Kolumne Kolumne

Uspjesi

 
O obrazovanju na hrvatskom jeziku u Srbiji pisali smo nebrojeno puta u našem tjedniku – od samih početaka obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji u novijem dobu. Pisali smo o mukotrpnim počecima, razlozima roditelja da upišu (ili ne upišu) svoje dijete u odjel na hrvatskome jeziku, o očekivanjima i strahovima roditelja vezanim uz mogućnost da dijete školuju na materinjem jeziku i pismu, o nastavnom kadru, o nastojanjima Hrvatskog nacionalnog vijeća da osigura udžbenike, pogodnostima i programima za učenike, o Strategiji za obrazovanje, o aktivnostima i inicijativama roditelja kroz udrugu Naša djeca, o odgovornosti države (prije svega) da osigura kvalitetno obrazovanje svim manjinama kako se obvezala…
I što još možemo napisati i objaviti o ovoj vrlo značajnoj temi, a da se ne ponavljamo? Pa evo, kao što to obično biva u novinarstvu, temu određuje život. Ovoga puta pišemo o uspjesima učenika koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku. Prisjetimo se početaka: mnogi su sumnjali (a malo ih je vjerovalo) da će nastava na hrvatskom jeziku uopće zaživjeti, da će biti kvalitetna, da će njihova djeca imati iste izglede za uspješan upis na željenu srednju školu ili fakultet. Danas se međutim pokazuje da su strahovanja kada je kvaliteta nastave u pitanju, kao i kada su u pitanju izgledi za upis na fakultete (bilo u Srbiji ili Hrvatskoj), bila u velikoj mjeri neosnovana. 
Naime, učenici hrvatskih odjela ove, ali i prethodnih godina, ostvaruju izvanredne rezultate na natjecanjima iz raznih područja. U ovome broju pišemo o uspjesima na području matematike, jer unazad šest-sedam godina svake godine učenici iz hrvatskih odjela osvajaju prvo, drugo, treće mjesto ili pohvalu od petog do osmog razreda na općinskom natjecanju i plasiraju se i na okružno, a i u samim školama se ističu na natjecanjima. To je vrlo lijep rezultat s obzirom na mali postotak učenika koji dolaze iz hrvatskih odjela. Svakako su za ove uspjehe zaslužni i svi njihovi nastavnici kao i učiteljice koje rade s njima i pripremaju ih, što govori i o kvaliteti kadra u nastavi na hrvatskom jeziku. 
O tome da roditelji, kao i učenici, prepoznaju kvalitetu nastave govori i podatak da se i oni koji su se ustručavali upisati dijete u odjele na hrvatskom jeziku od prvog razreda odlučuju na to u kasnijim razredima. Sve u svemu, nesumnjivo je da Hrvatsko nacionalno vijeće kao i oni koji su angažirani u nastavi na hrvatskom jeziku puno truda i volje ulažu kako bi nastava bila kvalitetna i kako bi djece bilo mnogo više upisano nego danas, barem približno postotku upisanih u drugim nacionalnomanjinskim zajednicama.  No, da bi se to i ostvarilo nije dovoljno samo da tijela manjinske samouprave daju sve od sebe, jer je ipak glavna odgovornost za promicanje manjinskih jezika i provedbu ključnih mjera za poboljšanje nastave na tim jezicima na državama koje su se na to obvezale.  Ali, o tome šire drugi puta. Ovoga puta samo – jedno veliko BRAVO za učenike i njihove nastavnike!
J. D.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika