Sport i zabava Sport i zabava

Sarma - umotano zadovoljstvo

Često se na druženjima pravih gurmana povedu razgovori na temu omiljenih jela i koje jelo bi netko mogao jesti svaki dan. Postoje razne varijacije na ovu temu i nećemo im se ovoga puta posvećivati jer nam je potrebno vrijeme za središnju figuru koju stavljamo na pladanj, a koju bi mnogi od nas voljeli svaki dan vidjeti na svom tanjuru. Ovo je vrijeme sarme.

Potrebno: 1 kg mljevenog mesa (juneće, svinjsko ili miješano) / 1 šalica riže / malo suhog mesa (rebra, kosti, slanina...) / 2 glavice crnog luka / malo mljevene paprike /sol / 2 glavice kiselog kupusa.

Postupak: Ispirjati luk dok ne postane mek i sjajan, pa mu dodati mljeveno meso i nastaviti s pirjanjem dok meso ne postane rastresito i ne pusti dovoljno tekućine. Dodati rižu, začiniti i nastaviti kuhati dok riža ne bude gotova. Ako je potrebno, dodajte malo vode. Kada je smjesa gotova, skloniti posudu s ringle i ostaviti da se malo prohladi, a za to vrijeme pripremiti kupus tako što ćete odvojiti svaki list kupusa i posebno ga oprati, kako ne bi bio previše slan. Sa svakog lista odseći zadebljanja kako kupus ne bi pucao tijekom savijanja. Sarme je najlakše umotati tako što stavite list kupusa na dlan, u njega stavite dvije žlice nadjeva, savijete jednu bočnu stranu preko fila, pa drugu i na dlanu, od korjena lista prema vrhu, savijete sarmu. Sarme redajte na neki tanjur i kada sve završite stavite listove kupusa na dno šerpe u kojoj ćete nastaviti kuhanje sarme, a zatim na listove ređajte sarme jednu do druge. Kada ispunite dno, na sarme možete poredati suho meso koje ste posebno pripremili tako što ste ga malo prokuhali u zasebnoj posudi. Preko mesa, nastavite redati sarme. Nalijete vode, poklopite posudu i stavite na vatru kako bi se magija počela stvarati. Kada prokuha, smanjite vatru i kuhajte na tihoj vatri bar dva i pol sata.

Napomena: Ukoliko volite možete dodati zapršku, a možete i samu alevu papriku. Izbor je na vama.

Jedno je jasno, ako vam netko da kiseli kupus, vi napravite sarmu. Dobar tek.

Gorana Koporan


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika