Knjige i časopisi Knjige i časopisi

Zapisane avanture za male i velike

U pitanju je prvi panoramski prikaz suvremenog književnog stvaralaštva za djecu i mlade u vojvođanskih Hrvata. U izbor su ušle priče koje su ranije (od početka novoga milenija do danas) objavljivane u knjigama, slikovnicama te tisku.

Izbor priča sačinila je i knjigu uredila knjižničarka i književnica Katarina Čeliković. Knjiga sadrži tridesetak priča za djecu i mlade od ukupno četrnaest autora. Zastupljeni autori su: Julijana Adamović, Marina Balažev, Ivan Balenović, S. M. Jasna Crnković, Katarina Čeliković, Katarina Firanj, Vesna Huska, Ljubica Kolarić-Dumić, Marija Lovrić, Ružica Miković-Žigmanov, Rajko Ljubič, S. Blaženka Rudić, Ruža Silađev i Nedeljka Šarčević.

»Zapisane avanture za male i velike prava su književna kutija puna događaja iz svijeta fantastike i realnosti iz pera četrnaest autora koji pišu na hrvatskom jeziku u Vojvodini ili onih koji su u njoj rođeni. Tridesetak priča poziva nas u svijet mašte, donosi nam život onog doba koje svi smatramo najljepšim – doba djetinjstva! Kroz četiri cjeline: Bajko-basneDjetinjstva tragTeen i Duhovni velikani, ova zbirka stvara panoramu suvremene proze na hrvatskom jeziku u Vojvodini«, navodi u pogovoru urednica knjige Katarina Čeliković uz zaključak: »Književnost za djecu ili 'dječja književnost', kako se to popularno govori, statusno nije ravna onoj za odrasle, a još je manje vrednovana u književnoj kritici koja je prateći instrumentarij književnosti kao umjetnosti. Afirmacija manjinske književnosti, napose one za djecu, nadaje se kao prioritet kako bi se izgradio pa i sačuvao njezin integritet. Manjinska se književnost, napose ona pisana za djecu, upinje zauzeti neki prostor, uspoređuje svoje stvaralaštvo kako s onim u državi u kojoj se živi tako i u književnosti svoga naroda«.

Knjiga Zapisane avanture za male i velike objavljena je kao druga u ediciji proze za djecu Vjeverica. Likovna oprema knjige i naslovnica djelo je Agencije za grafički dizajn IDDEA iz Petrovaradina.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika