Sport i zabava Sport i zabava

Čokoladna torta

O čokoladi su pisane knjige, pjevane pjesme, snimani filmovi, pričane legende. Čokoladom su osvajane mnoge borbe, bar one s neodoljivom potrebom za slatkim ili one u kojima osvajate nečije srce ili se borite za iskupljenje. Priče o čokoladi su bajkovite, a takvi su i recepti u kojima je glavni sastojak čokolada. Ovo je baš jedan od tih recepata gdje je ljubav prema čokoladi pretopljena u tortu.
Potrebno:
Za piškotu: 4 jaja / 80 g šećera / 200 g maslaca / 120 g čokolade za kuhanje / 4 žlice brašna / prašak za pecivo.
Za fil: 600 ml slatkog vrhnja / 250 g čokolade za kuhanje / 80 ml mlijeka / 2 žlice šećera. 
Postupak: Prvo pripremiti piškotu tako što čokoladu za kuhanje otopimo na pari. Jaja polupamo i odvojimo žumanjak od bjelanca. U sud sa žumanjcima dodamo polovinu pripremljenog šećera i mutimo dok se ne rastopi. Dodamo maslac i mutimo mikserom dok se sastojci ne sjedine. Dodamo ohlađenu rastopljenu čokoladu i izmutimo mikserom. Mikserom izmutimo i bjelanca. U izmućena bjelanca dodamo preostali šećer i mutimo dok se ne rastopi. Izmućena bjelanca dodamo u sud za mućenje. Dodamo prašak za pecivo, brašno i miješamo dok se sastojci ne sjedine. Preručimo dobijeno tijesto u okrugli kalup namašćen i postut brašnom (ili koristimo papir za pečenje). Pečemo oko 20 minuta na 200 stupnjeva Celzija. 
Nakon toga pripremamo fil tako što prvo u posudu stavimo slatko vrhnje, koju zagrijevamo na štednjaku dok ne provri. Posudu sklonimo sa štednjaka i u nju dodamo izlomljenu čokoladu i miješamo dok se ne rastopi. Ta smjesa se povremeno, onako usput, promiješa i kako se bude hladila tako će se zgusnuti. Pripremljeno mlijeko sipamo u sud sa šećerom i mješamo dok se šećer ne rastopi, te time prelijemo piškotu. Zatim sadržinu iz posude nanasemo na piškotu u kalup. Kalup stavimo u hladnjak da se fil još malo stegne. Ohlađenu i stegnutu tortu izvadimo iz kalupa i stavimo na tacnu. 
Dekoracije su na vama i kombinacijama u kojima vi volite jesti čokoladu. Pomoću cjediljke na tortu možete nanijeti kako prah ili neko voće što je uvijek dobitna kombinacija. Za sve one kojima ni ovo nije dovoljno čokolde, postoji mogućnost da tortu preliju s još malo istopljene čokolade. Mogućnosti su velike. Dozvolite sebi da vas okupira ljubav prema čokoladi. U slast!
G. Koporan
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika