Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Dosljedni po uzoru na svoju zaštitnicu

Proslava svete Barbare u Beočinu
Dosljedni po uzoru na svoju zaštitnicu
 
»Svakako da Beočin ima potencijal po broju vjernika. To je solidan broj što se tiče prosjeka naših župa u Srijemskoj biskupiji* Prošle godine podnijeli smo prijedlog za uvođenje hrvatskog jezika u školi. Ta ideja je još u implementiranju i još uvijek smo u dogovoru s predstavnicima HNV-a i drugim institucijama za manjine, da se ona uskoro realizira«, navodi vlč. Zdravko Čabrajac
 
Crkveni god blagdan svete Barbare, jedne od adventskih glasnica koja nam navješta Božić, proslavljena je u ponedjeljak 4. prosinca u Beočinu. Za župljane iz Beočina ovaj dan je poseban. Ove godine nisu skrivali radost što su u svojoj župi mogli ugostiti prvi puta beogradskog nadbiskupa mons. Stanislava Hočevara, koji je u zajedništvu sa župnicima iz Srijemske biskupije i svećenicima iz Hrvatske, predvodio svečano euharistijsko slavlje. U prepunoj crkvi vjernika iz Beočina i okolnih župa, beogradski nadbiskup poslao im je jasnu poruku da budu hrabri, dosljedni i da nikad ne izgube nadu i da stalno idu dalje usprkos današnjim teškim uvjetima za život.
 
Župa s potencijalom
 
Povijesni podaci govore da je u Beočinu još 1436. godine postojala katolička župa. Nekoliko stoljeća kasnije, 1922. godine, jedna školska učionica u prizemlju jednokatne zgrade pregrađena je za kapelu. Kako je ona bila premalena da primi tada brojne katolike, 14. prosinca 1930. godine podržana je ideja da se gradi crkvena zgrada. Kamen temeljac za novu crkvu položen je 22. rujna 1940. godine, a crkva je građena prema nacrtu inženjera Ottona Wernera. Do sredine 1942. godine izgrađen je brod crkve sa sakristijom kao dogradnjom bez zvonika i predvorja. Zvonik je izgrađen tijekom 2007. i 2008. godine. Ime crkve sveta Barbara nije uzeto slučajno, imajući u vidu da je ona zaštitnica rudara širom svijeta, a u obližnjem Vrdniku crkva nosi njeno ime. Proslava ovog blagdana je za župljane Beočina iznimno važna.
»Ovaj blagdan je posebno značajan za vjernike, naše domaćine. Ovakvi svečani događaji trebaju nam biti vjetar u leđa u danima kada se odmaramo od svakodnevice. Bila bi velika šteta da se udaljimo od jednog takvog ideala kao što je bila sveta Barbara. Drugačija su vremena danas, ali mislim da možemo dati svatko prema svom redu ono što nam je Gospodin podario a to je određeno svjedočenje, prije svega prizivanje Isusa Krista. Jer ako ne otkrivamo Krista, znamo što slijedi, dominacija straha, vrtloga nesređenosti i slično«, kaže župnik Zdravko Čabrajac.
Danas u Beočinu ima 250 do 300 obitelji katolika, mada ima još njih stotinjak koji, prema riječima župnika, na kriptokatolički način žive svoju vjeru.
»Svakako da Beočin ima jedan potencijal po broju vjernika. To je solidan broj što se tiče prosjeka naših župa u Srijemskoj biskupiji. Ovdje nisu zastupljeni najvećim dijelom stariji župljani. Ima određeni broj mlađih bračnih parova, mladih, djece. Školu pohađa oko 60 učenika katolika, samo što nisu svi evidentarini kao takvi. Prošle godine podnijeli smo i prijedlog za uvođenje hrvatskog jezika u školi. Ta ideja je još u implementiranju i još uvijek smo u dogovoru s predstavnicima HNV-a i drugim institucijama za manjine, da se ona uskoro realizira. Vjerujem da ćemo u određeno vrijeme tu našu ideju provesti u djelo«, navodi župnik Čabrajac.
 
Poticaj mladima
 
Župljani se sa sjetom prisjećaju vremena kada je njihova crkva bila puna vjernika, baš onako kako to sada biva na proslavi blagdana svete Barbare.
»Mi Hrvati katolici u Beočinu živimo jako loše, a crkva nam je glavno mjesto okupljanja. Ranije je u crkvi bilo puno više vjernika. Sada u velikom broju vjernici dolaze samo na Božić i blagdan svete Barbare. Meni ova crkva znači puno. U djetinjstvu sam često išao u crkvu, sve dok mi direktor škole nije zabranio. Tada sam prestao. U 24. godini sam otišao u Švicarsku, gdje sam išao redovito na mise, a tamo sam se u crkvi i vjenčao sa svojom suprugom. Poslije 43 godine vratili smo se ovdje. Sada često dolazimo u crkvu, samo što nas je mnogo manje nego prije. Danas na ovaj blagdan je puna crkva, ali ćemo ponovno morati čekati godinu dana da se okupimo u ovolikom broj«, kaže župljanin Đuro Gajević.
»Jedno vrijeme se ovdje nije ni smjelo ići u crkvu«, priča Vera Gojević, dodajući: »Od kada smo se vratili iz Švicarske, redovito dolazimo i nastojimo održati svoju vjeru. Šteta je samo što mladi ne dolaze. Nastala je apatija, opuštenost kod ljudi. Prije je bio izgovor da se ne smije, a sada je sve drugo važnije od crkve i Boga«. 
Marica Božić rođena je u Beočinu. O suživotu u ovoj mutnietničkoj sredini danas ona kaže.
»Lijepo živimo u zajednici, svi se dobro slažemo. Ja pjevam u crkvenom zboru i s radošću dolazim u crkvu. Proslava ovog blagdana za nas je posebna radost i uvijek se radujemo kada smo zajedno u ovolikom broju«.
 
Riječi ohrabrenja
 
Riječi potpore i ohrabrenja župljanima u Beočinu uputio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, izražavajući zadovoljstvo što je bio u prilici da prvi put posjeti ovu župu Srijemske biskupije.
»Želja mi je da što bolje upoznam sve katolike koji žive u različitim biskupijama i krajevima Srbije. Vrlo je važno naše svjedočenje u ovom teškom vremenu, ali i sama činjenica da smo zajedno mnogo jači. Nova su vremena, vrlo izazovna i trebamo više razmišljati upravo o tim izazovima. Zato je ovo poziv za sve današnje ljude koji žive u jednoj ideološkoj magli, kada se često šire mnoge neistine koje mogu zamagliti poglede ljudi, da idu za istinom i da za istinu budu spremni dati i svoj život, upravo onako kakva je bila sveta Barbara dosljedna sebi i svojoj vjeri. Pozvao bih sve ljude da budu hrabri kako bi bili dosljedni, da nikad ne gube nadu nego da uvijek idu dalje. Radujem se što sam ovaj blagdan mogao proslaviti u Beočinu i svim vjernicima želim novu spoznaju, blagoslov i uspjeh«, poručio je mons. Stanislav Hočevar.
 
S. Darabašić
 
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika