Aktualno Aktualno

Korak naprijed

Prošle godine kompletirani su svi udžbenici za nastavu na hrvatskome jeziku u osnovnoj školi, a izrađeni su i prvi autorski udžbenici Glazbene škrinjice za sve razrede. Također je izrađeno i šest nacionalnih dodataka, od kojih je prvi nedavno tiskan, a riječ je o dodatku Svijet oko nas za prvi i drugi razred.

Njegove autorice su učiteljica razredne nastave Verica Farkaš i pedagoginja Margareta Uršal, a na 18 stranica obrađene su teme blagdana i običaja vezanih za te blagdane (prvi razred) te naselja u okviru kojih je primjer naselja nekada – salaš (drugi razred).

Autorica Farkaš kaže kako su teme točno određene i propisane nastavnim programom za prvi i drugi razred osnovne škole, za predmet Svijet oko nas te da one nisu izmišljene niti su ih imali priliku mijenjati, već samo kroz dodatak nadomjestiti ono čega nema u udžbeniku za ovaj predmet.

»Dodatak je pun zanimljivih zadataka, lijepo je ilustriran. Mislimo da će biti interesantan učenicima jer, osim zanimljivih ilustracija, obrađuje teme koje su učenicima bliske i koje do sada nisu imali obrađene na njihovom materinjem jeziku«, kaže Farkaš.

Ona smatra da su nacionalni dodaci važni jer su korak naprijed u nastavi na hrvatskom jeziku:

»Kao i sva druga djeca, i djeca u nastavi na hrvatskom jeziku imat će priliku učiti o svojoj nacionalnoj kulturi, tradiciji, običajima iz dodatka udžbeniku, koji je tiskan u boji, lijepo uređen i sadrži različite zadatke za provjeru naučenog. «

Osim toga što smatra da će ovaj nacionalni dodatak pridonijeti poboljšanju kvalitete nastave, Farkaš kaže da će on biti od pomoći i onima koji predaju jer vrijeme koje bi učitelj potrošio na pripremanje materijala za rad sada može potrošiti na kvalitetno osmišljavanje realizacije samoga sata i procesa učenja na satu.

»Do sada su se ove teme obrađivale iz više izvora. Primjerice, iz udžbenika koje smo dobivali iz Hrvatske, skidanjem slika s interneta, vađenjem starih fotografija iz osobne arhive... Sada je sve potrebno objedinjeno u nacionalni dodatak, te će zasigurno olakšati obradu ovih tema učiteljima, a učenicima ih učiniti zanimljivim i privlačnim«, kaže Farkaš.

Dopredsjednica Odbora za obrazovanje i autorica dodatka Margareta Uršal objašnjava da je nacionalni dodatak, dodatak udžbeniku koji je sa srpskog preveden na hrvatski te da se u njemu nalaze sadržaji koji su značajni za nacionalnu manjinu iz područja glazbe, povijesti, tradicije, baštine, blagdana, geografije...

Osim dodatka Svijet oko nas, izrađeni su i dodaci Priroda i društvo za treći i četvrti razred, Geografija za osmi razred, Likovna kultura za peti, šesti, sedmi i osmi razred te Povijest za peti i šesti te sedmi i osmi razred koji se, kako kaže Uršal, u školskim klupama očekuju do kraja školske godine.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika