Kultura Kultura

Gradski dinar za kulturu

Veleposlanstvo Republike Hrvatske, Državni ured za Hrvate izvan RH, ZKVH, HNV, Ministarstvo kulture, pokrajinska tajništva i lokalni proračuni to su institucije koje kroz natječaje financiraju rad hrvatskih udruga u Vojvodini/Srbiji. Redovita djelatnost, manifestacije, gostovanje i drugi programi, bez obzira na to koliko bili zanimljivi i koliko pokriveni volonterskim radom članova udruga, opstati ne mogu bez financijske potpore. Očekivano, takva potpora očekuje se i iz lokalnih sredina gdje su udruge i organizirane. Na potporu lokalnog proračuna računa i sedam hrvatskih udruga u Somboru.

Dva natječaja za manjine

Većina od sedam udruga koje njeguju hrvatski nacionalni identitet može, prije svega, računati na sredstva po natječaju koji je namijenjen za kulturno-umjetnička društva koja njeguju nacionalni identitet i po natječaju za programe i manifestacije koje su od značaja za Grad Sombor. Natječaj za kulturno-umjetnička društva koja njeguju nacionalni identitet objavljen je polovicom prosinca 2017. godine za 2018. godinu, ali rezultati natječaja još uvijek nisu objavljeni, pa je za udruge još uvijek nepoznanica s koliko novca iz ove proračunske stavke mogu računati, kao ni kada će ga dobiti. A novina u ovom natječaju, osim njegovog ranijeg objavljivanja, ima nekoliko. Jedna od njih je bodovanje procentulanog sudjelovanja nacionalne zajednice u ukupnoj manjinskoj populaciji u Gradu Somboru. Druga novina jest da je jedan od kriterija za vrednovanje projekata mišljenje nacionalnih vijeća nacionalnih zajednica. U somborskim natječajima traženje tog mišljenja do sada nije bilo praksa. Druga polovica siječnja bio je rok za objavljivanje liste vrednovanja projekata po ovom natječaju, ali iako smo pri kraju prve dekade ožujka rezultati ovog natječaja još uvijek nisu poznati.

Drugi, za hvatske udruge značajan natječaj jest natječaj za projekte, programe i manifestacije iz kulture. Preliminarna lista odobrenih projekata je objavljena, a po tim preliminarnim rezultatima hrvatske udruge, od 11 milijuna dinara koliko će biti raspoređeno po tom natječaju, dobit će 1.250.000 dinara. No, kako je u tijeku rok žalbe konačna raspodjela bit će poznata za nekoliko dana. Ali već sada se može reći da će po ovom natječaju sredstva dobiti HKUD Vladimir Nazor, i to za Dužionicu, tiskanje knjige o Nenadiću i godišnji program, KUD Hrvata Bodrog iz Monoštora za očuvanje, promoviranje i njegovanje tradicije Šokaca i Marijanski pučki festival, HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega za godišnje aktivnosti i Mikine dane, UG Urbani Šokci za Dane hrvatske kulture u Somboru i HKD Vladimir Nazor iz Stanišića za Večer ikavice i likovnu koloniju.

Preduga procedura

Predsjednica UG Urbani Šokci iz Sombora Marija Šeremešić kaže da Urbani Šokci, kao i većina hrvatskih udruga, mogu sudjelovati samo na natječajima za KUD-ove koji njeguju nacionalni identitet i za programe iz oblasti kulture. Kaže, pomak jeste ranije raspisivanje natječaja, ali problem je što se ponovno kasni s objavljivanjem rezultata.

»U prvoj polovici smo ožujka, a još ne znamo kakva je raspodjela po natječaju na KUD-ove nacionalnih zajednica, a naša manifestacija koju smo prijavili na ovaj natječaj je u petom mjesecu, što znači da već sada treba planirati program, goste, a mi ne znamo koliko novca ćemo imati na raspolaganju«, kaže Šeremešićeva.

Prema njenim riječima, projekti UG Urbani Šokci do sada su vrednovani maksimalno sa 100.000 dinara.

»Ali mi smo skromni i u našim zahtjevima. Ukupna vrijednost naših projekata je oko 270.000, maksimalno 300.000 dinara. Uvijek polazimo od toga da sredstva koja tražimo možemo i opravdati. Ali prijavljujemo se na više natječaja, pa tako uspijevamo financijski uglavnom pokriti naše projekte i aktivnosti. Udruga radi deset godina i mogu reći da smo prvih pet godina dobijali skromna sredstva. Međutim, našim radom i programima postali smo prepoznatljivi i sredstva koja smo dobijali bivala su veća«, kaže Šeremešićeva i ističe jednu osobenost somborskih natječaja koju nemaju ni natječaji Ministarstva kulture niti pokrajinskih tajništava, a to je žalba, što sve još dodatno usporava raspodjelu odobrenog novca.

»Svaka potpora iz bilo kog proračuna, ako predstavlja izvor financiranja, značajna je za svaku udrugu. Gradski natječaji i raspodjela sredstava morali bi biti odraz onoga što udruge rade, odnosno morao bi se u okviru raspoloživih sredstava vrednovati napor udruga i njihova kvaliteta. Mogu reći da su u posljednje dvije godine znatno uvećana sredstva koja dobijamo iz proračuna Grada Sombora. Nije sve idealno, ali općenito u odnosu na prošle godine napravljen je znatan pomak«, kaže predsjednik KUD-a Hrvata Bodrog Željko Šeremešić.

Generalne primjedbe uduga odnose se i na komplicirane natječaje, koji su složeniji od natječaja koje raspisuje, primjerice, Pokrajina.


Z. Vasiljević

 

Natječaj za informiranje

U Somboru je završen i natječaj za sufinanciranje projekata u oblasti proizvodnje medijskih sadržaja. Na raspolaganju je 12 milijuna dinara, a osim medija koji imaju sjedište na teritoriju Grada Sombora na natječaju su mogli sudjelovati i drugi mediji, uz uvjet da svoje medijske sadržaje emitiraju i na teritoriju Sombora. Rok za donošenje odluke o raspodjeli sredstava po ovom natječaju je 90 dana od njegovog zaključenja. Prošle godine radijska emisija na hrvatskom Glas Hrvata koju producira HKPD Vladimir Nazor iz Stanišića po ovom natječaju dobila je 50.000 dinara, od ukupno 12 miljuna koliko je raspoređeno za informiranje.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika