Sport i zabava Sport i zabava

Osmijeh s makom

Činjenica da često za namirnice, poslastice i jela imaš razne asocijacije verificira te kao ljubitelja hrane, uživaoca ukusnog zalogaja i slatkih zadovoljstava. Hrana nije samo neophodnost nego i zadovoljstvo. A upravo je osmijeh odlična asocijacija za današnji prijedlog. Simpatična asocijacija jer se radi o štrudli s makom, a priznat ćete da je osmijeh poslije ove štrudle veoma simpatičan. Danas se osmjehujemo štrudli s makom.

Potrebno:

Tijesto: 500 g brašna / 25 g kvasca / 150 g masti / 3 jaja / 2 dl mlijeka / rendane kora od jednog limuna / 3 žlice šećera / 1 žličica soli

Za fil s makom: 1,5 dl mlijeka / 150 g šećera / 250 g mljevenog maka / vanilin šećer / 2 izmućena bjelanjka

Postupak: Kvasac potopiti u mlako mlijeko sa žličicom šećera i malo brašna i ostaviti desetak minuta. Za to vrijeme prosijati brašno, dodati mast i sjediniti ih. U sjedinjenu masu dodati kvasac, jaja, šećer, sol, rendanu koru od limuna i ostatak mlijeka i dobro umijesiti tijesto. Podijeliti tijesto na tri dijela i pustiti da tijesto »odmori« oko pola sata. Svaki dio tijesta razviti oklagijom u tanki pravokutnik. Svaki pravokutnik od tijesta filovati, te urolati i saviti krajeve kako fil ne bi iscurio. Ređati štrudle u podmazan pleh i ostaviti da odstoje pola sata. Izmutiti dva žumanjka s malo mlijeka i tom smjesom premazati pripremljene štrudle, te ih peći u zagrijanoj pećnici dok ne porumene. Pećnicu zagrijati na 220 stupnjeva. Prilikom rezanja, štrudle posuti šećerom u prahu.

Napomena: Ukoliko volite dobro nafilovane štrudle, možete proporcionalno povećati količinu sastojaka za fil. Također, umjesto maka možete koristiti rogač, orahe, kakao, višnje, jabuke ili bilo koji drugi željeni sastojak.

Kad vam kuća zamiriše na štrudlu i kada se začuje grohot zadovoljnih osmijeha sa zubima ukrašenim makom, zagrizite štrudlu i ovjekovječite trenutak fotografijom.

G. Koporan


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika