Aktualno Aktualno

O aktivnostima i financiranju

U okviru priprema za drugi Sajam nacionalnih manjina Složni mozaik Srbije, koji će 10. prosinca biti održan u Beogradu, direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović posjetila je tri nacionalna vijeća sa sjedništem u Subotici – Mađarsko, Bunjevačko i Hrvatsko.

S dužnosnicima HNV-a, predsjednikom Slavenom Bačićem i predsjednikom Izvršnog odbora Darkom Sarićem Lukendićem Paunović je razgovarala o zajedničkim aktivnostima ususret Međunarodnog dana ljudskih prava, tekućim aktivnostima Vijeća, suradnji s Kancelarijom te izazovima koji ih očekuju u narednoj proračunskoj godini.

Paunović je istaknula kako će mijenjanje kriterija nacionalnih vijeća predviđenog za sljedeću godinu zavisiti od zakona kojim će ovo pitanje biti uređeno. »Zakoni su u izradi i radna grupa se bavila i temom financiranja. Vjerujem da ćemo imati i nova zakonska rješenja, prije svega pravedniji način doznačavanja sredstava, s jedne strane, što jest zahtjev nacionalnih savjeta, ali s druge strane, ono na čemu će država morati inzistirati jest veća kontrola u zakonitosti trošenja ovih sredstava. U prethodnom razdoblju imali smo i tu vrstu probema i naprosto mislim da nova zakonska rješenja na to trebaju dati odgovore«, rekla je Paunović.

Paunović je pohvalila i suradnju HNV-a s Kancelarijom: »Postoji jedna dinamika i u dostavljanju izvještaja koje Kancelarija očekuje kada je u pitanju Akcijski plan i ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Spremni smo uvijek saslušati i kritiku koja dolazi od HNV-a, jer je ona često i opravdana. Ono što je za nas važno jest da se na prijedloge koje ima HNV Vlada odnosi na konstruktivan način«, rekla je Paunović i dodala da je dijalog koji postoji između Kancelarije i HNV-a otvoren na mnogo višoj razini, između predsjednika i vlada Srbije i Hrvatske.

J. D. B.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika