Sport i zabava Sport i zabava

Domaći ajvar

Rujan se poznaje po školskim torbama i ulicama punim đaka, ali se rujan poznaje i po mirisu pečene paprike. Cijeli grad, cijeli dan miriše na pečenu paprika. Pečena paprika s češnjakom, pinđur, a prije svih njegovo veličanstvo ajvar. I koliko god industrija napredovala s proizvodnjom ajvara, domaće je domaće. Dok vam se miris ne uvuče u sve pore, ne očekujte ni dobar okus.
Iskusne kućanice imaju već svoje recepte ali kada to radite prvi put, onda može biti problem jer je mnogo recepata za ajvar. U gomili mojih istraživanja čula sam maminu rečenicu »pravi ajvar je samo od paprike, paprika i češnjak«. A koga slušati nego mamu. Neka budu paprika i češnjak.
Potrebno:
30 kilograma paprika
5 glavica češnjaka
½ litre ulja
Sol, ocat, ljuta paprika (po okusu)
Postupak:
Paprike peći na rešetki za roštilj, odlagati u posudu i ostaviti da tako prenoće jer je papriku lakše ljuštiti kad odstoji. Sutradan papriku dobro očistiti od kožice, peteljke i zrna, te je mljeti u stroju za mljevenje mesa. Mljevenu papriku odlagati u posudu koju ste zauljili i u kojoj ćete kuhati ajvar. Zagrijati ostatak ulja, njime preliti papriku i ostaviti da odstoji pola sata kako bi paprika upila ulje. Tako pripremljenu papriku zagrijavati postupno i kuhati na jakoj vatri uz stalno miješanje kako paprika ne bi zagorjela. Po potrebi dodati još ulja. Pratiti gustinu i ukoliko je potrebno doliti malo kuhane rajčice da ajvar ne bi bio jako gust (ako je rijedak, kuhati dok ne dostigne željenu gustinu). Pred kraj kuhanja u ajvar dodati soli po ukusu, češnjaka, žlicu ili dvije octa i oni koji vole dodaju ljutu paprika.
Još dok je vreo, ajvar sipati u pripremljene staklene boce, zatvoriti celofanom i poklopcem, te odložiti u gajbice u kojima ćete staklenke ušuškati u deku da se tako hlade.
Savjet: Prilikom zatvaranja staklenki, a radi boljeg steriliziranja, predlaže se da ih okrenete naopako kako bakterije koje ispune zračni prostor u boci ne bi preživjele.
Najteže od svega će biti odoljeti i ne pojesti sav ajvar u prvih mjesec dana.
G. Koporan
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika