Tema Tema

Potpora mladima u važnoj životnoj odluci

GPS ili Gdje poći sutra? naziv je programa profesionalne orijentacije za učenike hrvatskih odjela iz Vojvodine kojega organiziraju Hrvatsko nacionalno vijeće i udruge Naša djeca i Stopa. Nakon lanjske »premijere«, program je priređen i ove godine. Devetodnevni program održan je na istom mjestu, u malom selu Bruška kraj Benkovca, mjestu koje svojim mirnim ozračjem odgovara posvećenom radu i samopropitivanju polaznika. Program je održan uz potporu Grada Benkovca, Zadarske nadbiskupije, Zadarske županije, Grada Biograd na moru i Hrvatske vojske. 
Ovogodišnji GPS je okupio dvadesetak učenika iz dvije skupine: onih koji su od 1. rujna krenuli u osmi razred osnovne odnosno četrvrti razred srednje škole. Kako oni uskoro postaju mali odnosno veliki maturanti ovaj program je nastojao pomoći im u velikoj životnoj odluci – odabiru srednje škole ili fakulteta sukladno njihovim sklonostima i sposobnostima. Osim navedenoga, program ima za cilj rad na osobnom izgrađivanju polaznika, bolje upoznavanje i jačanje njihova zajedništva te prihvaćanje različitosti. 
Radionice i igrice
Program profesionalne orijentacije osmislila i vodila je Jasna Vojnić, diplomirana psihoginja i savjetnica predsjednika HNV-a sa svojim suradnicama – pedagoginjom Margaretom Uršal, profesoricom razredne nastave Tanjom Dulić i studenticom kemijskog inženjerstva i tehnologije Anom Dulić
Program je osmišljen u vidu svakodnevnih radionica i igrica, koje su se koncentrirale oko tri velike cjeline: upoznavanje sebe, upoznavanje zanimanja i područja rada i kombiniranje onoga što želim i što mogu u »idealnu sliku« toga puta. Nakon upoznavanja prošli su kroz radionicu Film moga života, stereotipe, predrasude, upoznavanje oblasti zanimanja Put sposobnosti te razgovore na temu Božiji plan za moj put, Moja obitelj i moj poziv, Doprinos zajednici s mojim talentima, Ja za 10 godina.
»Za svako područje rada i svaku sposobnost definirali su ikonicu koja se provlačila sve dane u aktivnostima kako bi se dobro urezale u pamćenje. Iščitavajući pojedinosti o područjima rada, uvjetima u kojima se radi, potrebnim sposobnostima i stupnju školovanja djeca su na razne načine, komične i interesantne osmišljavala igrokaze, pjesme i plakate ne bi li ostalima sve to dočarali. Nakon što smo obradili sve oblasti, kroz intenzivno promišljanje, uslijedio je test interesa nakon čega je svatko izradio osobni grafik s ikonicama. U sposobnostima su se najprije okušali kroz dinamične igrice i osobnu procjenu nakon čega su rješavali profesionalne psihološke testove verbalnih sposobnosti, prostorne orijentacije i perceptivne brzine i ponovo izradili svoj osobni grafik. Djeca su također i od drugih dobivala povratne informacije o tome kako ih ostali doživljavaju i vide. Budućim srednjoškolcima predstavljeni su profili u srednjim školama, a budućim brucošima brojni smjerovi na još brojnijim fakultetima. Razgovarali smo i o maloj i velikoj državnoj maturi i svemu što ih očekuje u narednom razdoblju. Na koncu je uslijedilo uklapanje osobnih grafika s mogućnostima i sačinjavanje liste želja. Na kraju, svaki sudionik je imao osobni razgovor sa svakom od voditeljica o pojedinim temama u kojem su bili usmjeravani na osnovu svojih uradaka. Nisu svi sudionici u potpunosti donijeli odluku, ali je slika o profesionalnom putu rasvijetljena a smjernice i znakovi postali su vidljiviji. Pred njima predstoji još jedna cijela godina u koju će zakoračiti s ovim dragocjenim predznanjem i usmjerenjem«, objašnjava Jasna Vojnić.
Novine ovogodišnjeg GPS-a bila su pisma roditeljima, motivacijske priče pred laku noć i posjet novootvorenom Fun parku Mirnovec u Biogradu na moru. Od slobodnih aktivnosti – višesatno vrijeme provedeno na vrteškama, roller coasteru, gusarskom brodu, sobi s ogledalima i iluzijama, trambolinama… – bilo je, prema izjavama djece, najbolji dio zabave. 
Prateće aktivnosti
Osim radionica, polaznici su svakog dana imali misu koju je predvodio vlč. Vinko Cvijin, župnik u Vajskoj i Bođanima. Polaznici su imali i trenutke zasluženog odmora kada su, uz spomenuti posjet Fun parku, razgledali znamenitosti Zadra, kupali se u moru, krstarili do Nacionalnog parka Kornati, pješačili do obližnje planinske vjetrenjače. Navečer je bilo svirke i druženja. Glazbeni dio vodila je profesorica razredne nastave Ana Čavrgov, a Mihajlo Skenderović je bio organizator »iza kulisa«.
»Veliku zahvalnost dugujemo župniku don Anđelku Buljatu iz Benkovca koji nam je osigurao smještaj u župnim prostorijama. Grad Benkovac nam je osigurao hranu, preko gradskog Caritasa, a gradski dužnosnik Željko Katuša i zapovjednik HV-a u Benkovcu Vinko Rogić prepoznali su značaj ovog projekta za Hrvate iz Vojvodine, te ono što je gospodin Svemir Vrsaljko prošle godine započeo i nastavili. Ove godine je grad Biograd na moru osigurao ulaznice za Fun park Mirnovec, a Zadarska županija organizirala obilazak Zadra uz stručno vodstvo i ručak. Uz pojedince koji su osigurali put na Kornate, a to su Braco Baričević, Mladen Anić i Zdravko Žuža, brojni mještani su se pobrinuli da voća, sokova i kolača imamo u izobilju. Možemo reći kako je ovogodišnji program profesionalne orijentacije bio uspješan, a bit će realiziran i narednih godina«, kaže Jasna Vojnić. 
 
D. B. P.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika