Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Prekogranična suradnja u Srijemu

Tijekom rujna dvije srijemske općine realizirale su svoje prve prekogranične projekte s Hrvatskom. Predstavnici Općine Ruma potpisali 11. rujna u Općini Nijemci Partnerski sporazum na projektu HORIS Horse Ride in Srijem (Srijemske konjičke staze), s općinom Nijemci, Konjogojskom udrugom Vranac iz Nijemaca, Konjičkim klubom Srem iz Srijemske Mitrovice i Srednjom poljoprivredno-prehrambenom školom Stevan Petrović Brile iz Rume.

Ovaj partnerski sporazum predstavlja nadogradnju ugovora o dodjeli bespovratnih donacija koje je Općina Nijemci kao nositelj projekta sklopila s Agencijom za regionalni razvoj Republike Hrvatske, kao upravljačkim tijelom programa Interreg IPA Srbija Hrvatska za financijsko razdoblje 2014. 2020., u okviru kojeg se projekt HORIS i provodi. Program obuhvaća četiri županije sjeveroistočne Hrvatske i pet okruga sjeverozapadne Srbije u kojima živi 2,3 milijuna stanovnika. Opći cilj projekta je doprinos razvoju turizma kroz osmišljavanje turističkih ponuda temeljenih na kulturnom te prirodnom naslijeđu u prekograničnom području Srijema. U okviru prvog poziva prijavljeno je 127 projektnih prijedloga, usmjerenih na četiri tematska područja: poboljšanje kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštitu okoliša i prirode, prevenciju rizika i održivu energiju i energetsku učinkovitost, turizam, kulturu i prirodnu baštinu, te konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja programskog područja.

Kombi za invalidna lica u Šidu

Drugi projekt prekogranične suradnje s Hrvatskom realiziran je u Šidu. Kombi vozilo za potrebe invalidnih lica uručeno je Centru za socijalni rad Šid. Vozilo je samo dio opreme koje je šidskoj općini uručeno na osnovu projekta prekogranične suradnje Srbije i Hrvatske »Granice bez ograničenja poboljšanje kvalitete života za marginalizirane grupe kroz pristup ljudi ljudima«. Nositelj ovog projekta je Udruga osoba s invaliditetom Bubamara iz Vinkovaca i Crveni križ iz Srijemske Mitrovice, dok su partneri na projektu Centar za socijalni rad Šid i Centar za socijalnu skrb Vinkovci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 300.000 eura.

Prilikom uručenja kombi vozila, predsjednik Općine Šid Predrag Vuković istaknuo je da je ova suradnja s Hrvatskom prva u nizu predstojećih:

»Ovo je prvi projekt Općine Šid s Hrvatskom i smatram da je to veoma pozitivno. Dobra komunikacija između Srbije i Hrvatske treba da postoji i da se unaprijedi u narednom periodu. Ovo vozilo nam je bilo prijeko potrebno, a uz pomoć dobijenih sredstava socijalna ustanova sada ima odgovarajuće uvjete za rad zaposlenih i njihovih korisnika«, rekao je Vuković.

Cilj prekograničnog projekta je poboljšanje položaja marginaliziranih grupa u poplavljenim područjima Srbije i Hrvatske i unaprjeđenje komunikacije hrvatskih i srpskih nevladinih organizacija koje pružaju socijalne usluge za reagiranje na izvanredne situacije i potencijalne katastrofe:

»Drago mi je što su predstavnici lokalne samouprave prije godinu i pol dana prepoznali snagu ovog prekograničnog projekta. On je iznimno važan za naše korisnike, posebno za osobe s invaliditetom. Nije samo ovaj benefit rezultat prekograničnog projekta, nego i kompletna rekonstrukcija naše ustanove. Postavljen je video nadzor, tasteri za reagiranje u izvanrednim situacijama, što će sve u velikoj mjeri utjecati na bolje uvjete rada i kvalitetu usluga za naše korisnike«, ističe direktor Centra za socijalni rad Šid Dejan Logarušić.

Konjički turizam i hipoterapija

HORIS predstavlja rezultat dugogodišnje suradnje i analize koja je pokazala da se na području Vukovarsko-srijemske županije kriju potencijali za razvoj objedinjene turističke ponude koja bi se temeljila na zajedničkoj bogatoj konjičkoj tradiciji. Na osnovu toga Upravljačka tijela Interreg programa su HORIS prepoznala kao veoma značajan projekt za cijelu regiju i odobrila su njegovu implementaciju u razdoblju od naredne dvije godine u ukupnom iznosu 1.417.632 eura:

»Mi smo u prethodnom razdoblju izgradili prijateljski odnos s Općinom Nijemci s kojom zajedno radimo različite projekte. Oni su do sada već imali priliku realizirati neke od projekata pa su nam njihova iskustva bila od velike pomoći. Projekt Interreg je prvi projekt ovakve vrste za Srbiju. Mi smo pripremili projektni prijedlog s kojim smo konkurirali i sada smo dobili mogućnost provoditi ga zajedno. U reliziranje projekta uključeni su svi akteri koji se bave temama integralnog turizma, s akcentom na konjički turizam i implementaciju usluge hipoterapije. To su neke zajedničke stvari koje mi imamo i koje možemo iskoristiti kako bismo u budućnosti postali prepoznatljivi kao europsko područje«, kaže šef Odjela za lokalni ekonomski razvoj Općine Ruma Dragan Kosanović.

Kako navodi, s općinom Nijemci imali su do sada uspješnu suradnju kroz nekoliko projekata preko kojih su izgradili prijateljske odnose:

»Sama sredstva koja na ovaj način dobijamo pruža nam mogućnost da razvijamo jednu oblast, a to je turizam. Ono što je osnova Interreg programa jest mogućnost da je naša općina provodi kako bismo stekli iskustva i znanja i na taj način saznali kako to na razini Europske unije funkcionira. Kroz našu blisku suradnju s Općinom Nijemci mi na prvom mjestu jačamo interese pojedinih lokalnih samouprava kako bismo postali prepoznatljivi na nekom globalnom nivou«, kaže Kosanović.

Uz pomoć dobijenih sredstava u općini Ruma bit će otvorena hala u kojoj će se obavljati treninzi hipoterapije, organizirat će se škola jahanja, a u realiziranje cijelog projekta bit će uključeni svi akteri s područja rumske općine, koji se bave konjičkim sportom. U okviru projekta provodit će se hipoterapija kojom će se prevashodno pomoći djeci:

»U drugom planu je turizam, kako bi tradicija Srijema dobila na svom značaju. U našoj školi provodit će se program za djecu u okviru kojeg će se organizirati škola jahanja za naše učenike i za svu ostalu djecu. Drago mi je što je općina prepoznala nas kao partnera. Ovo je treći projekt u kojem je naša škola sudjelovala i to je svakako jedan važan parametar koji govori da i ubuduće možemo biti pouzdan partner«, ističe direktor srednje poljoprivredno-prehrambene škole u Rumi Milan Pupovac.

Pomoć na putu k EU

Prilikom potpisivanja ugovora u prostorijima Ministarstva regionalnoga razvoja i EU fondova, potpisnicima ugovora se obratila ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, koja je čestitala svim potpisnicima ugovora te istaknula da Hrvatska svojim znanjem i iskustvom stoji na raspolaganju svim partnerima i susjednim zemljama na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji:

»Programi prekogranične suradnje pokrivaju jednu sasvim drugu dimenziju od ostalih programa Europske unije te mi je iznimno drago što se alokacija za te programe u ovom proračunskom razdoblju znatno povećala«, izjavila je ona.

Provedbom projekta HORIS Horse Rute in Srijem i prekograničnom suradnjom partneri na projektu će biti u mogućnosti ponuditi novu raznovrsnu ponudu, te na taj način pridonijeti razvoju prekograničnog područja, očuvanju kulturne baštine i u partnerstvu se lakše suočiti s izazovima koji im predstoje.

S. Darabašić

OKVIR:

Programi prekogranične i transnacionalne suradnje se nazivaju programima teritorijalne suradnje ili INTERREG programima. Programi predstavljaju financijsku podršku suradnji pograničnih teritorija susjednih država, ili suradnji dijelova ili cijelih država na rješavanju pitanja od zajedničkog interesa kao što su upravljanje otpadom, pružanje usluga u različitim sektorima, kulturna i ekonomska suradnja, turizam, promet itd. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika