Kultura Kultura

Svestrana suradnja

Udruga Široko u okviru hrvatske zajednice u Nišu djeluje od 2016. godine. Po službenim podacima s posljednjeg popisa u Nišu živi oko 400 osoba izjašnjenih kao pripadnici hrvatskog naroda, međutim, po riječima dobrih poznavatelja situaciju, u masi neizjašnjenih krije se još oko 800 do 900 Hrvata.

»Hrvati na jugu Srbije poglavito žive uz župe, uz crkvenu zajednicu. Kod nas je to crkva Uzvišenja svetoga Križa i praktično odatle je i potekla naša ideja za osnutkom Udruge. Želja nam je prije svega bila osnovati udrugu koja će sačuvati vjerske i kulturne običaje Hrvata, a koje će ljudi iz cijele Srbije prepoznati kroz naše djelovanje. Zato nam je odmah u početku cilj bio doprinos našem kulturnom suživotu, oslanjajući se na većinske i manjinske zajednice, kako bismo napravili iskorak ka tom interaktivnom multikulturalizmu. Niti jednog momenta nismo željeli ostati izolirani, nego stupiti u kontakt i aktivno surađivati sa svim ostalim udrugama, kako u Nišu tako i šire. Želja nam je bila ostvariti napredak u smislu kulturne suradnje i samim tim postati prepoznatljivi široj javnosti. Festival Filipovi dani, manifestacija koja se održava svake godine u Nišu, više je interkulturalni projekt kojega je pokrenula većinska zajednica, a udruga Široko se uključila. Tu je ostavljena mogućnost da sudjeluju i drugi koji to žele. Drugi naš projekt vezan je za našu želju da dovedemo tamburu na jug Srbije. Tambura je specifično glazbalo za Hrvate i ona kao dio multikulturalnog dijaloga može biti iznimno važna na jugu Srbije. Jednostavno, kroz sve vidove našeg dosadašnjeg djelovanja pokazujemo želju da kultura bude spona i točka dodira većinske i manjinske zajednice i most demokratskih promjena u samoj zajednici. U 2017. godini naglasak nam je bio na jačanju hrvatskog nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta. Organizirali smo Božični koncert u katoličkoj crkvi Uzvišenje sv. Križa u Nišu, u izvedbi Velikog tamburaškog orkestra i HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice. Na programu su bile tradicijske pjesme, Božićna i klasična glazba«, kaže Ivanka Spasiš.

Koliko imate članova, koje strukture i s kojim se problemima u radu vaše udruge susrećete?

Za sada formalno imamo 26 članova. Problem je u nama samima. Evidentno je da su pripadnici manjinske zajednice Hrvata u Nišu više zainterresirani za neformalnu suradnju nego za formalno članstvo. I sami se pitamo iz kojih razloga. Rat je daleko iza nas, osobno više ne osjećam animozitet pripadnika drugih spram pripadnika naše nacionalne zajednice, no, pomaka u ponašanju nas samih baš i ne vidim. Možda vam nešto govori i to što u Udruzi dominira članstvo s visokim obrazovanjem, dobi iznad 50 godina. Nažalost, za sada nemamo djece, a mladih samo simboličan broj. Plašim se da sve to vodi tihoj asimilaciji pripadnika naše zajednice u ovu sredinu. Koliko pratim situaciju, skoro sve udruge naše zajednice dijele iste probleme. Neimanje bilo kakvih prostorija, pa makar to bio i običan ured,  nedostatak uredske opreme i, prije svega, nedostatak financijskih sredstava. Imamo samo servisnu adresu pri Katoličkoj crkvi. Za ozbiljni rad ipak nam je potreban svima dostupan minimalni prostor i osnovna oprema, a prije svega, makar minimalna financijska sredstva.

Što planirate u 2018. godini?

Prioritet nam je rad na nastavku i jačanju suradnje s institucijama hrvatske zajednice u Srbiji i povezivanje s relevantnim subjektima u Hrvatskoj. Usporedo, namjeravamo provoditi sve planirane aktivnosti na gradnji i ojačavanju hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta. U planu nam je i razvijanje sposobnosti članova Udruge za djelotvornije sudjelovanje  u javnom, kulturnom, ekonomskom i socijalnom životu zajednice. I dalje namjeravamo davati puni doprinos razvijanju interkulturalnog dijaloga. U Božićnom ciklusu događaja namjeravamo provoditi aktivnosti u svrhu upoznavanja žitelja Niša s tradicijskim božićnim običajima koje su u ovu sredinu sa sobom donijeli Hrvati s različitih prostora (Bosne, Dalmacije, Janjeva, Hrvatske, Vojvodine...). Već smo uspostavili kontakte, a tijekom ove godine namjeravamo i maksimalno intenzivirati suradnju s drugim manjiskim zajednicama (Makednaca, Bugara, Slovenaca), radi razmjene iskustava i realizacije zajedničkih kulturnih sadržaja. Nastavit ćemo i suradnju s većinskom zajednicom kroz kulturnu manifestaciju Festival klasične glazbe Filipovi dani.

I. A.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika