Sport i zabava Sport i zabava

Josip Huzjak, stolnotenisač: U Beogradu sam lijepo primljen

 

Razgovor vodio: Dražen Prćić

Uz Roberta Prosinečkog, novoga trenera nogometaša Crvene zvezde, još je jedan Hrvat član najvećeg srbijanskog sportskog društva. Crveno-bijelu Zvezdinu stolnotenisačku majicu u natjecanju Prve lige Srbije nosi Josip Huzjak iz Velike Gorice pokraj Zagreba, a  nedavno je sa svojim novim klubom gostovao u Subotici. U kraćem razgovoru za naš tjednik pokušali smo doznati nešto više o njemu i njegovim  dojmovima glede momčadi za koju nastupa.

»Zbilja sam lijepo primljen u Crvenoj zvezdi i na račun svog boravka u Beogradu mogu izreći samo

najljepše riječi. Posljednjih nekoliko godina igrao sam isključivo u Njemačkoj, a nakon poziva direktora Taskovića odlučio sam ove godine oprobati se u natjecanju Prve lige Srbije. U biti, trebao sam nastupati za jedan hrvatski klub, ali su oni u međuvremenu uzeli drugog igrača, a u Njemačkoj je bio završio prijelazni rok i da nije bilo poziva iz Beograda, ostao bih bez kluba«, pojašnjava Josip Huzjak detalje u svezi s njegovim dolaskom u Crvenu zvezdu.

BEOGRAD, SRBIJA

Nakon Zorana Primorca, koji je svojevremeno igrao za Partizan, Josip Huzjak je drugi Hrvat koji nastupa za jednu beogradsku momčad.

»Na mečeve u Srbiji putujem iz Velike Gorice i ostajem tjedan ili dva u Beogradu ili Senti, trenirajući skupa s ostalim članovima momčadi. U Srbiji se znatno više pažnje posvećuje stolnom tenisu, za razliku od Hrvatske, na mečevima ima više publike i veći je prostor u medijskom praćenju natjecanja. Evo i ovaj naš ligaški duel u Subotici pratio je solidan broj gledatelja, što me kao igrača vrlo raduje. Kada bih uspoređivao hrvatski i srbijanski ligaški stolni tenis mislim kako su prve četiri momčadi s obiju strana vrlo izjednačene, a ovu srbijansku ligu usporedio bih sa snagom Druge njemačke lige«, kaže hrvatski zvezdaš.

OBRANA

Josip Huzjak stolnotenisački je defenzivac, što znači da je njegovo najjače igračko oružje obrana. S obzirom da nema baš previše kvalitetnih defenzivaca na ovim prostorima, često je tražen kao sparing partner.

»Stolni tenis sam počeo igrati relativno kasno, sa šesnaest godina, i svi su tada već bili mnogo brži igrači od mene, pa mi je moj trener Ivan Radočaj rekao da probam »braniti«. Poslušao sam i sada se »branim«. Zanimljivo je kako sam se u mlađim danima bavio nogometom, igrajući na vratarskoj poziciji, pa mi je nekako suđena obrana.«

PRVENSTVO

»U dosadašnjem dijelu prvenstva ispostavilo se kako svatko može svakoga pobijediti i samim tim je vrlo zanimljiva ligaška borba. Novim sustavom kojim se igraju mečevi (do tri dobivena meča) dobilo se na izjednačenosti i zanimljivosti, pa je teško izdvojiti favorita za osvajanje naslova. Crvena zvezda je jamačno jedan od pretendenata za titulu, ali treba još dosta igrati i pobjeđivati.

U svom prvom nastupu u Subotici i jedinom u ovom susretu protiv Spartaka uspio sam pobijediti domaćeg igrača Koszoa (3-2) i donijeti vodeći poen  svojoj momčadi, ali smo na koncu, nakon igre parova, ipak poraženi 3-2.«

KARIJERA

Iako je kasno uzeo reket u ruke, Huzjak je u proteklim godinama uspio napraviti solidnu karijeru

igrajući za mnoge njemačke klubove.

»Promijenio sam dosta kubova igrajući od najnižih liga (osma), sve do Druge njemačke lige, a nastup za Crvenu zvezdu u prvenstvu Srbije, ujedno je i moja debitantska  prvoligaška sezona.

Proteklih godina moj sportski angažman vezan je za brojna putovanja na relaciji Hrvatska-Njemačka, a sada Srbija, bilo je zbilja puno kilometara za volanom, ali je sada s jeftinijim avio prijevoznicima sve mnogo lakše. Sada kada igram u Srbiji, koja nije toliko udaljena od Hrvatske, mogu ponovno na mečeve dolaziti osobnim automobilom. Moja trenutačna baza je Zagreb, gdje često treniram s najboljim hrvatskim stolnotenisačima, a povremeno odem i do nekih drugih trening kampova u Njemačkoj«, rezimira Josip Huzjak.

VATROGASNA ŠKOLA

»Teško je živjeti samo od pingića, jer za tako nešto treba zaraditi dosta novca, pa sam zbog toga upisao Vatrogasnu školu, kako bih u budućnosti mogao kombinirati posao u smjenama i nastaviti igrati stolni tenis. Ovo je vrlo zahtjevan sport koji traži puno treninga, rada i odricanja, dnevno treniram minimalno tri sata, što još uvijek nije nikakva garancija za postizanje uspjeha. A bez njih teško je pronaći dobar angažman, posebice u ovim teškim vremenima.«

 

Antrfile 1

Ivan Radočaj

 

Josip Huzjak ima samo najljepše riječi za legendu velikogoričkog stolnog tenisa i svoga trenera Ivana Radočaja, kojega smatra najzaslužnijim za sve svoje igračke uspjehe.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika