Aktualno Aktualno

Kontinuitet neposredne suradnje

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se 23. siječnja u Banskim dvorima s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Slavenom Bačićem i predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnikom u Narodnoj skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovim.

Razgovarali su o položaju i statusu hrvatske manjine u Srbiji. Pozitivnim su ocijenili što se će se nakon višegodišnje stanke, 30. i 31. siječnja 2018. godine održati Međuvladin mješovit odbor za praćenje Sporazuma o zaštiti manjina sa Srbijom.

Važno pitanje za Vladu RH


Zahvalili su premijeru Plenkoviću na potpori i stalnom kontaktu s najvišim dužnosnicima Vlade Hrvatske. U tom kontekstu spomenuli su i nedavni posjet ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak Subotici u prigodi održavanja svečane akademije Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u povodu 15. obljetnice izbora prvog saziva HNV-a u Srbiji i 15. obljetnice obrazovanja na hrvatskom jeziku u Vojvodini i Srbiji.
Predstavnici hrvatske manjine u Srbiji izvijestili su predsjednika Vlade o projektima i programima koje provode uz potporu Hrvatske, koja preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske mnogobrojnim udrugama i organizacijama osigurava značajna sredstva za njihovo djelovanje.
Premijer Plenković istaknuo je da je položaj hrvatske nacionalne manjine važno pitanje za Vladu Hrvatske te izrazio očekivanje da će Srbija u punoj mjeri ispuniti preuzete međudržavne obveze. To se odnosi na pitanja političke zastupljenosti Hrvata na svim razinama, njihovih kulturnih prava te obrazovanja i informiranja na hrvatskome jeziku i pismu.
Uz premijera bili su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.


U susret sedmom sastanku MMO

»Tijekom sastanka koji je trajao oko sat i pol vremena razgovarali smo o zajedničkim projektima koje podržava Vlada Hrvatske i Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske u odnosu na HNV. Razgovarali smo također i o provođenju odredaba MMO i drugim pitanjima vezanim za ostvarivanje manjinskih prava, prije svega akcijskim planovima vezanim za poglavlje 23 i za manjine«, kaže predsjednik HNV-a Slaven Bačić, te dodaje kako su, među ostalim, obavijestili premijera o stanju u realizaciji projekta otkupa i obnove rodne kuće bana Jelačića.

U pogledu odredaba bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Srbije i preporuka MMO koji prati ostvarivanje tog sporazuma Bačić kaže kako je jedan manji dio ostvaren koji se odnosi na primjer na uređenje prostora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i započetog procesa obnove rodne kuće bana Jelačića koji su bili u preporukama i u tijeku je njihovo rješavanje. Međutim, neke odredbe su u potpunosti neostvarene.

»Jedan značajan dio preoruka nije ispunjen, pa je tako pitanje udžbenika za osnovnu školu riješeno ali je ostalo otvoreno pitanje udžbenika za srednju školu i predškolski program. Neostvareno je ostalo i provođenje članka 9. Sporazuma u pogledu političkog predstavljanja koje se može riješiti promjenom izbornog zakona«, kaže Bačić, te zaključuje kako je najvažnije to što je ostvaren kontinuitet neposredne suradnje službenih predstavnika hrvatske manjine s najvišim predstavnicima hrvatske vlasti »u kojem se mogu iz prve ruke obavijestiti o stanju manjinskih prava Hrvata u Srbiji«.

»Drugim riječima, da na temelju podataka o bilo kojem aspektu manjinskih prava koje dobiju neposredno od predstavnika hrvatske manjine mogu kasnije u skladu s time voditi odgovarajuću politiku utemeljenu na pravim podacima«, zaključuje Bačić.


Redoviti susreti


»Riječ je o nastavku redovitih radnih susreta predstavnika hrvatske zajednice iz Srbije s najvišim predstavnicima izvršne vlasti Hrvatske. U proteklih 14 mjeseci, naime, bio je ovo četvrti susret s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i njegovim suradnicima. Konkretni povod za ovaj susret jest održavanje sedmog sastanka Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu međudržavnog sporazuma o zaštiti hrvatske manjine u Srbiji i srpske u Hrvatskoj, koji će biti održan 30. i 31. siječnja u Beogradu i Monoštoru. Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić i ja smo premijeru Plenkoviću iznijeli naše razumijevanju aktualnog društvenog položaja Hrvata u Srbiji, ukazali na otvorena pitanja s kojima se suočavamo te našim zahtjevima kada riječ o njihovom rješavanju. Također, bilo je riječi i o ukupnim hrvatsko-srpskim odnosima, kojom prigodom je premijer Plenković ponovno istaknuo kako će za Vladu na čijem je čelu položaj Hrvata u Srbiji i dalje biti glavni prioritet, što će se očitovati stalnom i djelatnom podrškom svim legitimnim nastojanjima Hrvata u Srbiji. Tim prije, naglasio je Plenković, jer Vlada Hrvatske na čijem je on čelu nije ni jednim svojim postupkom niti gestom pridonijela narušavanju tih odnosa. Na koncu, bilo je riječi i o konkretnoj potpori kapitalnom projektu hrvatske zajednice – trajnom i odgovarajućem rješenju prostora za NIU Hrvatska riječ«, kaže za HR predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika