Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Ljudska nebriga ili »zub vremena«

Jedna od tema razgovora predsjednika Srbije i Hrvatske Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar - Kitarović prilikom njegova službenog dvodnevnog posjeta Hrvatskoj odnosila se i na rekonstrukciju pruge Beograd – Zagreb u dužini 412 kilometara, na željezničkom Koridoru 10. Resorna ministarstva su usuglasila okvir za protokol o suradnji na projektu rekonstrukcije pruge, koji je potpisan u petak. Revitalizacija pruga u interesu je obje države i završetkom tih radova bila bi uspostavljena najdirektnija veza s cijelom jugoistočnom Europom. Kako je prilikom posjeta Hrvatskoj Vučić naglasio, zajednički dvije zemlje mogu aplicirati za sredstva iz europskih fondova i izrazio je uvjerenje da će, ukoliko budu zajednički nastupali, ta sredstva sigurno i dobiti. Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poručuju da je planirana rekonstrukcija oba kolosijeka na cijeloj dionici Golubinci – Šid, odnosno do granice s Hrvatskom, kao i modernizacija dijela od Rume do Šida. A probno je uvedena nova izravna željeznička linija teretnog vlaka koji prometuje između Slovenije i Srbije, upravo prugom Beograd – Zagreb. Vijest o najavljenim radovima obradovala je i građane, posebno one koji svakodnevno putuju vlakom, s obzirom na trenutno loše stanje u srpskim željeznicama.

Neuvjetne postaje

Intenziviranje putničkog i teretnog prometa svakako može mnogo unaprijediti gospodarstvo svih zemalja u regiji, a unaprjeđenje željezničke infrastrukture izuzetno je značajno i za turizam, s obzirom na to da su, kako govore u Turističkoj organizaciji Srbije, najbrojniji turisti upravo iz regije koji čine oko 45 posto od ukupnog broja noćenja inozemnih turista. Kada su u pitanju turisti iz Hrvatske, oni su u 2017. godini bili četvrti po redu po ostvarenim noćenjima u Srbiji. Ne znam kako su putovali do svojih destinacija u Srbiji, a ukoliko su se odlučili putovati vlakom, jedno je sigurno: nisu bili oduševljeni. Primjera radi, na dionici puta od Rume do Šida brzina vlakova je između 30 i 50 km na sat. A kad konačno dođete do svoje destinacije (recimo u Srijemu), pri susretu sa željezničkom postajom, zaboli vas glava. Većina objekata željezničkih postaja u Srijemu nalaze se u veoma lošem stanju. U nekoliko sela stanice su zaključane, a tamo gdje nisu porazbijani su prozori, vrata, a prostorije gdje bi se putnici mogli skloniti od kiše, snijega i vjetra prljave su i hladne, temperatura gotovo ista kao i vani. A tko vlakom stigne i u veće gradove u Srijemu, bude veoma neugodno iznenađen. Željeznička postaja u Srijemskoj Mitrovici je prva izgrađena zgrada u oslobođenoj Jugoslaviji 1945. godine. Rađena je po projektu arhitekte iz Novog Sada, po standardima koji su tada važili za objekte takvog tipa i predstavlja spomenik kulture koji sigurno ne zaslužuje danas biti u takvom stanju. A stanje je sljedeće: zgrada je izvana išarana grafitima, iznutra išarani zidovi natopljeni vlagom, dok sa stropa otpada žbuka. Nekoliko klupa u čekaoni bez grijanja, razbijena stakla na vratima i sve ono što nije učinio »zub vremena«, dovršila je ljudska nebriga. Rekonstrukcija željezničke stanice u Srijemskoj Mitrovici nikada nije rađena, osim sitnih sanacija i popravaka.

Nažalost, službeni odgovor o tome na koji način se može poboljšati infrastruktura željezničkih postaja nismo uspjeli dobiti. Bez dozvole Željeznica Srbije, šefovi željezničkih stanica ne smiju davati izjave za medije. Dobili smo samo komentar da smo i sami svjedoci stanja objekta. Nekoliko putnika čekalo je vlak za Šid. Nisu bili raspoloženi za razgovor. Da li zbog hladnog vremena ili bijesa što kasni vlak, ne znamo. Samo na kratko jedan od njih je prokomentirao da nema što komentirati i da je svaki komentar suvišan.

Spomenik kulture?!

Prva željeznička pruga kroz Srijemsku Mitrovicu prošla je 1883. godine. Tih 80-ih godina 19. stoljeća urađena je i prva zgrada željezničke postaje, koja je bila tipskog karaktera, a minirana je 1944. godine, prilikom povlačenja njemačkih trupa. U vrijeme kada je građena zgrada željezničke postaje u Srijemskoj Mitrovici, izgrađen je i Spomenik oslobođenja koji se nalazi ispred željezničke postaje.

»Zgrada željezničke postaje je u vlasništvu Željeznica Srbije. Prilikom svih intervencija na objektima takvog tipa obraćali su se nama kao nadležnom zavodu za izdavanje uvjeta. Svi znamo da je zgrada željezničke postaje u dosta lošem stanju. Objekti koji su u funkciji željezničkog prometa u posljednje vrijeme su dosta devastirani, a stanice dijele sudbinu stanja u Željeznicama. Objekt zgrade nije fizički ugrožen, ali je vrijeme da pretrpi ozbiljne sanacije i da se dovede u neko uredno stanje, a to svakako zavisi od vlasnika, a to su Željeznice Srbije«, ističe ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srijemska Mitrovica Ljubiša Šulaja.

I da ne bude objekt željezničke postaje u Srijemskoj Mitrovici jedini primjer takvog stanja, nažalost ima ih još. A dok ne dođe vrijeme i za njihovu rekonstrukciju, putnicima ne preostaje ništa drugo nego da kao i do sada provedu samo ono nužno vrijeme u njima, kupe kartu, sačekaju vlak i nastave svoje putovanje. Dok ne dođu neka bolja vremena.

S. Darabašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika