Aktualno Aktualno

Žigmanov predložen za još jedan mandat

Prijedlog za imenovanje ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata izazvao je najviše polemike na 65. redovitoj sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća koja je prošloga petka održana u Subotici. Ipak, većinom glasova (17 za, 5 protiv, 1 suzdržan) vijećnici su donijeli odluku da se na tu dužnost predloži profesor filozofije iz Subotice Tomislav Žigmanov, koji je tu dužnost obnašao i u ranijem četverogodišnjem mandatu. 
»Tomislav Žigmanov je dosadašnjim radom u Zavodu pokazao da inzistira na onakvim profesionalnim aktivnostima i kvalitetnim sadržajima putem kojih se na suvremen i kompetentan način nastoji kako promovirati, poticati, čuvati, razvijati, usustavljivati i organizirati kulturno nasljeđe vojvođanskih Hrvata, tako i obavljati produkcija novih kulturnih događaja, raditi znanstvena istraživanja i predstavljati suvremeno umjetničko stvaralaštvo, omogućavati i unaprjeđivati prostor autoreprezentativnih praksi u kulturnom životu Hrvata u Vojvodini i snažiti prostor autorecepcije vlastitoga nasljeđa«, navodi se, među ostalim, u odluci HNV-a.
Odbačena žalba protukandidatkinje
Na natječaj za ravnatelja ZKVH-a javila se i doktorica znanosti iz područja etnologije i antropologije Aleksandra Prćić iz Subotice, no njezinu je prijavu Upravni odbor ZKVH-a odbacio kao nepotpunu glede uvjetom propisanih najmanje pet godina radnoga iskustva u području kulture, znanosti i umjetnosti. Kandidatkinja Prćić je na ovu odluku Upravnog odbora podnijela žalbu HNV-u, kao suosnivaču ZKVH-a. HNV je na svojoj prošlotjednoj sjednici donio odluku o prijedlogu za odbijanje ove žalbe kao neosnovane. U obrazloženju te odluke Vijeća navodi se kako je Aleksandra Prćić kao dokaz o postojanju pet godina radnog iskustva u području kulture, znanosti i umjetnosti dostavila preporuku veleposlanice Republike Hrvatske u Sofiji Ljerke Alajbeg. Preporukom je istaknuto kako je kandidatkinja Prćić u razdoblju od 2007. do 2012. kao uposlenica Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici aktivno sudjelovala u organiziranju izložbi, promocija i gostovanja hrvatskih umjetnika i znanstvenika te tako stekla vrijedno iskustvo u pripremi događaja iz područja kulture. U preporuci se navodi i da je godinama bila članica Povjerenstva za dodjelu sredstava Ministarstva  vanjskih i europskih poslova Hrvatske hrvatskim udrugama u Srbiji te je s istima kominicirala i stekla uvid u njihovu djelatnost. Međutim, kako se navodi u odluci HNV-a, preporuka Ljerke Alajbeg je privatna isprava veleposlanice odnosno generalne konzulice i ne može se upodobiti s javnom ispravom. Javna isprava je isprava koju je u propisanom obliku izdalo tijelo u granicama svoje nadležnosti. 
»U konkretnom slučaju nije priložena javna isprava u pogledu ovog uvjeta iz javnog natječaja, te je pravilno Upravni odbor Zavoda odbacio prijavu žaliteljice Aleksandre Prćić. Moglo bi se govoriti da je žaliteljica obavljala tijekom svog rada u Generalnom konzulatu RH u Subotici i poslove koje navodi u žalbi, ali je takvu potvrdu morao izdati poslodavac, u ovom slučaju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, a nikako bivša generalna konzulica, kao fizička osoba«, navodi se u obrazloženju odluke HNV-a. Inače, konačnu odluku o imenovanju ravnatelja ZKVH-a i žalbi kandidatkinje Prćić donosi Pokrajinska vlada.
Primjedbe na odluku
Primjedbe na ovu odluku HNV-a, u raspravi koja je prethodila, imali su vijećnici s Liste dr. Tomislav Stantić. Josipa Ivanković je, među ostalim, navela kako Žigmanov obnaša više javnih dužnosti te da bi mjesto ravnatelja ZKVH-a trebao prepustiti drugim kvalificiranim osobama iz hrvatske zajednice. Dodala je i da je Aleksandra Prćić prva završila studij od petero doktoranata iz hrvatske zajednice koje je za stipendiju hrvatskog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta odredio upravo HNV. 
Tomislav Stantić je naveo kako se naprihvaćanjem preporuke veleposlanice Alajbeg kandidatkinji Prćić oduzima pravo na natjecanje, što je »pogrešna poruka« koju Vijeće šalje. Po njegovom mišljenju, u predloženom planu i programu rada ZKVH-a kandidatkinje Prćić ima dobrih ideja te da bi ju makar honorarno trebalo angažirati u Zavodu. 
Rezultati natječaja
Vijeće je donijelo i odluku o raspodjeli sredstava hrvatskim udrugama na natječaju koje je raspisalo u području kulture za 2017. godinu (pregled rezultata dostupan je na stranicama 44.-45.) Ovim je natječajem raspodijeljeno ukupno 1,2 milijuna dinara, a još sredstava za iste namjene bit će raspoređeno na natječaju ZKVH-a koji će tek biti raspisan. 
Sredstva je dobilo 59 projekata 44 udruge od ukupno prijavljenih 85 projekata. Član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu Zlatko Načev je pojasnio kako se pri raspodjeli vodilo računa da  svaka udruga dobije dio sredstava. Vijećnica Josipa Ivanković je upitala što se na natječaju za kulturu sredstva daju sportskoj udruzi (HAŠK Zrinjski iz Subotice), na što je Načev kazao kako su sve udruge s hrvatskim predznakom važne a predsjedavajući Bačić dodao da apostrofirani Zrinjski, sudjeluje i u programima kulturne suradnje s udrugama iz Hrvatske. 
Također, HNV je donio odluku o davanju prijedloga za raspodjelu sredstava za projekt podnijet na Javni natječaj za financiranje i sufinanciranje projekata u kulturi  u 2017. godini. Odlukom se predlaže dodjela sredstava udruzi HKPD Jelačić iz Petrovaradina za projekt »Božićne glazbene atrakcije Petrovaradina« u iznosu koji je tražen od Grada Novog Sada. Glede ove točke dnevnoga reda, član IO HNV-a Zlatko Načev je ukazao na činjenicu da se na ovaj natječaj nisu prijavile još tri postojeće hrvatske udruge koje djeluju u tom gradu. 
HNV je dao pozitivno mišljenje o prijedlogu plana upisa kandidata (izvanrednih učenika) radi stjecanja specijalističkog obrazovanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije na hrvatskom nastavnom jeziku u Politehničkoj školi u Subotici u školskoj 2017./18. godini, kao i pozitivno mišljenje o postupku raspodjele mjesta u studentskim domovima Studentskog centra Subotica za studente prve godine studija za školsku 2017./18. godinu. Među ostalim, dano je i pozitivno mišljenje o predloženim kandidatima za Upravni odbor Studentskog centra Subotica. 
U radu prošlotjedne sjednice HNV-a sudjelovalo je 23 od ukupno 29 vijećnika. 
D. B. P.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika