Aktualno Aktualno

Baštovanović: Strah i medijske manipulacije

Incident u Sonti koji se dogodio u noći između 23. i 24. prosinca nakon kojeg se mladić hrvatske nacionalnosti obratio Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini i Hrvatskom nacionalnom vijeću i prijavio da je incident bio na nacionalnoj osnovi izazvao je opet nerazumijevanje i osporavanja između hrvatske zajednice i državnih tijela Srbije a nakon toga i Hrvatske i Srbije. Prema riječima predsjednika Odbora za praćenje povrede manjinskih prava u HNV-u Darka Baštovanovića incident je HNV-u prijavljen na Badnji dan, 24. prosinca 2017., u poslijepodnevnim satima. »Napad je najprije predsjedniku DSHV-a i narodnom zastupniku Tomislavu Žigmanovu prijavila jedna od žrtava (A. Đ.), koji je potom prijavu proslijedio Povjerenstvu za praćenje povrede manjinskih prava pri HNV-u. Jedna od osoba koja je bila pretučena Povjerenstvu je ispričala cijeli tijek događaja: u noći 23./24. njih je napala grupa mladića koja im je najprije upućivala uvrede na nacionalnoj osnovi, nazivajući njega i njegove prijatelje ‘ustašama’, psujući ih i pjevajući nacionalističke pjesme. Ubrzo nakon toga uslijedio je i fizički napad, pri čemu je jednom mladiću hrvatske nacionalnosti i razbijena glava tupim predmetom«, kaže Baštovanović.

»Iako je policija reagirala a svi sudionici napada privedeni u policiju, smatramo da su se pojedini pripadnici policije ponašali neprofesionalno, napose kada je riječ o isključivanju mogućnosti da je riječ o etnički motiviranom nasilju. Policija je tijekom postupanja iskazala i nezadovoljstvo time što je žrtva kontaktirala i predstavnike hrvatskih institucija u Republici Srbiji, što svakako predstavlja legitimno pravo svakog pripadnika nacionalne manjine« kaže Baštovanović.

»Ubrzo nakon napada predstavnici HNV-a, točnije Povjerenstva, kontaktirali su i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, a ubrzo potom i medije. Nedugo nakon obraćanja predstavnika hrvatske manjine u medijima, uslijedili su i odgovori nekih državnih tijela Republike Srbije (priopćenje MUP-a i predsjednika Vlade AP Vojvodine), koji su pokušali negirati karakter međunacionalnog incidenta, i nazivajući ovaj teški napad običnom seoskom tučom između građana hrvatske nacionalnosti«, objašnjava Baštovanović.

Također, kaže on, predstavnici hrvatskih institucija u Srbiji »bili su izloženi i svojevrsnom medijskom linču od strane raznih tabloida« te su nazivani »ekstremistima« i »instrumentima Zagreba«.

»Zbog kompleksnosti cijelog događaja HNV je angažirao i odvjetnika Veljka Milića koji je prošle godine vodio slučaj Josipa Bukovca iz Sonte, koji je isto bio žrtvom etnički motiviranog napada. On je u jednom od svojih obraćanja medijima kao kuriozitet istaknuo činjenicu da je jedna žrtva napada od MUP-a kazneno prijavljena tužiteljstvu, što je prvi takav slučaj u njegovoj dosadašnjoj praksi. HNV posebno brine činjenica da su pojedine žrtve napada uplašene izaći u javnost i razgovarati s predstavnicima hrvatskih institucija u Srbiji, što svakako pokazuje složenu situaciju koja postoji u apatinskoj općini, ali i cjelokupno kada su u pitanju pripadnici hrvatske nacionalne manjine koji se nalaze u stalnom strahu i koji i dalje zbog istog ne smiju prijaviti slične slučajeve«, zaključuje Baštovanović, te dodaje kako su mediji u Srbiji »jednostrano pratili ovaj događaj« i da su predstavnike HNV-a i DSHV-a jedino kontaktirali novinari s Televizije N1 i novinske agencije Beta.

»To se čini i više nego problematičnim, jer se u ovoj činjenici nalazi glavni razlog medijskih manipulacija! Jednostranost informiranja u srbijanskim medijima o ovome događaju u Sonti može se, vjerojatno, uzeti kao školski primjer«, tvrdi naš sugovornik.

H. R.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika