Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Šokačka nošnja protkana ljubavlju

 

 

 
Dok postoje ovakve osobe, čuvat će se i tradicija, jer pogled na Evine lutke dočarava duh starih vremena
 
U Bačkom Monoštoru nema osobe koja nije čula za Evu Kovač – Čamarkovu, ženu koja je neiscrpno izvorište anegdota i priča iz davnina, a povrh svega je ljubiteljica šokačke nošnje i tradicije.
Mnogi je znaju i po tome što je jedna od rijetkih žena koja je vozila traktor, obavljala poljoprivredne poslove, sve da bi osigurala egzistenciju svoje djece. Danas, kada je ponosita baka, pronalazi vremena za svoju najveću ljubav – svjetlucavu, šarenu, gizdavu šokačku nošnju. 
Ne želeći da ona propada u ormaru, pokusno je izradila mini nošnju, sa svim detaljima prave i odjenula je lutki koja je sjedela na krevetu, to je jedna od onih lutaka iz Italije, kakvih se sjećamo iz kuća naših baka. Ubrzo je izradila i sljedeću nošnju, ali ovoga puta kombinaciju za drugu priliku, pa zatim i mušku, dječju... Shvatila je kako je ovo njezin način da sačuva šokačku nošnju i tradiciju – za svoju dušu. Tko god je vidio ove Evine lutke u nošnjama, oduševio se savršenstvom izrade, kao i strpljenjem koje je neophodno za ovakve rukotvorine. Posjetitelji Bačkog Monoštora rado posjećuju Evu i njezine lutke, jer je njezin hodnik polako postao mini muzej šokačke nošnje, a samim tim i turistička atrakcija. Svaka lutka u drugačijoj nošnji – nošnja za mladu, za djevojku, za mladu udanu ženu, za stariju ženu, za oblačenje u vrijeme poklada, za svečane prilike, a o svakoj od nabrojanih, Eva će vam ispričati priču i to na svoj jedinstveni način – neposredno, srdačno, »po šokački«. Objasnit će vam svaki detalj nošnje, a sve će uljepšati i uveseliti nekom od svojih šaljivih anegdota, kojih joj nikada ne manjka.
 
 
Zdenka Mitić

 

Opširnije u tiskanom izdanju

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika