Aktualno Aktualno

Nagrade za zaslužne

Sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća održana u Nikincima
Nagrade za zaslužne
 
Konstantirana ostavka vijećnika Andreja Španovića* Imenovana Jasna Vojnić za članicu MMO* Jednoglasno usvojeni prijedlozi za dodjelu priznanja
 
                                                                                                      
Na sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća, koja je održana 24. studenog u Nikincima, vijećnici su jednoglasno usvojili prijedloge odluka o dodjeli priznanja Ban Josip Jelačić, priznanja Dr. Josip Andrić, kao i odluku o dodjeli priznanja Pajo Kujundžić za 2017. godinu. Jednoglasno je usvojen i prijedlog odluke o imenovanju Jasne Vojnić za članicu međuvladinog Mješovitog odbora Republike Srbije i Republike Hrvatske za nacionalne manjine umjesto Petra Kuntića.
Sjednici je, osim vijećnika prisustvovao i generalni konzul RH u Subotici Velimir Pleša, a prvi puta sjednici je prisustvovao i novi veleposlanik Gordan Bakota, koji je tom prilikom istaknuo da će sva pitanja vezana za položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji biti istaknuta kao prioritetna u bilateralnim odnosima Hrvatske i Srbije, kao i da će se glavne teme razgovora s domaćinima u Srbiji odnositi prije svega na život, rad i pružanje potpore hrvatskoj nacionalnoj manjini. 
 
»Vjetar u leđa«
 
Goste je pozdravio vijećnik Mirko Paulić, ističući da je održavanje sjednice u Nikincima iznimno važno. »Nadam se da će nam ovo biti 'vjetar u leđa' za održanje našeg identiteta na ovim prostorima, koji je naročito u posljednja dva desetljeća bio ugrožen. Vaše prisustvo daje nam veliki poticaj i ohrabrenje da kroz kulturu i osnivanje udruga u ovom dijelu Srijema očuvamo naše nacionalne vrijednosti«, istaknuo je Paulić. Prva konstitutivna sjednica održana je u susjednim Hrtkovcima 2010. godine, kada je domaćin bio isti župnik kao i sada  Ivica Živković koji je upoznao goste s poviješću i životom župe iz koje se devedesetih godina iselio veći broj Hrvata. »Prema posljednjem popisu u župi živi 315 vjernika, pola su Mađari, pola Hrvati, a ovdje žive i potomci Klimenta koji su ovaj prostor naselili prije 300 godina. U Nikincima je nekada stanovništvo činilo 60 posto Hrvata. Sada ih je tek oko 11 posto. Straha više nema, a problem koji muči hrvatsku zajednicu ovdje je nezaposlenost i mali osobni dohotci«, rekao je župnik.
Veleposlanik Bakota je istaknuo da je skrb o Hrvatima u Srbiji prioritet u odnosima Hrvatske i Srbije za Vladu Hrvatske i da će ona učiniti na tom planu dodatne napore. »Kad god bude prilika i kad god dobijem poziv, nastojat ću doći i biti na raspolaganju kako bismo mogli intenzivirati rad u budućem razdoblju. Hrvatske udruge u Srbiji rade dosta dobro a bitno je da postoji svijest o tome da je homogenost i koordinacija temelj svakoga uspjeha. To nije uvijek lako postići, ali tome trebamo težiti i Veleposlanstvo i Generalni konzulat žele pomoći u takvom pristupu. Vidimo da postoje ljudi koji žele surađivati i koji su otvoreni za dijalog, a veoma je bitno da prevladava upravo taj duh suradnje. Po prirodi sam optimist i imam vjeru i nadu da ćemo napraviti određene iskorake u budućnosti«, istaknuo je Bakota.
 
Jednoglasno usvojeni prijedlozi
 
Na samom početku sjednice konstantirana je ostavka vijećnika Andreja Španovića zbog njegovog neprisustvovanja sjednicama u protekloj godini. Jednoglasno je usvojeni prijedlozi da se priznanje Ban Jelačić za društveni rad dodijeli Zajednici protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, a priznanje Dr. Josip Andrić za doprinos hrvatskoj kulturi Hrvatskom kulturnom centu Srijem – Hrvatski dom, Srijemska Mitrovica. Vijećnici su jednoglasno izglasali i prijedlog odluke da se ove godine uruče dvije nagrade za priznanje HNV-a Pajo Kujundžić društvenim djelatnicima kao i za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku. Priznanje je pripalo profesorima koji su izradili prve autorske udžbenike na hrvatskom jeziku za predmet Glazbena kultura u sastavu: Mira i Vojislav Temunović, Tamara Štricki Seg i Margareta Uršal, kao i učiteljicama prvih odjela na hrvatskom jeziku u Srbiji: Ani Čavrgov, profesorici razredne nastave u O. Š. Matko Vuković, Subotica; Sanji Dulić, profesorici razredne nastave u O. Š. Ivan Milutinović, Subotica; Verici Farkaš, profesorici razredne nastave u O. Š. Vladimir Nazor, Đurđin i Marici Skenderović, profesorici razredne nastave u O. Š. Matija Gubec, Tavankut. Priznanja će biti uručena 15. prosinca u Subotici, prilikom obilježavanja praznika hrvatske zajednice u Srbiji. 
 
Ohrabrenje
 
Ova sjednica HNV-a, bila je četvrta koja je do sada, nakon Hrtkovaca, Srijemske Mitrovice i Rume, održana u Srijemu. »Bila nam je želja da se na ovaj način upoznamo s lokalnim ljudima, da im damo ohrabrenje i ukažemo da HNV nije neka institucija koja postoji tamo negdje u Subotici, nego da je na usluzi svim Hrvatima u Srbiji. Unatoč svim teškoćama koje imaju, jer nije uvijek jednostavno biti Hrvat u Srbiji, moja glavna poruka Hrvatima u Srijemu je da ustraju i da unatoč svim teškoćama, prije svega na materijalnom planu, ostanu na rodnoj grudi. I da, koliko god to ponekad bilo teško, doista koriste svoja manjinska prava. Prije 20 godina nismo mogli ni zamisliti da ćemo čitati Hrvatsku riječ, gledati program na hrvatskom jeziku na RTV-u niti da će djeca u školama u Srijemskoj Mitrovici učiti na hrvatskom jeziku. Unatoč svim teškoćama trebamo ustrajati«, poručio je Srijemcima Slaven Bačić.
Suzana Darabašić
 
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika