Kultura Kultura

Poezija čistoće i spontanosti

 

Naivni pjesnik prirodni je genij u harmoniji s izvornim, prvobitnim stvaranjem, pa on slobodno teži podržavanju svega što je stvarno, kazala je poznata književnica Jasna Melvinger      
Susret hrvatskih pučkih pjesnika »Lira naiva« održan je deveti put po redu, ove godine u Novom Sadu u subotu, 18. lipnja. I ovogodišnji susret organizirali su Hrvatska čitaonica i Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« iz Subotice, a domaćin je bio HKUPD »Stanislav Preprek« iz Novog Sada.
Organiziranje su pomogli Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za upravu, propise i nacionalne zajednice, Grad Novi Sad te vijećnik HNV-a i član HKUPD-a »Stanislav Preprek« Stanko Krstin. Domaćini su sudionicima organizirali izlet u Petrovaradin i obilazak Petrovaradinske tvrđave, nakon čega se pristupilo i onom najvažnijem, ali ništa manje uzbudljivom i lijepom dijelu. 
Prigodom radnog dijela ovogodišnje manifestacije sudionicima se obratio predsjedavajući Instituta »Ivan Antunović« mons. Andrija Kopilović koji je pozvao sve sudionike da i dalje pišu, stvaraju i cijene sebe. Moralna, ali i financijska potpora Instituta, koji je izdvojio novac za tiskanje i ovogodišnje zbirke pjesama »Lira naiva«, veliki je poticaj ovdašnjim pučkim pjesnicima. 
 
Poseban poticaj i nadahnuće za daljnje stvaranje svakako je bilo obraćanje pjesnikinje Jasne Melvinger. »Lira naiva – stavimo naglasak na kvalifikativ pjesništva naivno, koji se od doba romantizma obično povezuje s kvalifikativom sentimentalno da bi se ukazalo na razliku na psihološkom planu a između intuitivnog i spekulativnog. Naivno je oznaka za prirodno, izvorno, neizvještačeno u životu i umjetnosti, što je odlika spontanog shvaćanja svijeta i života. Naivni pjesnik prirodni je genij u harmoniji s izvornim, prvobitnim stvaranjem pa on slobodno teži podržavanju svega što je stvarno. Odlika naivnog pjesnika je čisto nadahnuće u trenutku potpuno ostvarenog jedinstva s prirodom. Sentimentalni pjesnik, pak, traga za jedinstvom s prirodom koje je izgubio tijekom kulture i civilizacije vidjevši u tom jedinstvu ideal za kojim valja težiti. Oba ova osnovna stvaralačka stava ne isključuju se već upotpunjuju ideal o lijepoj čovječnosti i to uskim povezivanjem prirode i umjetnosti. Kada je veliki hrvatski pjesnik Antun Branko Šimić izrekao svoju poznatu maksimu 'pjesnici su čuđenje u svijetu', jasno je da je podrazumijevao upravo stav naivnog pjesnika prema životnoj zbilji. Ne može se čuditi i diviti čudesima ovoga svijeta netko tko nije sačuvao čistoću naivnosti i prirodne spontanosti. Svako dijete novi je pogled na svijet, a naivni pjesnik sagledava sve oko sebe uvijek kao prvi put začuđenim očima djeteta«, rekla je naša velika književnica. 
 
Generalna konzulica Ljerka Alajbeg nije krila zadovoljstvo održavanjem ove manifestacije ističući važnost ovog skupa i naglasivši, kako ona kao predstavnica naše matične zemlje u velikome podržava ovakve manifestacije. Poručila je i kako Republika Hrvatska skrbi o svim Hrvatima koji žive izvan domovine, ističući da ovakvi susreti učvršćuju snagu koja će očuvati hrvatski korpus ovdje izvan domovine. 
»Ovo što radite ostavlja trag, ono vas određuje da budete ti koji nosite jednu misao i jednu riječ i hrvatski plamen koji mora ostati živ, a kroz vas ostaje živ«, naglasila je konzulica.
Predsjednik HKUPD-a »Stanislav Preprek« Marijan Sabljak podijelio je svima primjerke knjige  »Preprekovo proljeće« u znak sjećanja na ovogodišnju manifestaciju i izrazio veliko zadovoljstvo što je društvo bilo domaćin ovako važnoj manifestaciji za vojvođanske Hrvate.
 
Ankica Jukić-Mandić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika