Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Raste potražnja za organskim proizvodima

Unatoč činjenici da cijene organskih proizvoda, koje su prije desetak godina bile niže od konvencionalnih, danas nisu toliko pristupačne, kroz 20-30 godina koliko se ova proizvodnja razvija u Srbiji, došlo se do faze da je potražnja za ovim proizvodima jako dobra, te da se uz inozemno budi i domaće tržište. Očekivanja su da će povećanjem broja organskih proizvođača, a time i rastom konkurencije, cijene biti niže. Rečeno je to, među ostalim, tijekom prvog organskog info-dana, koji je kao jedna od aktivnosti projekta Organic Bridge Organski most, u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska – Srbija, održanog u petak, 2. ožujka, u prodavaonici BioPijaca u Subotici, u cilju promocije organske hrane i jačanja kapaciteta organskih farmera.

Neprepoznavanje organskog proizvoda

Budući da se došlo do zaključka da potrošači ne mogu prepoznati organski proizvod, osim promocije farmera i distributera, u okviru projekta Organic Bridge posebno će se obratiti pažnja prepoznavanju organskog znaka, ističe Snježana Mitrović iz Udruge Terra's.

»Kada se prodaje u rinfuzi, obavezan je certifikat od organskog proizvođača, što trgovci i primjenjuju, a ukoliko je upakiran, na vidljivom mjestu mora biti nacionalni znak organskog proizvoda. Također nam se javljaju građani s pitanjem gdje mogu kupiti organske proizvode pa ih upućujemo na farme i farmere. Važno je uspostaviti kontakt između prerađivača, trgovca i kupca i mora postojati povjerenje ne samo kada je riječ o organskoj već i kada je u pitanju konvencionalna proizvodnja. Na tome radimo i putem ovog projekta gdje nam mogu poslužiti iskustva kolega iz Hrvatske. U Hrvatskoj su, zahvaljujući tome što su Europskoj uniji, u odnosu na Srbiju odmakli mnogo više u preradi, ambalaži, marketingu, imaju razvijeno domaće tržište. U Valpovu ćemo vidjeti jedan centar koji će biti izgrađen kroz ovaj projekt pa ćemo iskoristiti njihovo iskustvo u tome«, kaže Mitrović.

Organski proizvodi u BioPijaci

U prodavaonici BioPijaca, među ostalim se prodaju i organski proizvodi (povrće – krumpir, mrkva, čičoka, cikla, češnjak, poriluk, potom tjestenine, žitarice, mahunarke, ulje, sirće itd.)

Njezin vlasnik, Srđan Radulović kaže kako je zadovoljan brojem kupaca, iako, po njegovom mišljenju subotičko tržište još nije spremno za organske proizvode.

»Organski proizvodi se ne kupuju toliko prije svega zbog slabe kupovne moći te nedovoljne infomiranosti o njihovim benefitima u odnosu na konvencionalne. Zato je i jedna od osnovnih misija BioPijace educiranje građana o prednostima organske hrane, o tome zašto vrijedi investirati u organsku proizvodnju. Kako bi izašli u susret kupcima, imamo besplatnu dostavu za kupljenu robu vrijednosti od minimum 500 dinara«, kaže Radulović dodajući da organske proizvode nabavljaju putem lokalnih proizvođača, konkretno od Árpáda Csikósa iz Totovog Sela.

»Od 2014. godine radimo organsku proizvodnju na 20 hektara i cijelo gospodarstvo nam je u organskom statusu. Na 13 hektara imamo povrće, a na 7 hektara razne žitarice. Što se tiče plasmana nemamo problema, čak imamo i manjak proizvoda u odnosu na potražnju. Kada je u pitanju proizvodnja, potrebno je dosta ulaganja zbog manualnog rada, posebice kada je organsko povrće u pitanju. Također, slabe su subvencije od države, proizvođači nisu dovoljno informirani. Međutim, potražnja raste iz godine u godinu, tako da bih svakako preporučio bavljenje ovom vrstom proizvodnje«, pojašnjava Csikós.

Projekt Organic Bridge započeo je polovinom prošle godine i bit će završen u lipnju 2019. Sa srbijanske strane sudionici su Udruženje Terras iz Subotice i Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), a s hrvatske Grad Valpovo i Tera Tehnopolis iz Osijeka. Cilj je da se kroz unaprjeđenje ove vrste poljoprivrede potaknu gospodarske i poduzetničke aktivnosti, razvije tržište organskih proizvoda, poboljša život u ruralnim područjima i smanji negativni trend napuštanja sela.

Održavanje organskih info-dana u predstojećem razdoblju predviđeno je i u Novom Sadu, Bečeju, Srijemskim Karlovcima i Somboru.

Ivana Petrekanić Sič

Antrfile

Dojmovi potrošača

»Važno je jesti organsku hranu zbog zdravlja, ali je dosta skupa i teško se dolazi do nje jer ne znamo gdje se može naći. Svojedobno je bilo riječi o tome da će u velikim prodavaonicama biti odvojeno mjesto za organske proizvode, ali ih ne nalazim. Teško ih je i prepoznati. Imaju oznaku, ali se mi stariji još gubimo i mislim da bi ona trebala biti uočljivija.«

»Hranimo se zdravo i uglavnom kupujemo organske proizvode jer želimo što manje otrova unositi u organizam. Prepoznajem ih po oznaci. Cijene su visoke, ali se mogu naći i neki proizvodi koji koštaju skoro isto kao na tržnici. Ali ipak mislim da je bolje jesti zdravije pa kupim manje količine.«

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika