Kolumne Kolumne

Tolerancija

Danas (petak 1. rujna) je Dan grada Subotice kada se obilježava svečano uvođenje privilegija statusa slobodnog kraljevskog grada iz 1779. godine. Kao i svake godine glavni akter svečanosti bi trebao biti gradonačelnik – on je taj koji podiže zastavu grada, koji uručuje nagrade zaslužnim i počasnim građanima, obilazi bebe rođene na taj dan, drži govore... Međutim, nije zbog toga gradonačelnik Subotice u centru pažnje medija već nekoliko dana, već zbog audio snimke koja je početkom tjedna objavljena i u kojoj se čuju prijetnje i uvrede kakve se čuju samo u krimićima i akcijskim filmovima.  
Gradonačelnik Bogdan Laban se u utorak ispričao građanima Subotice i Srbije, pa iako je Vladimiru Polovini kazao da će mu iščupati grkljan, negirao je da je to prijetnja smrću i poručio da je njegova daljnja sudbina u rukama stranke. Oporba je pak Labanu poručila da se ne krije iza stranke već da podnese neopozivu ostavku. Za jučer (četvrtak) je zakazano saslušanje na sudu a vladajuća Srpska napredna stranka (čiji su članovi i Laban i Polovina) je postupke gradonačelnika pokušala opravdati time da su »pokušali da ga primoraju da krade«. Jesu li ili nisu, i tko su ti, ne zna se za sada, kao ni politička sudbina subotičkog gradonačelnika i drugih aktera ovog skandala koji je potresao i šokirao Srbiju (a i šire). Na sudu su četiri kaznene prijave: jedna podnesena od  Labana i tri od Polovine. Vidjet ćemo što će pokazati sudski postupak, to je na pravosuđu, ali svakako je ovaj slučaj povod da se razmisli i progovori o raširenosti i toleriranju nasilničkog i prijetećeg govora i ponašanja u društvu. Jesmo li društvo koje je razvilo toleranciju na nasilno ponašanje ako se ono opravdava najrazličitijim razlozima (a što je vidljivo ne samo u priopćenju SNS-a već i u komentarima na društvenim mrežama), a ako je tako – koje su posljedice za sve nas? Važna tema za neki od sljedećih brojeva. 
A u ovome broju donosimo intervju s ravnateljicom Osnovne škole 22. oktobar u Monoštoru Marijom Mrgić jer, osim što danas počinje nastava, povod za razgovor s njom je što nakon više od deset godina (2005./06.) od kako u ovoj školi postoji izborni predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture konačno će ove godine biti i nastave na hrvatskom jeziku. Naime, ima prijavljenih šest prvašića, suglasnost Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice je dobivena, ali se u vrijeme zaključenja ovog teksta još čekala potvrda iz Ministarstva. Tako će nakon 15 godina, koliko je proteklo od kako se u školama u Subotici odvija nastava na hrvatskom jeziku, prvi puta biti nastave na hrvatskom jeziku i u naselju na teritoriju Grada Sombora. Možda će to biti primjer i za neke druge škole u mjestima gdje žive Hrvati i u kojima bi se mogli formirati razredi, poput Apatina, Novog Sada, Srijemske Mitrovice. Samo još da stigne potvrda. 
J. D. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika