Sport i zabava Sport i zabava

Kuglof

Krenuli su berbanski dani pa su uz vina i domaće rakije vrlo traženi i deserti koji idu uz njih. Kuglof je idealan kada je riječ o vinima i u ovisnosti od njihove boje, opredijelite se i za vrstu kuglofa. Pravilo je da čokoladni kuglof ide uz crno vino i kavu, dok se žuti kombinira s bijelim vinom i čajem. Okusi mogu biti različiti, jer ovise o tomu što se u kuglof dodaje. U početku su to obično bili čokoladni i vinski okusi, a kasnije su se počeli dodavati razni drugi voćni dodaci. Najčešće se ubacuje suho voće i orašasti plodovi.
Potrebno: 6 jaja / 25 dag šećera / 1,5 dcl ulja / 1,5 dcl vode / 1 vanilin šećer / 1 prašak za pecivo / 25 dag brašna / 1 limun / 2-3 žlice kakao praha.
Postupak:  Razdvojiti žumanjak od bjelanjka i najprije dobro umutiti žumanjak sa šećerom te u tu smjesu dodati ostale sastojke uz miješanje. Posebno umutiti snijeg od bjelanjaka. Sjediniti masu sa žumanjcima i umućenim bjelancima i polako miješati dok se smjesa ne sjedini. Dobijeno tijesto podijeliti tako da u jednu trećinu stavite narendanu koru od limuna i kakao te taj dio tijesta prvi uliti u pripremljeni kalup. Nakon toga sipati i ostatak tijesta te kalup staviti u zagrijanu pećnicu i peći sat vremena na temperaturi od 200 stupnjeva. Gotov kolač možete posuti šećerom u prahu ili otopljenom čokoladom.
Savjet: Budite kreativni kada je kuglof u pitanju. Sastojke određuje onaj tko pravi kuglof. U njega odlično idu lješnjak, suhe grožđice, čokolada, orasi, suhe kajsije, narandža, cimet… Jedino što je važno je da kuglof mora biti dobro pečen i to u kalupu – ostalo je na vama. Igrajte se okusima i uživajte!
 
G. Koporan
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika