Sport i zabava Sport i zabava

Medenjaci

Medenjaci

Već smo napravili uvod za praznične kolače i ugođaje, a neizbježan detalj su svakako medenjaci. Puno vremena mi je trebalo da nađem dobar recept za medenjake koji ne može omanuti. Ako ste u istoj potrazi, vrijeme je da je zaustavite. Nema pogreške s ovim receptom. Neka već ovog vikenda vaš dom zamiriše na cimet i medenjake.

Potrebno: 350 g brašna / 50 g šećera u prahu / 1 jaje / 1 žumanjak / 85 g margarina / 1/2 žličice soda bikarbone / 125 g meda / 1/2 žličice cimeta / 1/2 žličice muskatnog oraha mljevenog / malo karanfilića.

Postupak: Nema posebnog slijeda miješanja. Najbolje je početi sa suhim sastojcima, pa dodati jaja i margarin, pa med. Sve to dobro umijesiti, ostaviti da tijesto malo odstoji, te razviti oklagijom i igrati se modlama. U dućanima je velika ponuda raznih novogodišnjih modli, te ne oklijevajte. Obvezni su džindžer čovječuljci, borići, zvona, srca, čizmice, zvjezdice i sve ostalo što vam dođu pod ruku. Medenjake peći desetak minuta na temperaturi od 180 stupnjeva. Neka čarolija krene iz pećnice. Uživajte u toplini koju ovo zimsko razdoblje donosi.

Dodatak: Kolačiće možete i šarati, a staromodni način je i najbolji i za njega vam je potrebno 100 grama šećera u prahu i 3 žlice limunovog soka. Pomiješajte šećer i sok od limuna. Glazura ne smije biti previše gusta, ali ne smije se ni razlijevati. Pripremljenu smjesu staviti u vrećicu za ukrašavanje ili u plastičnu vreću za zamrzivač kojoj ćete probušiti rub i ukrašavanje može početi.

Prijedlog: Obradujte nekog dragog tako što ćete mu pokloniti nekoliko komada lijepo ukrašenih medenjaka upakiranih u celofan ili medenjake prije pečenja probušite pri vrhu i koristite kao ukras za vaš novogodišnji bor.

Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika