Kolumne Kolumne

uvodnik

Više od običaja!

Iako je ove, izuzetno sušne godine, 13. kolovoza kiša padala skoro cijeli dantesu svečana povorka i program na trgu u okviru središnje proslave Dužijance u Suboticiizostali – bilo je itekako lijepo. Kao i prethodnih godina svi koji su uključeni u pripreme i organizacijuuradili su svoj posao bez greške i mi, koji nismo iskusili sve teškoće i brige oko svih mogućih detalja u organizaciji ove manifestacije, mogli smo samo uživati u riječima svećenika, glazbi zbora i orgulja, bogatstvu i ljepoti nošnji, osjećaju zahvalnosti, zajedništva i ponosa. Bilo je svečano i lijepo.

Vjerojatno su se, ipak, svi oni koji su se pripremali za svečanu povorku i program osjećali pomalo uskraćeni, pogotovo oni koji su prvi puta obukli nošnju i željeli sudjelovatiu povorci ili su pak sami i izradilinovu nošnju baš za ovogodišnju Dužijancu, pripremali konje i karuce...Uskraćeni za prolazak ulicama svoga grada kada sesva ta ljepotaželi prikazati i podijeliti sa svima onima koji to žele vidjeti. Ipak, i ovako je bilo lijepo i posebno.

Kruh od novog žita su gradonačelniku Bogdanu Labanu predali bandaš Luka Gabrić i bandašica Ana Ivanković Radak u subotičkoj katedrali Sv. Terezije Avilske umjesto na trgu, a gradonačelnik je poručio kako je Dužijanca vremenom postala mnogo više od narodnog običaja. To je manifestacija u kojoj se prepliću tradicionalno i suvremeno, seosko i gradsko, svjetovno i duhovno, to je jedan jedinstveni kulturni projekt, pokretni etnološki i tehnički muzej, kazao je te je poručio kako će ova žetvena svečanost još dugo biti jedna od najbitnijih manifestacija u gradu i da bi njena pojačana promocija pridonijela širenju turističke ponude Subotice, kako je rekao »tim prije što bismo imali što pokazati«. 

Sva događanja iz programa Dužijance 2017. Hrvatska riječ je detaljno pratila i izvještavala slikom i riječi, na čemu nam je zahvalio predsjednik UBH Dužijanca Marinko Piuković. »Želimo da to tako ostane i u budućnosti, neka naša suradnja bude primjer i doprinos razvitku i boljitku naše hrvatske zajednice«, poručio je Piuković. Mi samo možemo ovoga puta reći, kako je lijepo kada vam se netko zahvali za trud i dobro urađen posao. I zato: veliko hvala i svima onima koji su uz veliku ljubav, posvećenost, trud i rad sudjelovali u pripremama i realizaciji Dužijance.

J. D.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika