Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Dani kada cijelo selo poludi

Riječima jednog putopisca »ima jedno prelijepo selo u Srijemu, vrijedni i marljivi ljudi žive u njemu, ali imaju tri dana u godini kad cijelo selo poludi«, najbolje je oslikana trodnevna manifestacija Mačkare – premundirani dani u Golubincima, koja je i ove godine u organizaciji HKPD-a Tomislav održana 10. i 11. veljače. Manifestacija je počela u subotu u sportskoj dvorani u Golubincima, kada je održan maskenbal i izbor najljepše maske, a nastavljena je karnevalom u nedjelju na ulicama mjesta. Mačkare, ili premundirani dani, predstavljaju pokladne običaje stare više od 250 godina, koji se njeguju u Golubincima.

Prije početka manifestacije, Golubinčani s radošću pripremaju maske koje su najčešće vezane za aktualne društvene teme, dok su za najmlađe one prilagođene njihovom uzrastu: likovima iz crtanih filmova ili omiljenih priča. Osim mladih sudionika, uvijek je veliki broj i onih starijih, kako iz Golubinaca tako i susjednih mjesta, a u prethodnim godinama sve je veći broj sudionika i iz susjednih država. Iz godine u godinu broj sudionika raste, manifestacija poprima međunarodni karakter, a Golubinci dobijaju na temelju postignute kvalitete i organizacije mogućnost da postanu karnevalsko mjesto poput većih karnevalskih gradova. Jer, »što je Karneval za Rio, to su Mačkare za Goubince i Srijem«, tako s ponosom ističu organizatori. Veliku potporu održavanju ove manifestacija pruža i Općina Stara Pazova, posebice iz razloga što su zbog specifičnosti manifestacije Golubinci postali prepoznatljivi i na turističkoj mapi Srbije. A kada je u pitanju baština koja pripada nematerijalnoj kulturi, na prostoru hrvatske kulture u Vojvodini, Golubinci zauzimaju prvo mjesto baš kada su u pitanju pokladni običaji. Jer ova se manifestacija izdvaja svojom originalnošću, masovnošću i kvalitetom. Potaknuti izvanrednim ozračjem, svake godine na ovoj manifestaciji, osim sve većeg broja sudionika i posjetitelja, prisustvuju i predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, kao i predstavnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, koji već uveliko razmišljaju da baš zbog svoje originalnosti i masovnosti golubinačke Mačkare budu smotra pokladnih običaja u Vojvodini.

A i ove godine ulicama Golubinaca prodefiliralo je više od pet stotina sudionika odjevenih u raznobojne maske, prelijepe kreacije mještana Golubinaca, stanovnika drugih mjesta, gostiju iz susjednih država, koji su i ovog puta s velikim zadovoljstvom sudjelovali na karnevalu. Maštovitost i kreativnost ogledala se na svakoj maski, kako onih najmlađih, tako i starijih. Nisu izostale ni one duhovitije koje su izmamile osmijehe posjetitelja. No ono što na prvom mjestu i ovoj manifestaciji daje posebnu čar jest pozitivna energija koja se mogla osjetiti svugdje. Veselje, radost i osmijesi na licima svih prisutnih u povorci, govorili su više od riječi. Jer upravo je to bila prilika da se svi skupa izluduju tijekom premundiranih dana, da se svi skupa razonode i opuste. A ono čemu se Golubinčani nadaju i što s nestrpljenjem očekuju to je da njihovo selo uskoro postane karnevalsko mjesto. Potvrdu da već posjeduju sve uvjete da to i postanu, dobili su od Federacije europskih karnevalskih gradova. Po svemu sudeći, to i zaslužuju. Onaj tko je ove godine posjetio Golubince tijekom premundiranih dana, sigurno će se dogodine ponovno vratiti, jer osjećaj se ne može riječima opisati. Jednostavno, treba ga doživjeti.

S. Darabašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika