Sport i zabava Sport i zabava

Večer u sportskom duhu

Već po tradiciji sportska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor priredila je na kraju Memorijalnog šahovskog turnira Prof. Franja Matarić sportsku večer na kojoj se okupljaju svi članovi ove Nazorove sekcije. Prigoda je to da se pobjednicima šahovskog turnira uruče odličja i da se najavi nova veslačka sezona Salašara somborskih. Od te tradicije Nazorovi sportaši nisu odustali ni ove godine.

Šahisti

Pobjednik 27. Memorijalnog turnira Prof. Franja Matarić je Ilija Vlaisavljević (7,5 poena).

»Svako prvo mjesto je uspjeh, bez obzira tko vam je protivnik. Kažu treba imati i sreće, ali te sretne okolnosti treba znati iskoristiti, a ja sam ih na ovom turniru znao iskoristiti. Najizazovniji pritovnik mi je bio Miodrag Šljukić, koji je višestruki osvajač Sombor opena i ima 300 rejting bodova više od mene«, kazao je Vlaisavljević.

On je podsjetio da je ovaj memorijal jedan od turnira koji u Somboru ima najdužu tradiciji i predložio da mu se u nazivu doda i turnir prijateljstva, što bi možda pomoglo da turnir bude i rejtingovan, pa samim tim postane i značajniji. Vlaisavljević je predložio i da se u šahovski turnir uključe i pioniri iz šahovske škole Josipa Dekića. Drugo mjesto na Memorijalu Prof. Franja Matarić osvojio je Robert Travica (također 7,5 poean) , a treće Branko Malbaša (sedam poena).

Pročelnik sportske sekcije Pavle Matarić naglašava da je ovogodišnji memorijal po kvaliteti igrača do sada najjači turnir.

»Više od polovice sudionika turnira su rejtingovani igrači. Zadovoljni smo, jer što se tiče kvalitete, turnir svake godine napreduje«, kaže Matarić i dodaje da se ove godine za šahovskom tablom našlo 28 igrača.

Zadovoljan je i sudac turnira Radomir Kovačić.

»Zna se tko su najbolje plasirani šahisti na ovogodišnjem turniru, ali ja bih rekao da su trinaestorica šahista pobjednici, jer su osvojili više od polovice poena«, kazao je Kovačić.

Veslači

Šahisti su poslije devet odigranih kola odradili svoje, a pred veslačima je tek početak nove sezone. Osim redovitih veslačkih natjecanja, upisat će u svoj ovogodišnji kalendar i neka nova odredišta. »Sezonu počinjemo već sutra, 4. ožujka, u Baji na natjecanju Dragon boat. Na to natjecanje idemo s dvije ekipe: Salašari somborski 1 i Salašari somborski 2. Mješovite su to muško-ženske ekipe. Prvi puta idemo na to natjecanje, a poziv smo dobili zahvaljujući našoj surdanji s veslačima iz Bezdana. Čeka nas u svibnju Jarun, nakon toga naše najznačajnije natjecanje Maraton lađa na Neretvi, zatim utrka Vukovar – Ilok i Vinkovačke jeseni«, kaže kapetan veslačke ekipe Salašari somborski Gašpar Matarić.

Momci pripreme počinju već ovih dana, i to, kažu, odmah na vodi. Postava je već uigrana jer skoro cejokupni tim čine već oprobani veslači. Šuška se da će ove godine put Neretve krenuti i ženska veslačka ekipa, no Gašpar je glede tog još uvijek rezerviran, ali kaže da poziv na maraton imaju kako veslači tako i veslačice. Ima djevojaka spremnih i veslati, pa ukoliko istraju u treninzima ni Neretva im neće biti nedostižna.

Ono što je izvjesno to je odluka kapetana veslačke momčadi da i ove godine dionicu od Sombora do Metkovića (520 kilometara) prijeđe biciklom. I opet će ta vožnja biti u humanitarne svrhe, a pomoć će dobiti Škola s domom Vuk Karadžić. Ukoliko mu se još netko želi pridružiti, dobro je došao.

Z. V.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika