Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Vrijediš onoliko, koliko jezika znaš

Shodno zaključku UNESCO-a, kao sjećanje na studente koji su 21. veljače 1952. godine ubijeni u Daki u istočnom Pakistanu prosvjedujući što njihov materinji jezik nije proglašen službenim, u svijetu se od 1999. godine obilježava 21. veljače kao Dan materinjeg jezika. Materinji jezik je dio kulturnog identiteta jednog naroda, točka prepoznavanja, različitosti ali i tolerancije i razumijevanja. Danas u Srbiji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore svojim jezikom, dok je u službenoj upotrebi u 42 lokalne samouprave 11 jezika manjinskih jezika. Cjelokupno obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina u osnovnim školama u Srbiji organizirano je na osam jezika (albanski, bosanski, bugarski, mađarski, rumunjski, rusinski, slovački i hrvatski) za oko 72.000 djece. Prema riječima direktorice Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzane Paunović, sve te činjenice govore da je Vlada Srbije posvećena da se dosljedno i temeljno bavi unaprjeđenjem i zaštitom manjinskih jezika u Srbiji, što će kako je istaknula, raditi i u narednom razdoblju u suradnji s nacionalnim vijećima.

Primjer dobre prakse

Osnovna škola Jovan Popović u Srijemskoj Mitrovici primjer je škole, po čemu je i specifična, u kojoj djeca imaju mogućnost pohađati nastavu i na rusinskom, ukrajinskom i hrvatskom jeziku.

»Naša škola je prepoznatljiva po tome što već duži niz godina nastavu na svom materinjem jeziku izučava po 20-ak učenika. To jako dobro funkcionira i mogu pohvaliti nastavnike koji su vrlo vrijedni, predani svom radu, a i roditelji i djeca su veoma zadovoljni što imaju mogućnost u školi izučavati svoj materinji jezik. Tradicija njegovanja materinjih jezika u interesu je i države i našeg grada, koji je multikulturalan i mi se u skladu s tim ponašamo i ponosimo«, kaže direktor škole Slobodan Stojiljković.

On ističe kako je njegovanje materinjeg jezika važan dio kulture svakog naroda:

»To je nešto što je zapisano u ljudskim korijenima. Kulturne vrijednosti svakog naroda moramo njegovati, a samim tim i naša škola to podržava i ja se nadam da će se tako nastaviti i u budućnosti«, ističe Stojiljković.

Poticaj drugima

U ovoj školskoj godini izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u četiri osnovne škole u Srijemskoj Mitrovici izučava 48 učenika. Dio njih, 25 učenika, nastavu pohađa u Osnovnoj školi Jovan Popović. Ove godine prvi puta u ovoj školi organizirana je priredba u povodu obilježavanja Međunarodnog dana materinjeg jezika. U programu su, osim ostale djece koja njeguju svoj materinji jezik, sudjelovala i djeca koji izučavaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, koja su se predstavila kroz folklor, recitale i onim što su naučili na satima hrvatskog jezika.

»Nastava na hrvatskom jeziku za djecu od prvog do osmog razreda odvija se četiri puta tjedno u ovoj školi. Ova priredba je važna kako bi djeca koja su Hrvati, a koja nisu toliko upoznata s materinjim jezikom, uvidjela značaj izučavanja svog materinjeg jezika i prijavila se možda već sljedeće godine da ga izučavaju. Ovom priredbom šaljemo pozitivan impuls gdje će i roditelji i djeca osjetiti i vidjeti multikulturalnost u ovoj školi, koja je i odlika našega grada. Također, ova manifestacija je važna kako bi se i ostala djeca upoznala s drugim jezicima koji su u upotrebi u našoj sredini i kako bi uvidjeli da to nije ništa strašno i nepoznato. Bila nam je želja upoznati ih i s drugim jezicima koji se njeguju u njihovom okruženju i njihovoj školi«, kaže profesor hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture Dario Španović.

Djeca srednjoškolskog uzrasta u Srijemskoj Mitrovici hrvatski jezik izučavaju u Hrvatskom domu ili u župnom stanu, s obzirom na to da hrvatski jezik još uvijek nije službeno uveden u srednje škole. Trenutno nastavu pohađa 28 učenika srednjoškolskog uzrasta. Što se tiče djece mlađeg uzrasta koji izučavaju hrvatski jezik, njihov broj je iz godine u godinu sve manji.

»Njihov broj je sve manji prvenstveno zato što je svake godine manji i sveukupan broj djece. Svake školske godine nam ode 8 do 9 osmaka, a dođe nam 2 do 3 prvašića. Ne mogu reći da djeca nisu zainteresirana da izučavaju hrvatski jezik nego se ukupan broj djece po školama odražava i na broj djece koja izučavaju hrvatski«, navodi Španović.

Pored ostalih u programu se recitacijom Grga Čvarak Ratka Zvrke predstavila i učenica Marija Načev.

»Učim hrvatski jezik već pet godina. Na satima hrvatskog učimo o narodnim nošnjama, raznim običajima, a učimo i lijepe pjesmice. Mislim da je veoma važno da njegujemo materinji jezik, jer nam je on najbliži. Moj materinji jezik je hrvatski. Njegujem ga u školi ali i kod kuće. Mislim da je to jako važno zato što smatram da svatko svoj materinji jezik treba znati«, kaže Marija.

S. Darabašić

ANTRFILE

Međunarodni dan materinjeg jezika obilježen je 21. veljače i u Gimnaziji Sava Šumanović u Šidu. Ova obrazovna institucija već deseti put zaredom svečano obilježava ovaj dan. Na svečanoj priredbi učenici gimnazije izvode program na svim jezicima koji se izučavaju u toj školi. Ove godine učenici su recitirali pjesme na srpskom, rusinskom, slovačkom, a pročitane su i pjesme hrvatskih pjesnika, kao i recitali na drugim stranim jezicima koji se izučavaju u ovoj školi. Prvi puta ove godine u programu su se predstavili i novi učenici: migranti iz Pakistana, koji su predstavili farsi jezik.

»Izuzetno sam ponosna što se u našoj školi njeguje duh tolerancije i što se svi međusobno poštujemo i volimo. Isto tako sam ponosna što naše učenike učimo da vole svoj materinji jezik i da poštuju druge jezike. Ljubav i toleranciju trebamo posebno njegovati kada su mladi ljudi u pitanju«, kaže direktorica gimnazije Ljupka Radišić.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika