Aktualno Aktualno

Proračunski fond uvećan, ali ne dovoljno

Sjednica Savjeta za nacionalne manjine održana je prošle srijede, 14. veljače, u Beogradu. Sjednicom je predsjedavala predsjednica Vlade Ana Brnabić, a odlučeno je da informiranje na jezicima nacionalnih manjina ostane prioritetno područje za financiranje i u 2018. godini iz Proračunskog fonda za nacionalne manjine.

(Ne)uključene nacionalne manjine

U odnosu na prethodnu godinu, fond je uvećan 12 puta i sada iznosi 21,8 milijuna dinara, što premijerka Brnabić, kako su prenijeli mediji, smatra kao značajan pomak jer je aktiviran nakon 15 godina te je značajno uvećan. Dodala je i da će Vlada Srbije nastaviti ulagati napore i sredstva za unaprjeđenje položaja i prava nacionalnih manjina, koja su, kako je rekla, važan resurs i ponos Srbije.

Među predstavnicima 21 nacionalnog vijeća koji su sudjelovali na sjednici, u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća bio je predsjednik Izvršnog odbora Darko Sarić Lukendić. On povećanje fonda pozdravlja, ali smatra da iznos koji se izdvaja za nacionalne manjine treba biti znatno veći pri čemu se ne bi, kako je rekao, iz fonda financiralo samo informiranje već i u većoj mjeri i druge aktivnosti i djelovanje nacionalnih vijeća.

»Smatramo da više stotina milijuna dinara trebaju biti ukupna sredstava ovoga fonda. Na to je HNV i ranije reagirao, a zastupnik u srbijanskom parlamentu Tomislav Žigmanov podnio je amandman na tu temu kad se usvajao proračun, međutim izmjena nije bilo«, kaže Sarić Lukendić.

Predsjednik Izvršnog odbora HNV-a naveo je primjer kako sličan fond u Hrvatskoj raspolaže višemilijunskim iznosima u eurima, ali i da odluku o raspodjeli tih sredstava donose isključivo predstavnici nacionalnih manjina, što u Srbiji, dodao je, to nije slučaj.

»Prošle godine nitko od predstavnika nacionalnih manjina nije bio u komisiji koja je donosila odluku o raspodjeli sredstava iz proračunskog fonda namijenjenog nacionalnim manjinama, na što smo se mi žalili, a za ovu godinu još uvijek nemamo informaciju hoćemo li biti uključeni«, kaže Sarić Lukendić.

Uskoro Zakon

Kako su prenijeli mediji, na sjednici je predstavljen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnim vijećima. Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je i da su tijekom izrade Nacrta zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjima provedene javne konzultacije na radni tekst Nacrta ovog zakona, kao potpuno nova praksa, uz već postojeću suradnju s nacionalnim vijećima nacionalnih manjina.

Sarić Lukendić kaže da su ovom prigodom predstavnici manjina dobili uvid o dinamici aktivnosti u svezi ovoga Zakona, ali ne i u dokument s obzirom na to da nova verzija još nije izrađena. Kako je najavljeno, ona se očekuje kroz mjesec dana, kada će biti organizirana i javna rasprava.

Predsjednik Izvršnog odbora HNV-a istaknuo je kako su ovom prigodom predstavljeni i 4. i 5. Izvješće o provedbi Akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Ona su, smatra Sarić Lukendić, značajna jer su predstavnici manjina, za razliku od prva tri izvješća, imali priliku iskazati nezadovoljstvo i uputiti pitanja državnim tijelima i institucijama za aktivnosti i zaključke koje smatraju da su »ljepše prikazana u izvješću nego što su zbilja«.

Hrvatsko nacionalno vijeće je na 4. Izvješće uputilo 42 upita i komentara, ali, kako kaže Sarić Lukendić, na neka uopće nije dobio odgovor, a na neka je odgovoreno djelomično ili izvan konteksta. Na prijedlog direktorice Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzane Paunović sva pitanja koja su uputili nacionalna vijeća i odgovori koje su dobili od nadležnih bit će javno dostupni na mrežnim stranicama Kancelarije.

U radu sjednice Sjaveta za nacionalne manjine sudjelovali su, osim predstavnika nacionalnih vijeća, v. d. direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, državni tajnici Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja i Ministarstva kulture i informiranja, kao i predstavnici Ministarstva pravde i Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama.

J. Dulić Bako

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika