Kultura Kultura

Osipanje članstva

Marija Bagi, potpredsjednica HBKUD-a Lemeš iz Lemeša

HBKUD Lemeš iz Lemeša u 2017. godini održalo je nekoliko svojih redovitih manifestacija – Marin bal, Memorijal Antun Aladžić i Božićni koncert.

»Na žalost, Dužijancu tijekom prošle godine nismo uspjeli organizirati. Memorijal smo održali, ali nismo uspjeli pripremiti predstavu kao što smo to radili ranijih godina, već smo za taj kazališni susret pripremili jedan kraći skeč s dva glumca. Ali smo zato ugostili dvije kazališne grupe iz Hrvatske – Belog Manastira i Krasice, kraj Rijeke«, kaže dopredsjednica udruge Marija Bagi.

Kakvi su vam planovi za ovu godinu?

Veliki projekt koji pripremamo za ovu godinu je Dužijanca. Dio je to IPA projekta prekogranične suradnje Srbija-Mađarska. Bandaša i bandašicu imamo, ali malo teže će biti prirediti prateći program, jer mi praktički nemamo dovoljno članova da bismo priredili program za Dužijancu, pa će nam gosti i sudionici Dužijance biti iz Subotice ili Tavankuta i Sombora. Dužijanca će kao i ranijih godina trajati tri dana. Počet će književnom večeri, zatim slijedi večer foklora i na koncu sveta misa zhvalnica. Ovogodišnji Marin bal je iza nas, u drugoj polovici godine je Memorijal Antun Alanžić i na koncu godine Božićni koncert.

Koliko Udruga ima članova?

Trenutačno imamo tridesetak aktivnih članova Udruge. Nekada ih je bilo i 150 i 200, a sada je ta brojka pala na 30 članova na koje se možemo osloniti. Tu ne računam igračku skupinu djece u kojoj ima desetero djece. Ovih 30 su odrasle osobe koje  su spremne da pomognu udruzi u svakom momentu.

Koji problemi najviše opterećuju vas rad?

Svakako da je najveći problem odlazak mladih na studije i žena iz sela na rad u inozemstvo, pa se tako osipa i naša udruga. Drugi problem jest izostanak pomoći oko pisanja projekata za natječaje. U tom smislu bi nam bila potrebna pomoć. Ranije smo u tome imali pomoć Aleksandra Vidakovića, koji sada živi u Švicarskoj i više ne može toliko pomoći. Lokalne ili pokrajinske projekte još možemo sami uraditi, ali natječaj koji je sada raspisao Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske za nas je ipak malo teži i tu bi nam svakako trebala pomoć.

Z. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika