Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Pravda je zadovoljena

 
Nakon 20 mjeseci odsustvovanja sa posla Mate Žarko, učitelj iz Srijemske Mitrovice, sa zadovoljstvom danas kaže da mu je vraćena vjera u pravni sustav države i da je pravda konačno zadovoljena. Nakon nešto više od godinu dana Apelacijski sud naložio je da se učitelju iz Srijemske Mitrovice prihvati žalba na rješenje o otkazu, te da se on vrati na posao i da mu škola u kojoj je Mate radio, O.Š. Slobodan Bajić Paja, isplati troškove sudskog postupka u iznosu od 165.750 dinara, kao i da učitelju isplate sve zaostale plaće pod prijetnjom prinudnog izvršenja, te da se o od 1. lipnja vrati na posao.
 
Apel za pomoć
 
 A sve je počelo u listopadu 2015. godine kada je nastavniku razredne nastave Mate Žarku u O.Š. Slobodan Bajić Paja u Srijemskoj Mitrovici oduzet dnevnik pod obrazloženjem da je suspendiran. S obzirom na to da je tražio objašnjenje i nije želio napustiti učionicu, sutradan, 20. listopada, u školu je ušla policija koja mu je zabranila boravak u objektu škole. Poslije 31 godine radnog staža i poslije šestomjesečnog disciplinskog postupka koji je školski odbor vodio protiv njega Mate je suspendiran s posla, s obrazloženjem da je prekršio Zakon o obrazovanju i odgoju zbog osnova sumnje da je 5. listopada 2015. godine učinio povredu zabrane – »psihičko nasilje koje dovodi do trenutnog ili trajnog ugrožavanja psihičkog i emocionalnog zdravlja i dostojanstva djeteta i učenika ili zaposlenog«.Učitelj Žarko tužio je školu Osnovnom sudu u Srijemskoj Mitrovici zbog nezakonitog otkaza. Bio je iznenađen nepravednom presudom i po njegovom mišljenju očiglednom pristrasnošću Suda. Obratio se i premijeru Aleksandru Vučiću prilikom njegovog susreta s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Tavankutu u lipnju prošle godine, kao i Hrvatskom nacionalnom vijeću za pomoć:
»Ne znam jesam li im smetao zato što sam Hrvat ii zato što sam bio član Demokratske stranke, ali da hoće znali bi da sam ja pomagao Srbima koji su dolazili ovdje kao izbjeglice, možda više nego drugi«, izjavio je Žarko.
 
Vjera u pravdu
 
Konačnu riječ je po žalbi Mate Žarka rekao Apelacijski sud koji je po pravosnažnoj i izvršnoj presudi od 20. travnja 2017. godine naložio da se njegova žalba prihvati, da mu se isplate sudski troškovi, zaostale plaće, kao i da od 1. lipnja počne raditi. Mate Žarko već 19 mjeseci ne prima plaću. Kako kaže, živio je na rubu gladi, u bijedi i siromaštvu, ali danas sa zadovoljstvom navodi da  ipak ima pravde: 
»Dvadeset mjeseci nisam imao što jesti. Dijete sam morao vratiti kući s treće godine fakulteta, jer ga nisam imao mogućnosti školovati. Mlađe dijete nisam poslao na maturu, jer nisam imao novca spemiti ga. Zadovoljan sam sudskim postupkom i presudom Apelacijskog suda. Uočeno je da je Zakon kompletno kršen i u vrijeme dok nisam bio supendiran i dok se protiv mene vodio disciplinski postupak. Pravosuđe je uradilo svoj posao i donijeli su zakonsku odluku na temelju činjenica kojima su raspolagali. Vjerovao sam da ima pravde i to je jedino što mi je davalo snage za ovo vrijeme«, navodi Žarko. 
Nakon dobivene presude Apelacijskog suda, oglasila se i direktorica O.Š. Slobodan Bajić Paja Ankcia Jevtić koja, među ostalim, kaže da će škola postupiti po presudi Apelacijskog suda, koji se nije upuštao u nasilničke prestupe tuženog, te ga vratiti na rad, a istodobno svoje pravo potražit će na Vrhovnom sudu: 
»Nakon dobivene presude Osnovnog suda u kome se dokazuju povrede tuženog kao i zakonitost rješenja o otkazu, uslijedila je presuda Apelacijskog suda koji je zbog neusuglašenosti našeg krovnog Zakona o osnovama sustava obrazovanja i odgoja i Zakona o upravnom postupku utvrđena formalna greška. Po mišljenju Apelacijskog suda koji, citiram, 'smatra da se nema potrebe upuštati u sadržinu osporenih rješanja, odnosno izjašnjavati se o povredama koje su tužitelju stavljane na teret, uviđamo manjkavost cjelokupnog pravnog sustava i neusuglašenost sa Zakonom o radu i pitamo se treba li se jedno takvo pravno tijelo zaista upuštati u nečije pravne prestupe'«, navodi ona.
 
 
Podrška Hrvatskog nacionalnog vijeća
 
Kako ističu u HNV-u, pružili su potporu Mati Žarku u okvirima svojih nadležnosti, mogućnosti i kapaciteta: 
»Učitelj nam se obratio s molbom da mu vijeće pomogne koliko može. Jedan od ciljeva nam je bio da ukažemo javnosti da diskriminacija po etničkoj osnovi postoji, ali da je ona nedopustiva i da se mora reagirati. Koliko smo mogli, u medije smo iznijeli što se događa i u vidu jednog apela smo očitovali zabrinutost zbog postojećeg stanja. Predstavnici hrvatskih institucija su slučaj Mate Žarka predstavili i međunarodnim institucijama, te relevantnim nevladinim udrugama kao primjer diskriminacije. Pozdravljamo odluku srbijanskog suda i stojimo iza onoga što je naš predstavnik u srbijanskom parlamentu Tomislav Žigmanov rekao. Ovdje najprije mislimo da je pravna država pokazala da može postojati i za pripadnike nacionalnih manjina, te da kao takva ona može biti i senzitivna i za građane čiji je položaj posebice specifičan i pružiti im neophodnu zaštitu. Slučaj je bio težak i kompliciran, ali epilog je svakako više nego pozitivan i ohrabrujući«, navodi predsjednik Povjerenstva za praćenje kršenja prava nacionalnih manjina u HNV-u Darko Baštovanović.
 
Pobjeda pravne države 
 
Odvjetnica Mate Žarka Zorica Cundra, nakon dobijanja presude Apealcijskog suda, kaže: 
»U ovom slučaju je dozvoljeno da se podnese zahtjev za reviziju Kasacijskom sudu. Pretpostavljam da će škola tu mogućnost koristiti. Neovisno od postupanja Kasacijskog suda, škola je dužna da ovu presudu izvrši. Imaju rok od 15 dana po prijemu presude da Mate Žarka vrate na rad, da plate troškove koje su prouzrokovali i da razmisle hoće li mu mirnim putem isplatiti zaostale zarade. Ukoliko ga škola ne bude vratila na posao do 1. lipnja, počinje rok za prinudno izvršenje. Ono što je meni u ovom dijelu simptomatično, to je da je Apelacijski sud iz formalnih razloga preinačio presudu i što je taj sud rekao da direktorica škole nije mogla donijeti rješenje o otkazu. Mi smo se obraćali inspekciji rada za Srijemski okrug, tražili smo odgodu izvršenja ove presude, da ga vrate na rad, pa nek postupak traje. Međutim, inspekcija je odbila naš zahtjev. Ova presuda predstavlja pobjedu pravne države«, navodi odvjetnica Zorica Cundra.
 
S. Darabašić
 
Antrfile
Žigmanov pozdravlja presudu
 
 
U svoje osobno ime i u ime Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini pozdravljam presudu Apelacijskog suda u korist gospodina Mate Žarka, učitelja iz Srijemske Mitrovice, koji će uskoro biti vraćen na posao. Sud je donio odluku kojom je potvrđeno da je Mato Žarko nezakonito ostao bez posla. Ovakve odluke suda jasno pokazuje kako pravna država može funkcionirati i djelovati pozitivno i kada su u pitanju pripadnici nacionalnih manjina, čiji je položaj osjetljiv i specifičan.
U tom smislu, ovim putem želimo ohrabriti i druge građane hrvatske nacionalnosti da i nadalje prijavljuju diskriminaciju, ukoliko smatraju da je trpe u svom svakodnevnom životu, a kao i u ovom slučaju Hrvatsko nacionalno vijeće i zastupnik Hrvata u srbijanskom parlamentu će uvijek nastojati pomoći sukladno svojim mogućnostima. 
S druge strane, DSHV odlučno odbija bilo kakve medijske insinuacije o djelovanju i upletenosti visokih predstavnika Hrvatske u cijeli ovaj slučaj, te se nadamo da će mjerodavna tijela reagirati na odgovarajući način i kada su u pitanju pojedini netočni i zlonamjerni medijski napisi, napose dio lokalnih u Srijemskoj Mitrovici, u kojima su pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji negativno predstavljeni. 
 
 
 
 
 
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika