Sport i zabava Sport i zabava

Josip Huzjak, stolnotenisač: U Beogradu sam lijepo primljen

 

Razgovor vodio: Dražen Prćić

Uz Roberta Prosinečkog, novoga trenera nogometaša Crvene zvezde, još je jedan Hrvat član najvećeg srbijanskog sportskog društva. Crveno-bijelu Zvezdinu stolnotenisačku majicu u natjecanju Prve lige Srbije nosi Josip Huzjak iz Velike Gorice pokraj Zagreba, a  nedavno je sa svojim novim klubom gostovao u Subotici. U kraćem razgovoru za naš tjednik pokušali smo doznati nešto više o njemu i njegovim  dojmovima glede momčadi za koju nastupa.

»Zbilja sam lijepo primljen u Crvenoj zvezdi i na račun svog boravka u Beogradu mogu izreći samo

najljepše riječi. Posljednjih nekoliko godina igrao sam isključivo u Njemačkoj, a nakon poziva direktora Taskovića odlučio sam ove godine oprobati se u natjecanju Prve lige Srbije. U biti, trebao sam nastupati za jedan hrvatski klub, ali su oni u međuvremenu uzeli drugog igrača, a u Njemačkoj je bio završio prijelazni rok i da nije bilo poziva iz Beograda, ostao bih bez kluba«, pojašnjava Josip Huzjak detalje u svezi s njegovim dolaskom u Crvenu zvezdu.

BEOGRAD, SRBIJA

Nakon Zorana Primorca, koji je svojevremeno igrao za Partizan, Josip Huzjak je drugi Hrvat koji nastupa za jednu beogradsku momčad.

»Na mečeve u Srbiji putujem iz Velike Gorice i ostajem tjedan ili dva u Beogradu ili Senti, trenirajući skupa s ostalim članovima momčadi. U Srbiji se znatno više pažnje posvećuje stolnom tenisu, za razliku od Hrvatske, na mečevima ima više publike i veći je prostor u medijskom praćenju natjecanja. Evo i ovaj naš ligaški duel u Subotici pratio je solidan broj gledatelja, što me kao igrača vrlo raduje. Kada bih uspoređivao hrvatski i srbijanski ligaški stolni tenis mislim kako su prve četiri momčadi s obiju strana vrlo izjednačene, a ovu srbijansku ligu usporedio bih sa snagom Druge njemačke lige«, kaže hrvatski zvezdaš.

OBRANA

Josip Huzjak stolnotenisački je defenzivac, što znači da je njegovo najjače igračko oružje obrana. S obzirom da nema baš previše kvalitetnih defenzivaca na ovim prostorima, često je tražen kao sparing partner.

»Stolni tenis sam počeo igrati relativno kasno, sa šesnaest godina, i svi su tada već bili mnogo brži igrači od mene, pa mi je moj trener Ivan Radočaj rekao da probam »braniti«. Poslušao sam i sada se »branim«. Zanimljivo je kako sam se u mlađim danima bavio nogometom, igrajući na vratarskoj poziciji, pa mi je nekako suđena obrana.«

PRVENSTVO

»U dosadašnjem dijelu prvenstva ispostavilo se kako svatko može svakoga pobijediti i samim tim je vrlo zanimljiva ligaška borba. Novim sustavom kojim se igraju mečevi (do tri dobivena meča) dobilo se na izjednačenosti i zanimljivosti, pa je teško izdvojiti favorita za osvajanje naslova. Crvena zvezda je jamačno jedan od pretendenata za titulu, ali treba još dosta igrati i pobjeđivati.

U svom prvom nastupu u Subotici i jedinom u ovom susretu protiv Spartaka uspio sam pobijediti domaćeg igrača Koszoa (3-2) i donijeti vodeći poen  svojoj momčadi, ali smo na koncu, nakon igre parova, ipak poraženi 3-2.«

KARIJERA

Iako je kasno uzeo reket u ruke, Huzjak je u proteklim godinama uspio napraviti solidnu karijeru

igrajući za mnoge njemačke klubove.

»Promijenio sam dosta kubova igrajući od najnižih liga (osma), sve do Druge njemačke lige, a nastup za Crvenu zvezdu u prvenstvu Srbije, ujedno je i moja debitantska  prvoligaška sezona.

Proteklih godina moj sportski angažman vezan je za brojna putovanja na relaciji Hrvatska-Njemačka, a sada Srbija, bilo je zbilja puno kilometara za volanom, ali je sada s jeftinijim avio prijevoznicima sve mnogo lakše. Sada kada igram u Srbiji, koja nije toliko udaljena od Hrvatske, mogu ponovno na mečeve dolaziti osobnim automobilom. Moja trenutačna baza je Zagreb, gdje često treniram s najboljim hrvatskim stolnotenisačima, a povremeno odem i do nekih drugih trening kampova u Njemačkoj«, rezimira Josip Huzjak.

VATROGASNA ŠKOLA

»Teško je živjeti samo od pingića, jer za tako nešto treba zaraditi dosta novca, pa sam zbog toga upisao Vatrogasnu školu, kako bih u budućnosti mogao kombinirati posao u smjenama i nastaviti igrati stolni tenis. Ovo je vrlo zahtjevan sport koji traži puno treninga, rada i odricanja, dnevno treniram minimalno tri sata, što još uvijek nije nikakva garancija za postizanje uspjeha. A bez njih teško je pronaći dobar angažman, posebice u ovim teškim vremenima.«

 

Antrfile 1

Ivan Radočaj

 

Josip Huzjak ima samo najljepše riječi za legendu velikogoričkog stolnog tenisa i svoga trenera Ivana Radočaja, kojega smatra najzaslužnijim za sve svoje igračke uspjehe.

Najava događaja

15.06.2024 - Godišnji koncert HKPD »Matija Gubec« iz Rume

Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume bit će održan u subotu, 15. lipnja, u Velikoj sali Kulturnog centra Brana Crnčević u Rumi, s početkom u 19.30 sati. Ovom prigodom obilježava se i 121. obljetnica djelovanja te hrvatske udruge. Koncert je humanitarnog karaktera.

16.06.2024 - Festival »Djeca su ukras svijeta« u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XXIX. festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta koji će biti održan u nedjelju, 16. lipnja, u Tavankutu. Program se održava na ljetnoj pozornici Etnosalaša Balažević a počinje u 18 sati. U slučaju loših vremenskih uvjeta, festival će biti održan u mjesnom Domu kulture. Festival se održava u sklopu Tavankutskog kulturnog lita 2024..

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika