Kolumne Kolumne

Blago nama

Svaka nacionalna manjina koja ima matičnu domovinu, pretpostavljam, želi da ta domovina skrbi o njima na odgovarajući način. I želi da ta država bude stabilna i snažna i u dobrim odnosima s domicilnom državom kako bi ta skrb bila učinkovita. Na žalost, ta nam se želja nikako ne uspijeva ostvariti u potpunosti. Prethodna vlast, na čelu sa SDP-om, baš i nije marila za svoje sunarodnjake u susjedstvu, a vlast na čelu s HDZ-om, koja je pokazala veće zanimanje za pripadnike hrvatskog naroda izvan Hrvatske, baš i nije stabilna. Nikako da se sve posloži. 
Uoči lokalnih izbora na političkoj sceni u Hrvatskoj je pat pozicija. Jednak broj ruku, 75:75, bilo je u Hrvatskom saboru kada se glasovalo o smjeni HDZ-ova ministra financija Zdravka Marića (pa nije smijenjen), dok je Gordan Jandroković iz iste stranke izabran sa 76 glasova za predsjednika Hrvatskog sabora nakon što je Božo Petrov iz Mosta podnio ostavku. Pitanje je i dalje može li HDZ osigurati većinu, a ako je i osigura pitanje je dokle će ona trajati, odnosno kada će se morati raspisati izvanredni parlamentarni izbori. 
Različiti analitičari smatraju da preslagivanje Vlade neće dugoročno uspjeti i predviđaju izvanredne parlamentarne izbore za jesen. I kažu dok ovaj mandat traje jedino će lagodno biti zastupnicima s ucjenjivačkim potencijalom bilo iz većinskih, regionalnih ili manjinskih stranaka. Sada su oni traženi i njihove »ruke« su na cijeni. No, nije ni njima uvijek lagodno, osobito zastupnicima iz redova nacionalnih manjina kojih u Hrvatskom saboru ima osam a čiji se mandati zbog načina njihova izbora (garantirani mandati) nerijetko osporavaju, napose u situacijama kao što je ova kada i te kako mogu utjecati na to hoće li se se Vlada održati ili će pasti. To se očito nije dopalo potpredsjedniku Hrvatskog sabora Milijanu Brkiću iz HDZ-a, koji je poručio kako nacionalne manjine u Hrvatskoj neće određivati Vladu i ministre. Hrvatski helsinški odbor ocijenio je kako ovakva izjava retorikom odudara od uljuđenog govora u demokratskim društvima. I ne samo to, već da je u suprotnosti s Ustavom i zakonima. IO HHO-a je upozorio »Brkića i njemu slične« da u Hrvatskoj na svim nivoima izbora, od izbora za predsjednika Republike do jedinica lokalne uprave suodlučuju pripadnici nacionalnih manjina. I na koncu, poručio kako ta izjava niti ne odgovara istini jer vlast u Hrvatskoj, u ovom trenutku istina ovisi o glasovima nacionalnih manjina, kao što je istina ovisila o glasovima nacionalnih manjina u prethodnom mandatu HDZ-a i Mosta pod predsjedanjem Tihomira Oreškovića
Na (ne)sreću, ovakvih prozivanja nacionalnih manjina i osporavanja njihovog prava da suodlučuju o sastavu Vlada na svim razinama u Srbiji nema. Niti se u Ustavu Srbije poimence nabrajaju nacionalne manjine kao što je to u hrvatskome Ustavu niti ima garantiranih mandata na svim razinama za pripadnike nacionalnih manjina. Samim time niti ne mogu baš (pogotovo pripadnici malobrojnijih manjina) utjecati na sastav vlasti. Blago nama. Ne možemo suodlučivati, pa samim time niti možemo biti »krivi« bilo kome za to. 
J. D.
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika