Kultura Kultura

Godina međunarodnih projekata

Protekla godina je za HKPD Matija Gubec iz Tavankuta bila vrlo dinamična i ispunjena brojnim događajima i manifestacijama, a takva će, kako najavljuju, biti i ova.

»U najkraćem, pored redovitih godišnjih kulturnih i turističkih aktivnosti u 2017. imali smo i manje investicije u rekonstrukciju našeg objekta – Galeriju slika od slame, u želji da učinimo boravak naših gostiju i turista što kvalitetnijim, ugodnijim i suvremenijim. Godina iza nas je također obilježena brojnim projektnim nastupima i podnijetim aplikacijama čija se realizacija očekuje ove godine«, kaže predsjednik udruge Ladislav Suknović.

Planovi udruge za 2018. godinu?

U ovoj godini, osim realizacije postojećih i tekućih manifestacija koje planiramo realizirati i koje su prilično zahtjevne u svom programskom sadržaju ali i broju sudionika, novine se ogledaju u projektnim aktivnostima, imajući u vidu da smo ove godine dobili IPA projekt koji realiziramo s našim partnerima Muzejom čipke iz Kiskunhalasa (Mađarska) i udrugom Ernő Lányi iz Subotice. Imajući u vidu da je ovo prvi projekt ovakve vrste za našu udrugu, stoga su i naše snage i fokus usmjereni na kvalitetu relizacije predviđenih aktivnosti ali posebno na financijski aspekt projekta, imajući u vidu iznimno zahtjevne procedure izvještavanja i načina trošenja sredstava. Pripreme i prva otvarajuća konferencija je već održana u Kiskuhalasu, a prve aktivnosti su predviđene za početak svibnja. Imamo još jedan veliki projekt. Na poziv HKUD-a Komušina iz Škofja Loke sudjelujemo u projektu pod nazivom Manjinske organizacije u promišljenom oblikovanju budućnosti EU koji je uspješno prošao na natječaju programa Bratimljenja gradova – Europa za građane. Tim povodom je planirana trodnevna međunarodna konferenciju u Škofjoj Loci u Sloveniji od 16 do 18. ožujka. Imajući u vidu sve veći značaj turističkih projekata ali i povećan broj turističkih posjeta te pomake koje smo načinili u tom dijelu, planiramo sudjelovanje na Trećem hrvatskom iseljeničkom kongresu koji se održava u lipnju u Osijeku. Želja nam je tamo prikazati potencijale i aktivnosti vezane uz kulturu i tradiciju bunjevačkih Hrvata sa sjevera Bačke, upakirane u jedan atraktivni turistički proizvod.

Koliko aktivnih članova imate, je li to dovoljan broj za vaše aktivnosti?

Ne bih mogao precizno odgovoriti o broju naših članova jer su i teritorijalno i programski-projektno vrlo disperzirani. Neki članovi su uključeni u samo jedan program-projekt godišnje ili su pak naši pomažući članovi, pa do članova koji su uključeni u folklornu, tamburašku, slamarsku i odnedavna sekciju šlinga, a koji skupa imaju vrlo intenzivan raspored tijekom cijele godine. Ovo govorim iz razloga jer treba poštovati individualne interese i afinitete pojedinih članova, do njihovih mogućnosti i potencijala s kojima raspolažu, pogotovo imajući u vidu da se u današnje vrijeme aktivizam a pogotovo kulturno-amaterski slabo cijeni od strane poslodavaca, pogotovo u privatnom sektoru što predstavlja prilično ograničavajući faktor kod uposlenih članova.

Koji su ključni problemi s kojima se Uduga suočava u radu?

S obzirom na povećan interes za turističke posjete, imamo manjak smještajnih kapaciteta, što često rezultira da gosti odlaze za Suboticu. No svakako rekao bih glavni problem, i to ne samo naše udruge već i cijelog Tavankuta, je nedostatak komunalne infrastrukture ali i turističke signalizacije, koja uopće i ne postoji. Možete zamisliti kada vam je organizacija boravka gostiju ili organizacija pojedine manifestacije opterećena gledanjem u nebo sa zebnjom, jer uslijed nevremena morate otakazati program; donedavno nakon kiše nije bio moguć prilaz Etno salašu Balažević, uslijed blata, Dom kulture zatvoren je cijelo desetljeće, pola godine nismo u mogućnosti realizirati ništa od naših programa. Prilikom ulaska u selo gostima mnogo i ne vrijedi GPS jer se ne mogu orjentirati bez ijednog putokaza, pa onda obično po svakog gosta odlazimo na početak sela i dovodimo do željenog objekta.

D. B. P.

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika