Kultura Kultura

Plejada likovnih izraza

Kao svoj najveći godišnji projekt, Hrvatska likovna udruga Croart iz Subotice organizira međunarodnu umjetničku koloniju koja nosi ime likovnog pedagoga i slikara Stipana Šabića (Tavankut, 1928. – Subotica, 2003.). Ove godine priređen je sedmi saziv te likovne manifestacije, a održan je od 29. kolovoza do 3. rujna na Paliću.
S ciljem da okupi predstavnike različitih »škola« u regiji, ali i šire, te potvrdi svoj međunarodni karakter, kolonija je ove godine okupila 13 akademskih slikara iz više zemalja: Srbije (Nikša Ercegović, Miloš Milošević i Miroslav Jovančić), Hrvatske (Ana Jakić Divković, Nina Brkić, Dubravko Mokrović, Ivica Mareković), Bosne i Hercegovine (Maida Garić i Almedina Cifrić), Rumunjske (Ernő Palkó i Tudor Francu), Sirije (Ibrahim Barghoud) i Mađarske (Andrea Balló). 
Inspiracija i teme
Rezultat njihova četverodnevna rada u inspirativnom okruženju i miru poznate turističke destinacije jest više od dvadeset likovnih djela. 
»I ove smo godine uspjeli dovesti jake umjetnike, što se vidi po kvaliteti nastalih radova«, kaže član Organizacijskog odbora kolonije, povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. »Slikari su nastojali dati svoj maksimum. Imamo plejadu stilova i likovnih izraza. Osim slika – ulja ili akrila na platnu, imamo i radove nastale u keramici, crteže, akvarele, kolaže… Kolonija ove godine nije imala zadanu temu. Neki od sudionika su stvarali u svojem aktualnom ciklusu, a neki su se odlučili za motive Palića, pa tako imamo ekspresionističku viziju Ženskog štranda, crteže motiva s čuvenih palićkih vaza, vile Bagolyvár i slično«, dodaje on.   
Pejzaži i antiratne poruke
Svi sudionici kolonije s kojima smo, prateći nastanak njihovih djela, razgovarali, puni su pozitivnih dojmova o ljepotama Palića i Subotice, razmjeni iskustava s »kolegama«, ali i organizaciji ove manifestacije. Jedna od njih, akademska slikarica-grafičarka iz Zagreba Ana Jakić Divković kaže kako joj je ova kolonija baš »legla«. 
»Subotica i Vojvodina me podsjećaju na moj zavičaj, na djetinjstvo, pošto sam iz Erduta. Zato mi je i kolonija odlično 'legla'. Zanimljivo je i to da sam na izložbi u Gradskom muzeju naišla na sliku koju je uradila moja majka, također likovna umjetnica. Preferiram crtež, crtam tušem i perom, bavim se i ilustracijom. Ali na Paliću sam radila dva kolaža od papira. Tema prvoga je Nebo i zemlja i inspiriran je ovdašnjim ravničarskim krajolikom gdje je, za razliku od Zagreba u kom živim, moguće vidjeti horizont, a drugi je Drvo života«, objašnjava Jakić Divković.
Fascinaciju lokacijom kolonije, akademski slikar iz Beograda Nikša Ercegović pretočio je na platno. On, kako kaže, preferira slikati realistično, što su potvrdila i dva njegova rada s motivima Palića nastala upravo na obali jezera. 
Svakako najzanimljiviji sudionik kolonije bio je Ibrahim Barghoud, Sirijac koji kao izbjeglica već četiri godine živi u Beču. Član je Ateliera El Kordy s kojim Croart surađuje preko svoje članice Ankice Perge Karačić. Prije rata u Siriji, Barghoud je bio profesor slikarstva i dekoracije na državnoj akademiji u danas bombama sravljenom Alepou. 
Njegove slike s razlogom djeluju uznemiravajuće jer su, kako kaže, inspirane patnjom ljudi u ratom zahvaćenoj Siriji. Svojim slikama želi ukazati na patnje Sirijaca te pozvati na okončanje ratnih sukoba. »Umjesto oružja, za mir se borim slikarskim priborom«, kaže Barghoud. 
Suradnja i potpora
Udruga Croart je ovogodišnju koloniju Stipan Šabić organizirala u suradnji s poduzećem Elitte Palić u čijim objektima su slikari boravili i radili. 
»Zadovoljni smo kako je sve proteklo. Zadovoljni smo i našim ovogodišnjim partnerima, s kojima smo prvi puta surađivali u organizaciji kolonije. Plan je da se ova suradnja nastavi i sljedeće godine na obostrano zadovoljstvo«, kaže predsjednik HLU Croart Josip Horvat
Održavanje kolonije financijski su poduprli Grad Subotica, Veleposlanstvo Hrvatske u Beogradu, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicima i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. 
D. B. P.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika