanja po cijeloj Mađarskoj, a jedan od centara je i nama susjedna Baja«, kaže Gašpar.

Salašari somborski izlazak na vodu i pripreme za natjecanje na Jarunu, koje je koncem petog mjeseca, najavili su za ožujak, ali im je hladno vrijeme poremetilo planove. Na vodi će izaći čim temperature porastu, a očekuju da će to biti do Uskrsa. Prvo će provjeriti u kakvom stanju je njihova neretvanska lađa, a onda i krenuti sa pripremama na kanalu kraj Sombora.

Z. V.

Dopisnici Sombor Baja 1,2

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika