Tema Tema

Umrežavanje i osnaživanje

Mladi u društvenom životu hrvatske zajednice u Srbiji – povijest, stanje i perspektive bio je naziv konferencije koja je protekloga vikenda održana u Tavankutu, u organizaciji Udruge građana Hrvatski Majur. Konferencija je okupila dvadesetak sudionika, mladih iz različitih dijelova Vojvodine. 
Kako ističu organizatori, cilj konferencije je bio da se na učinkovit i cjelovit način pomogne povezivanju mladih iz hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji i Vojvodini, te da se na odgovarajući način pridonese jačanju kapaciteta mladih aktivista i aktivistica uključenih u društvene i političke djelatnosti unutar hrvatske zajednice. Važno je, kako dodaju, i da se mladi unutar hrvatske zajednice upoznaju s kompleksnim procesom EU integracija te da im se predstave načini kako oni mogu što bolje i kvalitetnije očitovati interes svoje zajednice i biti uključeni u ovaj kompleksni proces. Konferencija je poslužila i da se mladi upoznaju s aktualnim položajem Hrvata u Srbiji, kao i s problemima s kojima se pripadnici hrvatske zajednice susreću prilikom ostvarivanja svojih ljudskih i manjinskih prava.
Od povijesti do politike
Konferenciju je otvorio povjesničar dr. sc. Mario Bara izlaganjem na temu Hrvati u Vojvodini – povijesna ishodišta i procesi, u kojem je govorio ne samo o najbrojnijim hrvatskim subetničkim skupinama kao što su Bunjevci, Šokci i srijemski Hrvati, nego i o manje poznatim skupinama Hrvatima u Banatu, Dalmatincima, Hercegovcima itd., odnosno svim skupinama koje danas tvore hrvatski narod u Vojvodini. Predsjednik UG Hrvatski Majur Mladen Petreš iznio je svoje viđenje angažiranosti mladih u hrvatskoj zajednici, navodeći razloge zbog kojih bi se oni trebali snažnije ukjučiti u život svoje zajednice i dati svoj doprinos njezinom boljitku. Vlč. Dragan Muharem i narodni zastupnik Tomislav Žigmanov u svojim su izlaganjima ukazali na neophodnost većeg angažiranja mladih na različitim područjima – kulture, politike, znanosti, duhovnosti... Poruka je bila da mladi pronađu ono što je za njih važno i što ih inspirira, te da u tim područjima daju vlastiti doprinos. 
EU izazovi i prilike
Među predavačima je bio i ministar savjetnik Ivan Sabolić iz Veleposlanstva  Hrvatske iz Beograda. Prisutnima je približio aktualnu europsku politiku za mlade, te je govorio o iskustvima Hrvatske kada su u pitanju europske integracije i angažmanu mladih ljudi u tom procesu. Miloš Aleksić iz Europskog pokreta u Srbiji govorio je o iskustvima te udruge u radu s mladima, na upoznavanju s Europskom unijom, njezinim institucijama, politikama, procesima i vrednotama na kojima počiva. Naglasio je i da je glavna misija Europskog pokreta da razbija negativne predodžbe o Europskoj uniji, te da širu javnost i mlade upozna sa svim benefitima članstva Srbije u europskoj obitelji. U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća govorio je Darko Baštovanović s naglaskom na to što proces europskih integracija donosi hrvatskoj manjini u Srbiji. Istaknuo je i da su upravo manjinske zajednice danas te koje najviše nade polažu u EU te da su hrvatske manjinske institucije jedne od najaktivnijih u procesu pristupanja. 
Osobna iskustva
Književnica i novinarka Željka Zelić govorila je o iskustvu studiranja u Hrvatskoj, povratku u Srbiju te mogućnostima da se stečena znanja i vještine vani po mogućstvu kasnije stave u funckiju vlastite zajednice. Naglasila je da je problem to što se mladi nakon školovanja vani ne žele vratiti, te da treba osmisliti politike koje bi dale poticaj mladima da se kasnije više aktiviraju u svojoj zajednici.  Urednik  časopisa za mlade Kužiš Davor Bašić Palković govorio je o značaju medija u edukaciji i poticanju mladih na aktivnije sudjelovanje u društvenom životu, dok je povjesničar Vladimir Nimčević govorio o značaju angažmana mladih u različitim znanstvenim disciplinama, te je naglasio da je on kao povjesničar upravo najviše bio zainteresiran za svoju lokalnu sredinu i istraživanje mjesne povijesti svoje zajednice.
Motivirajuće poruke
»Ovakve teme, ovakvi seminari, pa čak i regionalne škole postoje u drugim državama. Svakako je vrlo ohrabrujuće što se ovoliki broj mladih odazvao. Mislim da je dobro što je ideja potekla od udruge Hrvatski Majur, a da su Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata pružili potporu ovom seminaru. Iskreno se nadam da će se i u budućnosti isti ovakvi ili slični seminari organizirati«, kaže Darko Baštovanović iz HNV-a. 
»Mi iz Europskog pokreta širimo znanja o Europskoj uniji, što mladi dobivaju ulaskom njihove zemlje u EU, koje se to ostvaraju mogućnosti školovanja, rada, putovanja, fondova… Mislim da je odlično što su mladi iz hrvatske zajednice napravili ovakav jedan skup sa raznim predavačima. Drago mi je da se hrvatska zajednica, a i mladi u njoj aktiviraju«, izjavio je Miloš Aleksić iz Europskog pokreta u Srbiji.
»Želio sam uputiti mladima poruku i motivaciju da u ovoj situaciji kada se nekako najlakše povući, apatija i rezignacija nisu put, da nije put povinovati se i spustiti glavu. S druge strane, nije put ni dezerterstvo, otići i reći mene politika ne zanima. Najbolji put je zauzetost, jer smatram da oni imaju čime obogatiti svoju zajednicu i društvo u cjelini«, kaže vlč. Dragan Muharem.
Što se zaključaka seminara tiče, mladi su se složili da je nužno i ubuduće organizirati ovakve konferencije te slične seminare i edukacije. Izrazili su zadovoljstvo što su imali prilike više upoznati povijest svoje nacionalne zajednice ali i aktualna postignuća te probleme s kojima se njezini pripadnici suočavaju. Složili su se da ih je seminar motivirao na pronalaženje načina kako bi dali doprinos zajednici iz koje potječu. Kao posebno područje interesa pokazala se tema studiranja u Hrvatskoj ili nekoj drugoj EU državi, ali i tema povratka te primjene stečenih znanja u vlastitoj sredini. 
I. Dulić
 
Fotogaleriju s konferencije možete pogledati na našoj facebook stranici: https://www.facebook.com/pg/niuhrvatskarijec/photos/?tab=album&album_id=1633183683359798
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika