Kultura Kultura

Redovite aktivnosti i gostovanja

Nikola Jurca, tajnik HKPD-a Matija Gubec iz Rume

HKPD Matija Gubec iz Rume jedno je od najstarijih društava u Vojvodini. Osnovano je davne 1903. godine i do danas radi kontinuirano, bez prekida. Zahvaljujući Velikom tamburaškom orkestru, koji u punom sastavu broji 32 člana, Ruma je postala festivalski grad, s obzirom na to da je hrvatska udruga iz Rume, jedno od osnivača Festivala muzičkih društava Vojvodine. Značajniji nastupi Velikog tamburaškog orkestra obilježili su i proteklu godinu, a kako navode, redovite aktivnosti i nastupi u Srbiji i u Hrvatskoj, planirani su i u tekućoj godini.

»Udruga trenutno ima 386 registriranih članova. Prošle godine organizirali smo susret društava Matija Gubec u Rumi, sudjelovali smo na manifestaciji Srijemci Srijemu u Staroj Pazovi i održali redoviti godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra u Rumi. Osim tih aktivnosti, gostovali smo u Bjelovaru, održali koncert u povodu obilježavanja Dana društva kada su nam gosti bili HKC Bunjevačko kolo iz Subotice, a sudjelovali smo i na Festivalu tamburaških orkestara u Rumi«, navodi tajnik Društva Nikola Jurca.

Koji su najveći problemi s kojima se suočavate u radu?

Problemi su najčešće financijske prirode (režijski troškovi, troškovi legaliziranja novosagrađenog objekta Društva, troškovi vezani za pokušaje povrata zgrade Hrvatskog doma u Rumi. To su veliki izdaci za koje teško dobijamo sredstva na natječajima. Također, veliki problem nam je manjak visokoobrazovanih članova i mladih.

Koji su planovi Udruge za 2018. godinu?

I u ovoj godini nastavljamo s redovitim aktivnostima, gostovanjima i kontinuiranim radom. Sudjelovat ćemo na susretima društava Matija Gubec koje će biti održano u Sotinu, zatim na manifestaciji Srijemci Srijemu u Zemunu, a u planu nam je da održimo i dva koncerta Velikog tamburaškog orkestra u Rumi. Takođe, ove godine planiramo putovanje u Niš, gdje ćemo biti gosti udruge Široko iz tog grada.

S. D.

 

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay