Kolumne Kolumne

Riječ ostaje ista

Sve veći utjecaj novih medija na one tradicionalne nedvojben je. O tome je napisano mnogo stručnih i znanstvenih radova, o tome se govori na svakom znanstvenom ili strukovnom skupu posvećenom medijima, bili oni na većinskom ili pak na manjinskim jezicima. 
Svjesni toga, ma koliko nam tradicionalni pisani mediji (na papiru) bili prirasli k srcu, i u Hrvatskoj riječi se već dulje vrijeme radi, a u posljednje vrijeme s još većim zamahom, da se prednosti novih tehnologija iskoriste u širenju hrvatske riječi, kako među samim Hrvatima tako i među svima onima s kojima živimo. A i šire. Jer budući da  u najvećoj mjeri obrađujemo teme koje se tiču Hrvata u Srbiji, informacije mogu doći i do onih koji potječu s ovih prostora a otišli su trbuhom za kruhom, mogu doći i do čitatelja u matičnoj domovini. Riječju, vidljivost tih tema postaje mnogo veća a sadržaji pristupačniji svima onima kojima je miliji računalni ekran od tiska. 
Tako je u prethodnom razdoblju na internetskoj stranici Hrvatske riječi, osim arhive pdf izdanja tjednika, postavljena kompletna arhiva tekstova objavljenih u tjedniku Hrvatska riječ s tražilicom. Riječ je o oko 30.000 tekstova. Drugim riječima, svatko zainteresiran za bilo koju temu vezanu uz hrvatsku zajednicu o kojima je Hrvatska riječ pisala može pretražiti kompletnu arhivu i pronaći relevantne tekstove. To daje mogućnost individualnog istraživanja svakome koji obrađuje bilo koju temu koja je vezana uz hrvatsku manjinu, općenito uz manjine kao i druge teme o kojima smo pisali nastojeći ih sagledati iz kuta Hrvata u Srbiji. To daje mogućnost i svima onima koje zanima tko su i kako žive Hrvati u Srbiji da to pronađe dokumentirano na jednom mjestu. Ovaj veliki posao urađen je takoreći nevidljivo, kontinuirano se nastavlja raditi postavljanjem novih tekstova, a vjerojatno mnogi niti ne znaju za potencijale korištenja ove arhive. 
U sadašnjem trenutku se veća pažnja posvećuje Facebooku, iz prostog razloga što pomoću društvenih mreža svi napisani tekstovi, a naspose fotografije brže dolaze do većeg broja čitatelja. Osobito kvalitetne fotografije s različitih događaja u hrvatskoj zajednici, koje zbog ograničenog prostora u tiskanom izdanju ne nalaze mjesta. Galerije fotografija, uz vijest, postavljaju se sada češće i redovitije što se već vidi i po većoj posjećenosti i lajkovima. Tako je na primjer, samo prošloga mjeseca postavljeno desetak galerija s 2.200  fotografija koje je vidjelo oko 32.000 Facebook korisnika. Isto tako, nakon provedenog redizajniranja tjednika priprema se i redizajniranje i nova koncepcija naše internetske stranice. 
Ponekad ove promjene jesu i bolne, osobito kada isti ljudi moraju sada raditi paralelno više poslova. Ali, »samo mijena stalna jest« pa se i novinarstvo mijenja u skladu s novim vremenom.
A riječ ostaje ista, samo se prenosi drugačijim načinima. 
J. D.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika