Sport i zabava Sport i zabava

Imamo momčad za prvo mjesto

Zagreb je domaćin Europskog nogometnog prvenstva autohtonih hrvatskih manjina

 
 
 
Razgovor vodio: Dražen Prćić   
 
Ovoga vikenda Hrvatska će biti domaćin Europskog nogometnog prvenstva reprezentativnih selekcija hrvatskih autohtonih manjina na kojemu će sudjelovati i izabrana selekcija Hrvata iz Vojvodine. Neposredno pred odlazak za Zagreb, zamolili smo izbornika Marinka Poljakovića za kraći razgovor.
 
»Na put polazi 18 nogometaša, koliko je i propisano prema natjecateljskim propozicijama, i mislim da imamo vrlo solidnu momčad koja je sposobna napraviti najbolji rezultat. Ovoga puta u sastavu imamo nogometaše iz brojnih vojvođanskih mjesta (Beočin, Novi Sad, Sombor, Pačir, Golubinci), te standardno igrače s teritorija subotičke općine. Prosjek godina nam je nešto veći, što će doprinijeti iskustvenoj snazi momčadi, ali imamo i mladih, talentiranih nogometaša čije vrijeme tek dolazi«, pojasnio je izbornik Poljaković.
Pripreme
Kao i uvijek, u uvjetima kada je većina reprezentativaca opterećena natjecateljskim obvezama u svojim matičnim klubovima, a potencijalni slobodni termini »prebukirani«, teško je pronaći prostor za pripremno okupljanje i kontrolne susrete. U sklopu priprema
za odlazak na turnir u Zagreb, reprezentacija vojvođanskih Hrvata je odigrala dva pripremna susreta protiv Cibalie (Vinkovci) i Tavankuta, u kojima je rezultat bio u drugom planu.
»Uvijek imamo problem okupljanja momčadi tijekom natjecateljske sezone, jer klubovi nerado puštaju svoje igrače na prijateljske susrete ovoga tipa. Odigrali smo dva pripremna susreta u kojima smo dali šansu svim pozvanim nogometašima i pokušali pronaći najbolji sastav za ovo međunarodno natjecanje.“ 
Opširnije u tiskanom izdanju

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika