Tema Tema

Nacrt strategije javnog informiranja: Manjinski mediji ne smiju biti žrtva

Vlast mora znati da su manjine uplašene zbog negativnog iskustva privatizacija uopće, a i zbog privatizacija koje se tiču medija, upozorava član IO HNV-a Dujo Runje

 

 

 

Ono što je nacionalne manjine u Srbiji, pa tako i Hrvatsku, najviše zabrinulo jest da nacrt ovoga dokumenta nalaže da se svi mediji trebaju privatizirati, uključujući i manjinske, čiji su osnivači trenutačno ili manjinska nacionalna vijeća ili lokalne samouprave. Naime, u tekstu nacrta strategije se navodi kako država ne može biti vlasnik medija. Osnivač medija ne može biti, ni posredno ni neposredno, država, teritorijalna autonomija, lokalna samouprava, kao ni ustanova, poduzeće i drugo pravno lice koje je u cjelini ili djelomice u državnoj svojini, ili koje se u cjelini ili pretežitim dijelom financira iz javnih prihoda, osim ustanova javnih radiodifuznih servisa na nacionalnoj i pokrajinskoj razini (RTS i RTV).

Prema nacrtu, Republika Srbija bi se trebala povući iz vlasništva nad javnim glasilima bez odlaganja, najkasnije u roku od 18  mjeseci od dana usvajanja ove strategije. Predstavnici nacionalnih manjina, među kojima i Hrvatsko nacionalno vijeće, kao i predstavnici manjinskih medija,smatraju kako ovi mediji ne mogu opstati na tržištu, te da bi budućnost manjinskih medija, ukoliko dođe do usvajanja predložene verzije strategije, postala vrlo upitna. O ovom pitanju razgovarali smo s predstavnicima HNV-a i medija na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

Davor Bašić Palković

Opširnije u tiskanom izdanju

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika