Tema Tema

Odnosi »kako-tako«

Aleksandar Vučić je dužnost predsjednika Srbije preuzeo još 31. svibnja polaganjem prisege, ali je svečanu inauguraciju odlučio održati 23. lipnja. Na ceremoniju u beogradskoj Palači Srbija došli su lideri i dužnosnici zemalja regije, Europe i svijeta, uključujući predstavnike SAD-a, Rusije, Kine, kao i međunarodnih organizacija poput UN, EU i NATO. 
U povodu inauguracije predsjednika Vučića u Srbiju je doputovala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Na početku svog boravka u Beogradu sastala se u hrvatskom veleposlanstvu s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Slavenom Bačićem i predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnikom u srbijanskom parlamentu Tomislavom Žigmanovim.
Sastanak Grabar-Kitarović – Bačić – Žigmanov
»S predsjednicom Grabar-Kitarović razgovarali smo o položaju hrvatske manjine u Srbiji, pri čemu je predsjednicu posebno interesirala provedba prošlogodišnje Subotičke deklaracije, koju su potpisali ona i ondašnji premijer Vučić, te provedba članka 9. bilateralnog sporazuma o zaštiti manjina iz 2004. godine, koji se odnosi na tzv. garantirano zastupstvo hrvatske manjine napose u predstavničkim tijelima na državnoj i pokrajinskoj razini te lokalnim razinama vlasti«, kaže za HR Slaven Bačić. 
»Grabar-Kitarović je izrazila uvjerenje da će sada imati odgovarajućeg sugovornika o otvorenim hrvatsko-srpskim pitanjima, uključujući i pitanje hrvatske manjine, budući da, prema njenim riječima, prošli predsjednik to nije mogao biti zbog svojih stajališta. Istaknula je da su okviri za poboljšanje položaja hrvatske manjine provedba Subotičke deklaracije i naglasila nužnost da hrvatski narod ima autentične parlamentarne zastupnike kroz garantirana mjesta u republičkom i pokrajinskom parlamentu, sukladno sporazumu o zaštiti manjina koji je ratificiran 2005. godine«, kaže Bačić.
Tomislav Žigmanov kaže za naš tjednik kako je zajedno sa Slavenom Bačićem upoznao predsjednicu s aktualnim problemima ovdašnje hrvatske zajednice.
»Upoznali smo predsjednicu Grabar-Kitarović s glavnim značajkama društvenog položaja Hrvata u Srbiji, problemima s kojima se suočavamo i izazovima pred kojim se nalazimo. Posebno je istaknut problem neintegriranosti Hrvata u srbijansko društvo, isključenosti Hrvata iz procesa odlučivanja, te odsutnosti institucionalnog okvira za komunikaciju s vlašću i proaktivnog odnosa u rješavanju problema i ostvarivanju naših legitimnih interesa. Naravno, istaknuli smo i našu stalnu otvorenost i spremnost na suradnju s vlašću u Srbiji glede rješavanja problema, a predsjednici smo iskazali zahvalnost za djelatnu zainteresiranost Hrvatske za Hrvate u Srbiji«, kaže Žigmanov.
Prilika za korak naprijed
Tijekom dana uoči inauguracije Vučić je imao niz bilateralnih sastanaka, a veliku medijsku pozornost je izazvao susret s Grabar-Kitarović. Predsjednica je dobila najveći medijski publicitet, iako su u Beograd došli brojni političari, poput Viktora Orbána i Gerharda Schrödera, sadašnjeg premijera Mađarske i nekadašnjeg Njemačke.
Vučić i Grabar-Kitarović su razgovarali u četiri oka, a nakon sastanka Vučić je izjavio novinarima kako vjeruje da se odnosi između dviju država i dvaju naroda mogu »kako-tako« popraviti do kraja godine. Vučić je rekao da je s Grabar-Kitarović razgovarao o konkretnim problemima i dodao da će razgovore s hrvatskom predsjednicom nastaviti uskoro u Dubrovniku, gdje se 1. srpnja održava tradicionalna međunarodna konferencija Dubrovnik Forum.
»Imamo mnogo toga što opterećuje naše odnose, ali vjerujem da u idućih šest mjeseci, odnosno do kraja godine, možemo postići značajnije rezultate, koji bi značili i Srbima u Hrvatskoj i Hrvatima u Srbiji, koji bi značili kakvo-takvo popravljanje bilateralnih odnosa između Srbije i Hrvatske, ali i u cjelini, između Srba i Hrvata«, rekao je Vućić.
Uoči bilateralnog sastanka u vili Mir Grabar-Kitarović je poručila kako je došlo vrijeme da Srbija i Hrvatska naprave pozitivan iskorak u svojim međusobnim odnosima kako bi rješavali brojna otvorena bilateralna pitanja, ali i mnoge druge probleme među kojima su i zajednički izazovi sigurnosne ili bilo koje druge prirode.
»Srbija i Hrvatska ne moraju biti prijatelji, ali imaju niz pitanja u kojima moraju biti suradnici. Kad je riječ o našim odnosima, ponovit ću ono što sam već rekla u Vukovaru – ne trebamo jedni drugima glumiti prijateljstvo, jer još će puno vode proći i Savom i Dunavom prije nego što budemo prijateljske države. Međutim, moramo biti pragmatični«, rekla je predsjednica, ocijenivši da je susret s Vučićem prilika da se napravi korak naprijed.
»Ovo je prilika da napravimo taj iskorak, ne samo za poboljšanje odnosa na jugoistoku Europe. Mi moramo podvući crtu pod povijest i riješiti sve ono što je bolno – od humanitarnih pitanja nestalih, pitanja arhiva, tzv. univerzalne jurisdikcije, ali prije svega još jednom pragmatično gledati u sadašnjost i budućnost«, rekla je Grabar-Kitarović.
Hrvati u Srbiji
Predsjednica Hrvatske je ranije u petak novinarima u hrvatskom veleposlanstvu, gdje se sastala s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, rekla i da će s Vučićem razmotriti dokle se stiglo u primjeni Subotičke deklaracije.
»Došlo je vrijeme da napravimo pozitivan iskorak. Ima pozitivnih pomaka kad je u pitanju infrastruktura, ali treba izgraditi neke projekte funkcionalne prirode«, rekla je Grabar-Kitarović, istaknuvši da će posebno biti riječi o položaju Hrvata u Srbiji.
Ona je podsjetila da srpska zajednica u Hrvatskoj ima tri zajamčena zastupnička mjesta u Saboru, bez obzira na broj osvojenih glasova, dok je u Srbiji predstavnik Hrvata u parlamentu kao član stranke, a ne kao predstavnik hrvatske zajednice.
»Kad je riječ o položaju hrvatske manjine i ispunjavanju sporazuma o uzajamnoj zaštiti manjina iz 2004. godine, tu još nije poštivano temeljno pravo hrvatske manjine da ima jednog zajamčenog zastupnika u Skupštini Srbije i zajamčene zastupnike na nižim razinama«, rekla je hrvatska predsjednica i najavila da će Hrvatska i dalje pružati pomoć i podršku i Srbiji i svim zemljama regije koje želi vidjeti kao članice EU-a, ali će također »ustrajati i na ispunjavanju onih kriterija koje je i Hrvatska morala ispuniti« prije nego je postala članicom EU-a.
Govor predsjednika
Predsjednik Vučić sa suprugom Tamarom dočekao je prilikom ceremonije u Palači Srbija visoke goste i uzvanike, a potom se obratio u povodu stupanja na dužnost predsjednika države.
Vučić je u govoru na svečanosti liderima zapadnog Balkana poručio kako je Srbija spremna da s njima gradi mostove preko »provalija prošlosti.«
»Da, mi Srbi i vi Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci, Albanci i Makedonci zajedno možemo planine pomicati bez da gradimo nove jugoslavije, ali radeći zajedno i boreći se zajedno za bolje sutra naših siromašnih građana«, rekao je Vučić i dodao da nema napretka bez mira i stabilnosti. »Srbija je spremna mijenjati se iznova i svakog dana i da ne sanja više neprijatelje, nego na javi stvara prijatelje«, prenio je N1.
Predsjednik je rekao kako zna da regija mora dijeliti stupove oko kojih se gradi zajednička budućnost i dodao da Srbija nema preči zadatak nego da podijeli sa susjedima uvjerenje da jednom ne može biti dobro ako je drugome loše.
Vučić je istaknuo kako je njegova generacija spremna da se mijenja, ukida loše navike, kroti mentalitet i načini korak naprijed.
»Korak kojim se iz nesreće prelazi u sreću. Hoćemo sutra, i to hoćemo danas. Srbija se prestala nadati smrti i želi život. Želimo mir sa sobom i mir s drugima.«
Vučić je podsjetio da Srbija ima suficit u proračunu i privredni rast veći od nekih zemalja EU, ali da to nije dovoljno, jer je zaostajanje veće od rasta i siromašni građani su i dalje siromašni, zbog čega »moramo više raditi da obični ljudi budu zadovoljniji«.
Vučić je rekao i da ne želi »raditi provaliju« u odnosima s velikim silama.
»Nalazimo se na europskom putu, želimo tu graditi dobre odnose sa SAD-om, ali se ponosimo dobrim odnosima s Rusijom i Kinom. Budućnost nema namjeru čekati na naše rasprave. Od onih manje važnih, poput, čiji je Tesla, do onih gorkih, višedesetljetnih i viševjekovnih predbacivanja odgovornosti za sukobe iz prošlosti. I pri tome, ne bježimo od istine, istina je ljekovita za svakoga, ali i Tesla, naš Srbin ne pripada samo nama«, naglasio je Vučić.
Na svečanosti u povodu inauguracije predsjednika Vučića prisustvovalo je oko 5.000 gostiju iz zemlje i svijeta, a skup je ocijenjen kao najveće okupljanje stranih dužnosnika u Srbiji u posljednja gotovo četiri desetljeća.
Z. S.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika