Aktualno Aktualno

Čekajući implementaciju sporazuma

Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novoga Sada u suradnji s Udrugom za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića organizirala je tradicionalni znanstveno-politički skup o hrvatsko-srpskim odnosima. Ovogodišnji skup pod nazivom »Hrvatsko-srpski odnosi u 20. stoljeću, izbjeglice i manjine suočene s izazovima identiteta i gospodarstva«, ujedno je bio i jubilarni deseti skup koji je okupio relevantne političke aktere, znanstvenike i predstavnike manjinskih skupina iz obje države. U ime hrvatske nacionalne manjine na skupu su prisustvovali predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov i  predsjednik povjerenstva za praćenje manjinskih prava pri HNV-u Darko Baštovanović. 
Predsjednik DSHV-a je, govoreći o aktualnim problemima hrvatske manjine u Srbiji, istakao da hrvatska manjina teško ostvaruje svoja ljudska i manjinska prava jer se suočava sa sve više povećanim antihrvatskim sentimentom, koji posebice eskalira prilikom obilježavanja različitih osjetljivih obljetnica. Prema Žigmanovu hrvatska zajednica čak i danas, kada se Srbija nalazi na putu EU integracija, živi u kontinuiranoj napetosti, jer se svi problemi između Hrvatske i Srbije automatski prelijevaju na Hrvate u Srbiji koji kasnije znaju rezultirati najtežim posljedicama po pripadnike hrvatske zajednice. Kada je pak riječ o uključenosti predstavnika hrvatske manjine u ključne procese društvenog života u Srbiji, Žigmanov ističe da se o njima u uvjetima deficita demokracije teško može govoriti. Osim toga što su, prema Žigmanovu, Hrvati u Srbiji potpuno zatomljena zajednica, oni su čak isključeni i iz samih hrvatsko-srpskih odnosa, te se o položaju hrvatske manjine govori veoma malo, te i sama javnost u matičnoj domovini nije dovoljno upoznata s aktualnim položajem sunarodnjaka u Srbiji. Žigmanov je naglasio da hrvatsku zajednicu posebice pogađa to što više od dva desetljeća od završetka sukoba na tlu bivše federacije hrvatska manjina nije dobila odgovarajuću zadovoljštinu za svoje žrtve, dok je s druge strane istakao da su Hrvati u Srbiji 90-ih bili potpuno lojalni građani Srbije. Kada je pak riječ o međunarodnoj razini odnosa između dvije države, predsjednik DSHV-a je rekao da se i dalje čeka potpuna implementacija bilateralnog sporazuma o zaštiti nacionalnih manjina između Hrvatske i Srbije, te da najkompleksnija pitanja, kao što su institut garantiranih mandata i srazmjerna predstavljenost na svima razinama, i dalje nisu ispoštovani od strane Srbije na način koji je to ispoštovala Hrvatska kada je u pitanju srpska manjina. 
Nakon održanog skupa, predsjednik DSHV-a je razgovara i s dopredsjednikom Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj, Sašom Miloševićem. Predstavnici dvije manjine su se složili da je suradnja između dvije zajednice do sada bila više nego dobra, te da odnose treba produbiti a suradnju dodatno intenzivirati. 
H. R.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika