Kultura Kultura

Kolonije, izložbe i gostovanja

Hrvatska likovna udruga Croart iz Subotice postoji sedam godina, a osim akademskih i amaterskih likovnih umjetnika, okuplja i ljubitelje likovne umjetnosti. Svoj rad u 2017. godini ocjenjuju uspješnim budući da su realizirali sve zacrtane i aktivnosti najavljene na godišnjoj skupštini udruge. Među njima, ističu se dvije najveće manifestacije udruge koje ujedno imaju i međunarodni karakter – Umjetnička kolonija Stipan Šabić, koja je imala svoj sedmi saziv i šesti saziv Umjetničke kolonije Panon-Subotica koja okuplja slikare iz triju država u panonskoj niziji – Hrvatske, Mađarske i Srbije. Valja spomenuti i skupne izložbe s ovih kolonija, popraćene katalozima, te sudjelovanje članova udruge na likovnim manifestacijama u zemlji, Hrvatskoj i Mađarskoj. Svojoj počasnoj članici i osnivačici Ruži Tumbas (koja je nekoliko mjeseci kasnije preminula) priredili su samostalnu izložbu, u povodu 60. obljetnice slikarskog rada.

Planovi za 2018. godinu?

Uz nove sazive naših dviju umjetničkih kolonija – Stipan Šabić i Panon-Subotica, te izložbe djela nastalih na njima, u ovoj godini nastavljamo suradnju sa sličnim udrugama u inozemstvu kroz sudjelovanje naših članova na kolonijama i izložbama koje oni organiziraju. To su suradnje s udrugom Gradišćanskih Hrvata u Koljnofu, s Udruženjem likovnih umjetnika i likovnih kritičara Grada Zagreba koja organizira Likovne susrete u Vugrovcu, sa slikarima iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovaca u okviru bijenalnih susreta umjetnika iz Vinkovaca i Subotice. Prvi put slikari Croarta predstavit će se svojim radovima na izložbi koju u ožujku organizira Gradska likovna galerija u Kaloči u Mađarskoj. Naravno, planiramo sudjelovati na likovnim kolonijama hrvatskih udruga iz Plavne, Šida, Novog Sada, Stanišića, Vajske i Lemeša, a u planu su nam i manje jednodnevne kolonije u Martonošu, Maloj Bosni, Žedniku i Somboru.

Koliko članova imate i koji su najveći problemi u radu Udruge?

Udruga ima 34 registrirana člana od kojih je 22 slikara, dok su ostali ljubitelji likovne umjetnosti. Kao i većina hrvatskih udruga i Croart se susreće s problemom starenja članstva, dok mladi odlaze u inozemstvo ili pak nemaju vremena za aktivnim sudjelovanjem u radu Udruge. Kronična boljka je nedostatak financijskih sredstava, koja su nedostatna i koja pristižu kasno. Croart je u 2017. dobio nešto više novca u odnosu na prethodnu godinu, pa smo uspjeli obaviti planirane aktivnosti, hajmo reći lakše nego ranijih godina te uraditi određene aktivnosti koje nismo uspjeli u ranijim godinama. Problem nam je i smještaj i čuvanje slika. Fundus Udruge čini preko stotinu likovnih radova u raznim tehnikama. Za njih još uvijek nemamo odgovarajući smještaj i u narednom razdoblju predstoji nam angažiranje u tom smjeru: pokazuje se da nam je lakše stvoriti lijepa djela nego ih sačuvati za buduća vremena i pokoljenja.

D. B. P.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika