Kolumne Kolumne

O izborima i nakon njih

 

Srbija ima novog predsjednika – Aleksandra Vučića. U stvari za sada ima premijera Aleksandra Vučića, koji će, kako se predviđa, a kako je i sam najavio, na tu dužnost stupiti nakon isteka mandata dosadašnjeg predsjednika Tomislava Nikolića 31. svibnja. Naime, Zakonom o predsjedniku Republike propisano je da mandat predsjednika koji traje pet godina počinje teći danom polaganja prisege pred Narodnom skupštinom, a prestaje istekom vremena na koji je izabran, ostavkom ili razrješenjem. Budući da je scenarij ostavke ili razrješenja Nikolića, kako pišu mediji, teško zamisliv u sljedeća dva mjeseca Vučić nam je i premijer, a i novoizabrani predsjednik.

Kada Narodna skupština za otprilike dva mjeseca konstatira ostavku premijera, prestaje i mandat Vlade i počinje teći rok od najviše 30 dana za izbor novog mandatara. U ovom razdoblju Vučić, nakon uvjerljive pobjede u prvom krugu, ima dobru poziciju i manevarskog prostora za vođenje politike i predlaganje kandidata, a mediji imaju temu koju mogu do mile volje eksploatirati. Naime, još ostaje nepoznanica tko će biti njegov nasljednik kao premijer.

U svakom slučaju i nakon izbora – izbori ostaju tema još neko vrijeme. Nikako da dođemo do one relaksirane, možda zamišljene, pozicije u kojoj »obični građani« ne razmišljaju i ne razgovaraju svakoga dana u svim mjesecima u godini o politici i političarima. Tko je za koga i tko koga podržava. Danas je, prije nego li se naprave preciznije analize, jasno da Vučić uživa veliku potporu birača i da oporba za sada nema lidera koji bi mu mogao parirati. Premda je, treba reći, s obzirom na sve okolnosti, Saša Janković postigao sasvim dobar rezultat i od njega se očekuje mnogo toga u budućnosti. Ipak, i naše analize su, istina preliminarne, na podacima do kojih smo mogli doći, pokazale kako je Aleksandar Vučić uvjerljivu pobjedu odnio i u mjestima u kojima u značajnijem postotku žive Hrvati. Kompletnu sliku dobit ćemo nakon preciznijih analiza, a to bi svakako trebalo uraditi prije svega zbog samih Hrvata kako bi se stekla jasnija slika.

No, i bez obzira na to jesu li ili nisu manjine, i koje, glasovale za Aleksandra Vučića činjenica je da izborom za predsjednika ima obvezu biti predsjednik svih građana (ne samo onih koji su glasovali za njega) kao što je to i sam rekao nakon proglašenja izborne pobjede. Na to ga obvezuje i prisega koju polaže pred Narodnom skupštinom u kojoj se obvezuje da će sve svoje snage posvetiti među ostalim i »ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda«.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika