Sport i zabava Sport i zabava

Dalmatinski brudet

Volim kad mi se dogodi da saznam za neki novi recept, probam ga i oduševim se. Još kada je u pitanju jelo od ribe, oduševljenje dobiva veće razmjere. Kuhali smo već riblji paprikaš, pekli ribu u foliji i predlagat ćemo još mnogo ribljih recepata ali prvo moram predstaviti veličanstvo po imenu dalmatinski brudet. I tek sad kad sam otkrila brudet i započela istraživanje i proširivanje znanja, uvidjela sam da, naravno, ima nekoliko načina pripreme. Izvor mog je mamina drugarica čiji je muž Dalmatinac. Znači, izravna veza.

Potrebno: 1 kg morske ribe (bar tri vrste) / 2 srednja poriluka / 4-5 srednjih rajčica / 2 dl ulja maslinovog / vezica peršinovog lista / 6-8 zrna papra / 2 dl bijelog vina / sol / voda / brašno

Postupak: Ribu narezati na komade, uvaljati u brašno i propržiti na ulju. Izvaditi ribu, te u istoj posudi propržiti poriluk, dodati rajčicu, ribu, peršin, papar i ostale sastojke i sipati vode toliko da svi sastojci budu prekriveni. Kuhati na tihoj vatri dok ne bude gotovo. Važno je ne miješati brudet tijekom kuhanja, nego samo malo protresti posudu.

Sastojak koji također možete koristiti i koji odlično ide uz brudet je krumpir ali je to na vama da odlučite želite li ga ili ne. U slučaju da želite krumpir, narežite tri krumpira i dodajte ih kada i ostale sastojke i kuhajte u brudetu, a ukoliko ste odlučili da ga ne stavite, onda će odličan prilog brudetu biti palenta.

Napomena: vojvođanski pristup dalmatinskom brudetu koristi one vrste morske ribe koje se mogu naći ovdje kao što su skuša, oslić, nekad tuna (i to ovisi od opskrbljenosti tržnice) i zato mnogo zavidim Dalmatincima, čiji je izbor morske ribe mnogo veći i koji imaju velik izbor bijele i plave ribe. Svakako, okus je fantastičan, a samo ga pojačava čaša domaćeg bijelog vina servirana uz jelo.

G. Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika