Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Mali, ali važan broj

 
Poslije višegodišnje stanke u Somboru je ponovno pokrenuta nastava na hrvatskom jeziku. Ne u okviru redovite škole, jer za tako što u Somboru još uvijek nema dovoljno zainteresiranih đaka, već u formi slobodne nastave koja se organizira u HKUD-u Vladimir Nazor. Nastava je počela početkom drugog školskog polugodišta i organizira se jednom tjedno. Za sada su uključena samo tri đaka – dvije učenice somborske gimnazije i jedan učenik osnovne škole. Ovakav oblik nastave hrvatskog jezika u Somboru organiziran je zahvaljujući Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske koje šalje  učitelje u Vojvodinu, ali i drugdje po svijetu gdje ima Hrvata. Učitelji u školama, župnim zajednicama, katoličkim misijama, udrugama ili KUD-ovima  predaju hrvatski jezik i to tako što upoznaju djecu s hrvatskom kulturom, baštinom, običajima. 
Riječ je o slobodnoj nastavi koja uključuje puno aktivnosti i zabave, često i zanimljiva studijska putovanja u Hrvatsku. Upoznavanje s baštinom svojega kraja i upoznavanje s baštinom različitih dijelova Hrvatske, hrvatska kultura i povijest, pisanje literarnih sastava i pjesama i sudjelovanje na različitim natječajima u Hrvatskoj, osmišljavanje priredaba s različitim glazbenim i pjesničkim elementima, gledanje hrvatskih filmova za djecu, organiziranje gostovanja pisaca iz Hrvatske, organiziranje ekskurzija, uključivanje i povezivanje djece u različite online aktivnosti koje se tiču pisanja, izražavanja, istraživanja, samo su dio onoga što se radi na ovakvim satovima hrvatskog jezika. U upravi Nazora, koja je ustupila prostor za održavanje nastave, nadaju se da će broj djece ipak biti veći, jer se još uvijek mogu priključiti oni koji žele pohađati satove hrvatskog. 
 
Petrovaradin
 
Već nekoliko tjedana u župnoj dvorani Uzvišenja svetoga Križa u Petrovaradinu odvija se nastava hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. Nastavu pohađaju djeca čiji su roditelji iskazali interes da njihova djeca izučavaju ovaj predmet. Jedanput tjedno, ponedjeljkom, profesor Dario Španović dolazi iz Srijemske Mitrovice u Petrovaradin kako bi djecu iz Petrovaradina učio o važnim segmentima povijesti njihove matične države i kulture hrvatskog naroda. Iako je za sada prijavljen skroman broj djece koja pohađaju nastavu, u Petrovaradinu se nadaju da će u budućnosti njihov broj biti veći, ukoliko, kako kažu, prosvjeta bude osigurala potrebne uvjete. 
»U Petrovaradinu je postojala inicijativa za uvođenjem ovog predmete od ranije. Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća su posjetili našu školu i eto nastava je krenula, ali za sada samo u župnim prostorijama. Za sada je to prilično skroman broj djece, ali čujem da se sprema još nekoliko njih priključiti se. Treba dodati tome da još uvijek postoji nespremnost Petrovaradinaca, pripadnika hrvatske zajednice, iz nacionalno miješanih brakova osobito, ali i nekoga straha koji još uvijek postoji, kao i neosjećanje potrebe da djeca trebaju učiti nešto iz svoje vlastite povijesti, jezika i kulture. Jelačić je kao udruga uvijek bila tu samo jedna baza koja je svoje članstvo informiralo, posebice one koji imaju djecu i unučad koji bi mogli pohađati taj predmet. Nadam se da će se broj djece povećati i svakako pozdravljam početak izučavanja ovog predmeta i u Petrovaradinu«, rekao je predsjednik HKPD-a Jelačić Petar Pifat.
 
Z. V. / S. D.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika