Tema Tema

Trčali kroz povijest

Subotica, koja je poznata po brojnim sportskim dešavanjima, upotpunila je lepezu događaja kojima će se, nadamo se, svi ubuduće dičiti. Naime, u subotu, 2. rujna, u okviru obilježavanja Dana grada, održan je prvi Subotički polumaraton. Već je premijera pokazala da je cijela sportska manifestacija dobro prihvaćena na sjeveru Bačke, nastupilo je gotovo 500 prijavljenih trkača.
Organizatori, Sportska udruga Horizont i lokalna samouprava, priredili su ljubiteljima trčanja mogućnost da nastupe u dvije utrke. Polumaratonska, pod sloganom Trka kroz povijest, provela je trkače stazom kroz centar Subotice, u dužini od 21 kilometar, dok su ostali mogli nastupiti u Utrci zadovoljstva na 5 kilometara. Nisu zaboravljeni ni oni najmlađi, koji tek ulaze u svijet sporta, a mini trka Active kids okupila je stotinjak mališana na stazama od 100 i 300 metara.
U, ipak, glavnom događaju dana, najbolje vrijeme ostvario je Ivan Miškeljin iz Beograda. On je stazu od 21 kilometra prošao za 1:18:43,49 sati, ispred najoštorijih konkurenata Józsefa Halásza iz Kanjiže i Zorana Radičanina iz Beograda. Nakon prolaska kroz cilj, Miškeljin nije krio riječi zadovoljstva što će baš on ostati upamćen kao pobjednik prvog Subotičkog polumaratona.
»Hvala svim Subotičanima na ovom divnom polumaratonu i mom prijatelju Bálintu Pásztoru koji me je i pozvao. Staza je zaista fenomenalna i verujem da ovaj polumaraton ima svoju budućnost. Oduševljen sam koliko ima zelenila, a baš je i to zelenilo pomoglo nama trkačima da održimo svježinu po vrućini. Subotica već ima veliku sportsku tradiciju, a ova manifestacija, koja je uz rame sa svjetskim metropolama koje imaju ovakve manifestacije, dobija kosmopolitski ton«, istakao je Miškeljin i već najavio novi izazov, nastup na ultramaratonskoj utrci od 100 kilometara u Japanu.
U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Nóra Szabó iz Budimpešte, ostvarila je vrijeme od 1:25:01,99 sati, a jedna od promoterki, Subotičanka Nora Trklja, ovoga puta kao Beograđanka, osvojila je sedmo mjesto u apsolutnoj konkurenciji. Kada već govorimo o rezultatima najboljih, valja istaći i natjecatelje koji su trčali kao Subotičani, a petnaesto mesto osvojio je Ivan Dulić rezultatom od 1:30:27,26 sati. Najstariji polumaratonac bio je sedamdesetdvogodišnjji Predrag Janković.
Utrka na pet kilometara donijela je trijumf subotičkog trkača Adriana Malagurskog, završio je svoj nastup rezultatom od 17:50,43 minuta, ispred Igora Đuraševića iz Lovćenca i Dejana Španovića iz Beograda.
Najbolje trkače na cilju je dočekala Nataša Kovačević, promoterka natjecanja. Ona je istakla da je oduševljena količinom pozitivne energije, te je najavila da će dati sve od sebe da naredne godine i ona sljedeće godine sudjeluje na Subotičkom polumaratonu.
Iza organizatora stoji veliki posao, a jedan od članova Organizacijskog odbora, narodni zastupnik Bálint Pásztor, inače i sam ljubitelj trčanja, prenosi zadovoljstvo nakon urađenog.
»Sve je proteklo u redu i hvala Subotičanima koji su bili strpljivi. Znamo da je bilo potrebno strpljenje, jer je centar grada bio u blokadi zbog polumaratona. Nadam se da su Subotičani i ponosni, jer je u njihovom gradu nastupilo više od 500 trkača iz zemlje, ali i inozemstva. Bili su s nama i gosti iz Italije i Francuske, oni nemaju nikakve veze sa Suboticom, došli su samo da bi trčali u Subotici. I na to treba biti ponosan«, istakao je Pásztor.
Na kraju, svakako ostaje komentar da je Subotica dobila jedan novi sportski sadržaj, izuzetno zanimljiv, ali i izuzetno koristan za promociju grada, njegove tradicije, arhitekture i kulture. Ono na čemu svakako valja poraditi u narednim godinama, a bit će ih sigurno, jest sama organizacija prometa tijekom utrke. Uz malo dobre volje mogu se pomiriti i ljubitelji sporta, ali i oni koji žure da obave svoje uobičajene poslove.
D. Vuković
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika